Φάκελος -Μέση Ανατολή

0


Φάκελος -Μέση Ανατολή

( 12.11.2004 20:09 )
Για τους Παλαιστίνιους ήταν εκείνος που ενσάρκωνε τον αγώνα τους για να αποκτήσουν το δικό τους κράτος. Για τους Ισραηλινούς ένας δολοφόνος. Οι Αμερικανοί τον θεωρούσαν τρομοκράτη μέχρι που κάθησαν στο ίδιο τραπέζι μαζί του. Οι Ευρωπαίοι τον αντιμετώπιζαν ως συνομιλητή στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο Μεσανατολικό. Ποιός ήταν ο Γιάσερ Αραφάτ;


Συνέχεια…
| Φάκελος -Μέση Ανατολή( 20.04.2004 18:36 )
Ισραηλινοί δολοφόνησαν τον ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσι, προκαλώντας ένα σημαντικό πλήγμα στην ριζοσπαστική παλαιστινιακή οργάνωση πριν από την προγραμματιζόμενη αποχώρησή τους από τη Λωρίδα της Γάζας.


Συνέχεια…
| Φάκελος -Μέση Ανατολή( 20.04.2004 18:32 )
Πλήρως ανέτρεψε την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή ο πρόεδρος Μπους, ο οποίος αναγνώρισε τις ισραηλινές διεκδικήσεις στη Δυτική Οχθη και παραδέχθηκε ότι δεν είναι ρεαλιστική η επιστροφή στις γραμμές ανακωχής του 1949.
Συνέχεια…
| Φάκελος -Μέση Ανατολή( 20.04.2004 18:20 )
Ο Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσι ορίστηκε ο νέος ηγέτης της Χαμάς για την Λωρίδα της Γάζας, στην θέση του δολοφονηθέντος από τον ισραηλινό στρατό Σεΐχη Αχμεντ Γιασίν. Νέος γενικός ηγέτης της οργάνωσης ορίστηκε ο Χάλεντ Μεσάαλ, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της παλαιστινιακής ριζοσπαστικής οργάνωσης Χαμάς.


Συνέχεια…
| Φάκελος -Μέση Ανατολή( 20.04.2004 18:17 )
Για μια ακόμη φορά, ο Αριέλ Σαρόν τηρεί την ίδια ακραία στρατηγική. Αποφάσισε να δώσει λύση με τη δύναμη των όπλων, δίνοντας προσωπική διαταγή για τη δολοφονία ενός Σεϊχη-συμβόλου του Παλαιστινιακού αγώνα. Του Αχμαντ Γιασίν. Ενός ανθρώπου που στο πρόσωπό του αποτυπώνονταν η απελπισία του Παλαιστινιακού λαού για το μέλλον.


Συνέχεια…
| Φάκελος -Μέση Ανατολή( 20.04.2004 18:14 )
Το Ισραήλ επέτυχε το στόχο του. Δολοφόνησε τον ιδρυτή και πνευματικό ηγέτη της Χαμάς, Σεϊχη Αχμεντ Γιασίν και παράλληλα ωθεί σε περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση το ισλαμικό στοιχείο στα Παλαιστινιακά Εδάφη, γεγονός που επιτρέπει στην κυβέρνηση Σαρόν να συνεχίσει την πολιτική της επίδειξης στρατιωτικής ισχύος έναντι των Παλαιστινίων


Συνέχεια…
| Φάκελος -Μέση Ανατολή( 20.04.2004 18:09 )
Ο Σεϊχης Αχμέντ Γιασίν, που δολοφονήθηκε στις 22 Μαρτίου, στη Γάζα, κατάφερε η εμβληματική εικόνα του να είναι πανταχού παρούσα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας προσωποποιώντας την παλαιστινιακή αντίσταση κατά του Ισραήλ και τα όνειρα των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος


Συνέχεια…
| Φάκελος -Μέση Ανατολή( 22.03.2004 18:16 )
Ηταν κεραυνός εν αιθρία η δολοφονία του Γιασίν;


Εξυπηρετούνται τα σχέδια του Ισραήλ για εδραίωση της κυριαρχίας του στην περιοχή; Εξουδετερώνεται ο κίνδυνος νέων επιθέσεων καμικάζι. Γιατί τελικά ο Αριέλ Σαρόν έδωσε εντολή να δολοφονηθεί ο ιδρυτής και πνευματικός ηγέτης της Χαμάς;


Συνέχεια…
| Ενυπόγραφα( 11.02.2004 17:07 )
Επίδειξη ισχύος έναντι των Παλαιστινίων, αλλά και έναντι του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν κάνει ο ισραηλινός στρατός εισβάλοντας χωρίς κανένα πρόσχημα σε παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς στη Γάζα.Το μήνυμα σαφές: Ο στρατός μπορεί να δυναμιτίσει κάθε προσπάθεια διαλόγου.


Στόχος κάθε απόπειρα διαλόγου
| Φάκελος -Μέση Ανατολή( 01.12.2003 19:02 )
Με τη δέουσα λαμπρότητα παρουσιάζεται στη Γενεύη το εναλλακτικό ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, που είναι γνωστό ως ΄΄Πρωτοβουλία της Γενεύης΄΄. Ενα σχέδιο που όμως είναι καταδικασμένο εκ των προτέρων σε αποτυχία, από τον Αριέλ Σαρόν και τη Χαμάς.


Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Ραμάλα
| Φάκελος -Μέση Ανατολή( 24.11.2003 19:02 )
Ποιόν στοχεύουν τα μέλη της Χαμάς;
Μετά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν και η ριζοσπαστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς απέρριψε την ειρηνευτική Πρωτοβουλία της Γενεύης, την οποία στηρίζουν αριστεροί Ισραηλινοί και επιφανείς Παλαιστίνιοι, ως εναλλακτική λύση στον αμερικανικό ΄΄οδικό χάρτη΄΄.


Τί λένε η Χαμάς και ο Σαρόν
| Φάκελος -Μέση Ανατολή( 11.11.2003 17:26 )
Στο στόχαστρο των Ισραηλινών βρίσκονται οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα
Μία από τις οργανώσεις που στη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα πρωταγωνιστεί στις δυναμικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, είναι οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Ακσα.


Οι Ισραηλινοί θεωρούν ότι συνδέεται με την οργάνωση Φάταχ του Γιάσερ Αραφάτ.


Συνέχεια…
| Φάκελος -Μέση Ανατολή( 10.11.2003 19:59 )
Οχι μόνον δεν διασφαλίζεται το Ισραήλ, αλλά αντίθετα το τείχος που οικοδομεί η κυβέρνηση Σαρόν θα αποτελέσει μακροπρόθεσμα σημαντικό πρόβλημα ασφάλειας, επισημαίνει έκθεση του ΟΗΕ για το τείχος της ντροπής που υψώνεται γύρω από τη Δυτική Οχθη.


Σε γκέτο μετατρέπουν οι Ισραηλινοί τη Δυτική Οχθη
| Φάκελος -Μέση Ανατολή( 30.10.2003 20:04 )
Οι επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινών στόχων, έχουν γίνει το πιο δραματικό και αιματηρό όπλο στα χέρια των παλαιστινιακών ριζοσπαστικών οργανώσεων. Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που αυτοανατινάζονται σπέρνοντας το θάνατο;


Συνέχεια…
| Φάκελος -Μέση Ανατολή( 25.10.2003 14:41 )
Το νέο τείχος της ντροπής οικοδομεί το Ισραήλ
Ενα τείχος ύψους οκτώ μέτρων από τσιμέντο, ηλεκτροφόρα καλώδια και πυργίσκους – παρατηρητήρια θα οικοδομηθεί γύρω από το σύνολο της Δυτικής Οχθης από τους Ισραηλινούς, καθώς η κυβέρνηση Σαρόν αποφάσισε την επέκταση του τείχους που ήδη έχει κατασκευασθεί.


Γκέτο για εκατομμύρια Παλαιστίνιους από το Ισραήλ
| Φάκελος -Μέση Ανατολή( 23.10.2003 00:01 )
Σε πλήρες αδιέξοδο οδηγήθηκε ο ΄΄οδικός χάρτης΄΄, το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, εξαιτίας μίας σειράς επιθέσεων και αντιποίνων από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Ποιές είναι οι σημαντικότερες επιθέσεις:


Διαβάστε Περισσότερα
| Φάκελος -Μέση Ανατολή( 17.10.2003 18:29 )
Στις 25 Σεπτεμβρίου 2003 άρχισε το μακρύ ταξίδι του Εντουαρντ Σαϊντ, που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Ηταν ένας από τους σημαντικότερους Παλαιστίνιους διανοούμενους. Καθηγητής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Κολούμπια, κριτικός λογοτεχνίας, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, ευρυμαθής. Ενας πολίτης του κόσμου.
Συνέχεια…
| Φάκελος -Μέση Ανατολή( 17.10.2003 18:25 )
Η Συρία υπερψήφισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος (όπως έκαναν Γάλλοι, Γερμανοί, Ρώσοι και Κινέζοι) για το μεταπολεμικό Ιράκ, την ώρα που η Ουάσινγκτον άνοιγε το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Δαμασκού. Ποιές άλλες υποχωρήσεις θα κάνει ο Μπασάρ Αλ Ασαντ για να μην έχει την τύχη του Σαντάμ;


Συνέχεια…
| Φάκελος -Μέση Ανατολή( 17.10.2003 17:59 )
Κάποιοι το θεωρούν ως ρεαλιστική βάση για την επίλυση του Παλαιστινιακού. Αλλοι, και κυρίως ο Αριέλ Σαρόν και η κυβέρνησή του, ως προδοσία. Η ουσία είναι πως κάποιοι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συμφώνησαν ότι τελικά μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά.


Συνέχεια…
| Φάκελος -Μέση Ανατολή( 17.10.2003 08:17 )
Μία από τις πλέον μαχητικές παλαιστινιακές οργανώσεις είναι η Χαμάς. Για τους Παλαιστίνιους, μάχεται για την εκδίωξη των Ισραηλινών από τα εδάφη τους. Για τους Ισραηλινούς, είναι μία ΄΄τρομοκρατική οργάνωση΄΄.


Συνέχεια…
| Φάκελος -Μέση Ανατολή
  | < 1 >  2  Next >>
Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Ρουκέτες, πλειστηριασμοί και αναρχία (Κ. Βέρρος)
( 25.01.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Κομματοκρατία αντί δημοκρατίας (Κ. Βέρρος)

Συνδικαλιστικός εκβιασμός (Κ. Βέρρος)

Περί Τσιτουρίδη και περί πολιτικής ευθύνης (Κ. Βέρρος)

Αγαπητοί κύριε Πολύδωρα και κύριε Δημοσχάκη. . . (Κ. Βέρρος)

Στρουθοκαμηλισμός και υποκρισία (Κ. Βέρρος)

Ελλάς, είσαι το κάτι άλλο! (Κ. Βέρρος)

Συζήτηση; Ποια συζήτηση;; (Κ. Βέρρος)

Θέατρο του παραλόγου (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ