Herakleidon: Ένα νέο μουσείο στην Αθήνα

eNEW: http://www.enew.gr/mag/article/articleprint/5695/-1/12/

Herakleidon: Ένα νέο μουσείο στην ΑθήναTop level

ΠολιτισμόςΈνας νέος ιδιωτικός μουσειακός χώρος στην καρδιά της Αθήνας, κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης άνοιξε τις πύλες του για τους φίλους των Καλών Τεχνών, με σκοπό την παρουσίαση καλλιτεχνών που διαδραμάτισαν και διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στην εξέλιξη της Τέχνης.

Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο “Herakleidon, Experience in Visual Arts”, χρονολογείται από το 1898 και είναι ένα από τα ωραιότερα και αντιπροσωπευτικότερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, από τα ελάχιστα που διασώθηκαν στην Αθήνα.
Εμπνευστές και δημιουργοί του νέου αυτού Ιδιωτικού Μουσείου είναι ο κύριος Παύλος Φυρός και η σύζυγός του ʼννα Μπελίντα, συλλέκτες και φιλότεχνοι, που θέλησαν με τον τρόπο αυτό να εκφράσουν την αγάπη τους για τα νεοκλασικά κτίρια, την πρόθεσή τους να τα διασώσουν, την ανάγκη τους να μοιραστούν τον ενθουσιασμό τους για τις εικαστικές τέχνες και την επιθυμία τους να συμβάλλουν στην καλλιτεχνική ζωή του τόπου.
Το Μουσείο “Herakleidon, Experience in Visual Arts” εγκαινίασε τη λειτουργία του με την παρουσίαση του κορυφαίου Ολλανδού καλλιτέχνη Maurits Cornelis Escher (1898-1972), ο οποίος υπήρξε καθοριστική μορφή στην τέχνη του 20ού αιώνα. Μέσα από τα 250 αντιπροσωπευτικά και σε αρκετές περιπτώσεις πρωτοεμφανιζόμενα στο ευρύ κοινό έργα του -ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, λιθογραφίες – που αποτελούν τη συλλογή του Μουσείου καθώς και προσχέδια και διάφορα προσωπικά του αντικείμενα-εργαλεία, θα αποκαλυφθεί η δύναμη ενός καλλιτέχνη ο οποίος με το έργο του αποτέλεσε πρότυπο για δεκάδες ομοτέχνους του σε όλο τον κόσμο.
Όλα τα έργα του Escher βασίστηκαν πάνω σε λεπτομερή σχέδια τα οποία κατόπιν χρησιμοποιούσε στο σκάλισμα κομματιών ξύλου, στη χάραξη χαλκού ή στη σχεδίαση στη λιθογραφική πέτρα.


Αρκετά από τα σπάνια αυτά προσχέδια πλαισιώνουν την έκθεση και η παρουσίασή τους έχει στόχο να μυήσει τον επισκέπτη στη τέχνη του δημιουργού και να τον βοηθήσει να παρακολουθήσει την εξελικτική του πορεία.


Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι παρουσιάζονται και κείμενα του ίδιου του M.C. Escher προσφέροντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να αισθανθεί τον καλλιτέχνη ως σκεπτόμενο άνθρωπο και ως φιλόσοφο.


Επιπλέον η έκθεση υποστηρίζεται με video παρουσιάσεις ώστε ο επισκέπτης να κατανοεί τη σημασία της τεχνικής ή των τεχνικών που οικειοποιείται κάθε φορά ο δημιουργός για να εκφράσει τον οραματικό του κόσμο.
Αν και τα πιο ονομαστά έργα του είναι λιθογραφίες, η χαλκογραφία με τίτλο «Μάτι» θεωρείται από πολλούς κριτικούς τέχνης ως το καλύτερο παράδειγμα καλλιτέχνη που χρησιμοποιεί αυτό το εκφραστικό μέσο.
Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του οι ξυλοτυπίες και οι ξυλογραφίες παρέμειναν το αγαπημένο του μέσο έκφρασης, με αποκορύφωμα το τελευταίο του έργο με τίτλο «Φίδια», ένα αριστούργημα σε τριχρωμία, το οποίο απαιτούσε εννέα τέλεια ευθυγραμμισμένες εκτυπώσεις, προκειμένου να παραχθεί το τελικό αποτύπωμα.
Η έκθεση, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την πλήρη σειρά σχεδίων και τελικών εκτυπωμάτων για την ξυλοτυπία «Βάθος» και για τη λιθογραφία με τίτλο «Επίπεδα σκουλήκια», καθώς επίσης και τα πραγματικά κομμάτια ξύλου και τη λιθογραφική πέτρα που χρησιμοποιήθηκαν, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μια πλάκα από βαυαρικό ασβεστόλιθο βάρους 40 κιλών, από τις λίγες που έχουν διασωθεί, καθώς ο καλλιτέχνης έτριβε και γυάλιζε της επιφάνειες τους για να τις ξαναχρησιμοποιήσει στο επόμενο έργο του. Επίσης, εκτίθεται ο τρισδιάστατος κύβος που χρησιμοποίησε για το έργο του με τίτλο «Διαίρεση Κυβικού Χώρου».
Η έκθεση του Escher θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο 2005 και τα έργα του δεν παρουσιάζονται όλα μαζί, αλλά εναλλάσσονται περιοδικά.
Το πολιτιστικό πρόγραμμα του Μουσείου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και εκπαιδευτικά προγράμματα. Φιλοδοξούμε σε ένα σύγχρονο, ευχάριστο στα παιδιά, ουσιαστικό τρόπο προσέγγισης της τέχνης, με τη συμμετοχή τους κατά τη διάρκεια της ξενάγησης καθώς και με δημιουργική απασχόληση είτε στο εργαστήρι μας είτε στην αίθουσα προβολών.
Στο Μουσείο “Herakleidon, Experience in Visual Arts”, εκτός από τις μόνιμες συλλογές, θα διοργανώνονται και περιοδικές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, κυρίως εικαστικού περιεχομένου, χωρίς να αποκλείονται και μουσικές ή λογοτεχνικές συναντήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, αλλά και επιστημονικές ημερίδες, παρουσιάσεις εταιριών, επιχειρηματικές διασκέψεις, σεμινάρια, διαλέξεις.
Το νεοκλασικό κτίριο στον αριθμό 16 της οδού Ηρακλειδών, στο Θησείο, αν και καταδικασμένο από τους σεισμούς, αποκαταστάθηκε πλήρως, ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκε με βάση τις πιο αυστηρές προδιαγραφές. Για τη μουσειακή λειτουργία του χώρου αξιοποιήθηκαν οι πιο σύγχρονες μέθοδοι ασφάλειας, προστασίας, παρουσίασης και προβολής των έργων τέχνης. Ο φωτισμός με οπτικές ίνες, τα συστήματα κλιματισμού για τη ρύθμιση και διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας και υγρασίας, τα οπτικοακουστικά μέσα και η διαρρύθμιση του χώρου ανταποκρίνονται στις πιο υψηλές μουσειακές απαιτήσεις.
Η συλλογή έργων του Escher δεν είναι η μόνη που διαθέτει το Μουσείο. Μελλοντικά θα παρουσιαστούν η συλλογή έργων των Victor Vasarely, Αλέκου Φασιανού και Carol Wax, όλες συλλογές που δημιουργήθηκαν από την αγάπη των ιδρυτών του ιδιωτικού μουσείου για την τέχνη.