«Ανθρωποι και Παραδοσιακά Επαγγέλματα στο Αιγαίο»

0


«Ανθρωποι και Παραδοσιακά Επαγγέλματα στο Αιγαίο»Home

Πολιτισμός
Με αιγαιοπελαγίτικες εικόνες, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών θα υποδέχεται τους επισκέπτες και τους ταξιδιώτες όλο το καλοκαίρι: Για άλλη μια φορά, το αεροδρόμιο αγκαλιάζει την καλλιτεχνική δημιουργία, φιλοξενώντας στους χώρους του την έκθεση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ανθρωποι και Παραδοσιακά Επαγγέλματα στο Αιγαίο» (9 Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου 2006, Επίπεδο Αφίξεων).


 
 
Η έκθεση «Ανθρωποι και Παραδοσιακά Επαγγέλματα στο Αιγαίο» διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου του ΙΜΕ για τη διάσωση και διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Το αεροδρόμιο της Αθήνας, πύλη άφιξης χιλιάδων επισκεπτών καθημερινά, αποτελεί ιδανικό χώρο ανάδειξης του λαϊκού πολιτισμού του Αιγαίου, μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό της έκθεσης. Οι φωτογραφίες και τα κείμενα έχουν ήδη δημοσιευθεί στη δίτομη ομότιτλη έκδοση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού που βασίζεται στην επιστημονική έρευνα των συγγραφέων, της Καθηγήτριας Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κατερίνας Κορρέ-Ζωγράφου (τόμος Ι & ΙΙ) και της Επίκουρης Καθηγήτριας του Ιονίου Πανεπιστημίου Ευδοκίας Ολυμπίτου (τόμος Ι).


Όπως αναφέρει η Καθηγήτρια Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου, «Η έρευνα αποτυπώνει όχι μόνο τις φυσιογνωμίες των τεχνιτών που μιλούν -με σοφία και θαυμαστή απλότητα- για τον εαυτό τους, αλλά περιγράφει και επεξεργάζεται επιστημονικά τις συνθήκες ζωής σε κάθε νησί, καθώς επίσης και τις ανθρώπινες συμπεριφορές και νοοτροπίες του μικρόκοσμου στον οποίο έζησαν οι κάτοικοί τους…». Η έκθεση, με τις 60 φωτογραφίες και τα κείμενα που τις πλαισιώνουν, αποτελεί μια νέα ματιά στον πολιτισμό του Αιγαίου, η οποία διεισδύει στην καθημερινότητα των κατοίκων, μακριά από «μουσειακή» αλλά και «τουριστική» οπτική. Το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης αποτυπώνει σκηνές από την καθημερινή ζωή σε νησιά όπως η Κάλυμνος, η Μύκονος, η Ρόδος, η Χίος, η Λέσβος, η Σίφνος, η Σύρος, η Τήνος, η Νάξος και η Σαντορίνη και έχει παραχωρηθεί από φωτογράφους και συλλέκτες, μεγάλο μέρος του δε από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.


H μαγεία του αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού περιμένει από την Παρασκευή 9 Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2006 τους επιβάτες και τους επισκέπτες του αεροδρομίου στη σημαντική αυτή έκθεση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή όλο το εικοσιτετράωρο για το κοινό (επίπεδο Αφίξεων, περιοχή «Α» Εκτός Schengen, χώρος προσβάσιμος σε όλους τους επισκέπτες).

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Ρουκέτες, πλειστηριασμοί και αναρχία (Κ. Βέρρος)
( 25.01.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Κομματοκρατία αντί δημοκρατίας (Κ. Βέρρος)

Συνδικαλιστικός εκβιασμός (Κ. Βέρρος)

Περί Τσιτουρίδη και περί πολιτικής ευθύνης (Κ. Βέρρος)

Αγαπητοί κύριε Πολύδωρα και κύριε Δημοσχάκη. . . (Κ. Βέρρος)

Στρουθοκαμηλισμός και υποκρισία (Κ. Βέρρος)

Ελλάς, είσαι το κάτι άλλο! (Κ. Βέρρος)

Συζήτηση; Ποια συζήτηση;; (Κ. Βέρρος)

Θέατρο του παραλόγου (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ