10 χρόνια χωρίς τον Οδυσσέα Ελύτη

0


10 χρόνια χωρίς τον Οδυσσέα ΕλύτηHome

Πολιτισμός
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης για τα 10 χρόνια απουσίας του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, διοργανώνει στο πλαίσιο των μα΄ Δημητρίων τιμητικό αφιέρωμα στο οποίο θα μιλήσουν άνθρωποι τόσο του περιβάλλοντός του όσο και γενικότερα του πνεύματος, άνθρωποι που τον αγάπησαν, τον μελέτησαν, τον δίδαξαν και τον διδάσκουν.


 
Συγκεκριμένα η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, συγγραφέας, θα μας μιλήσει για τα «Στοιχεία μιας ποιητικής ταυτότητας», ο Δημήτρης Κόκορης, δρ Φιλολογίας, θα προσδιορίσει την Κορύφωση ποιητικής πορείας: «Δυτικά της λύπης» ενώ, τέλος, ο Στέφανος Μπαλής, δρ Μαθηματικών-συγγραφέας θα μας αναλύσει «Τα μαθηματικά στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη». Επίσης ο ποιητής Τάκης Βαρβιτσιώτης θα κάνει μια σύντομη παρουσίαση του Ελύτη με τίτλο «Οδυσσέας Ελύτης, ο νικήσαντας τον ¶δη και τον Έρωτα σώσαντας» η οποία θα περιέχει λυρικό εγκώμιο για την κοίμηση του Οδυσσέα Ελύτη με τίτλο: Η ομορφιά ή αυτό που εμείς αλλιώς το λέμε δάκρυα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Διαλέξεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Αμύνης 27, την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2006 και ώρα 20:00.
Λίγα λόγια για τους ομιλητές:


Τάκης Βαρβιτσιώτης: Από τους σημαντικότερους Έλληνες μεταπολεμικούς ποιητές. Η υπαρξιακή αναζήτηση και ο ευαίσθητος λυρισμός, ενταγμένα στη μοντέρνα έκφραση, συγκροτούν τον πυρήνα της ποιητικής του. Η ποίησή του έχει αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία κι έχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες. Χαρακτηριστικές συλλογές του: Φύλλα ύπνου (1949), Το ξύλινο άλογο (1955), Η φθινοπωρινή σουίτα (1975), Νήματα της Παρθένου (1997) κ.ά.


Ιουλίτα Ηλιοπούλου: Σπούδασε βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Έχουν εκδοθεί τέσσερα ποιητικά της βιβλία από τις εκδόσεις ύψιλον/βιβλία : Καλούς Ενιαυτούς Μάρκο (1987), Δίγαμμα (1992), Ευχήν Οδυσσεί (1997), Από το Ένα στο Δύο (2000), η μετάφραση στο έργο του P.B. Shelley, Υπεράσπιση της Ποίησης (1996) και το παιδικό παραμύθι «Τι ζητάει ο Ζήνων;» (2004, κρατικό βραβείο παιδικού βιβλίου). Έχει γράψει τα ποιητικά κείμενα στα μουσικά έργα του Γιώργου Κουρουπού, στίχους για τραγούδια των Πέτρου Περάκη, Στάθη Γυφτάκη, Μπάμπη Κανά και δοκίμια. Επιμελείται εκδόσεις βιβλίων και συνεργάζεται με την Ορχήστρα των Χρωμάτων στη δημιουργία προγραμμάτων λόγου και μουσικής.


Δημήτρης Κόκορης: Είναι φιλόλογος. Ως ειδικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διδάσκει Νέα Ελληνική Φιλολογία. Έχει δημοσιεύσει βιβλία, μελετήματα και βιβλιοκρισίες, που αφορούν τη νεοελληνική λογοτεχνία.


Στέφανος Μπαλής: Σπούδασε μαθηματικά στο Α.Π.Θ. και εργάστηκε ως καθηγητής μαθηματικών στη μέση εκπαίδευση και στο Πανεπιστήμιο.


Έχει έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Έγραψε περισσότερα από 20 βιβλία μαθηματικών για τη μέση και ανώτατη εκπαίδευση και δημοσίευσε επιστημονικές εργασίες σε μαθηματικά περιοδικά.


Εξέδωσε τα βιβλία (Εκδόσεις ΝΗΣΙΔΕΣ) : α) Μαθηματικά και Ποίηση. Από τον Αρχιμήδη στον Ελύτη και β) Λυρικά ουρανογραφήματα.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ