Τουρκία: «Σαν παλιό φορτηγό»

0


Τουρκία: «Σαν παλιό φορτηγό»Home

Η άποψη μας
Η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνοδεύτηκε από τις συνηθισμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά. Επί μέρες πριν, όλοι οι αλακάρτ «ειδήμονες» των εθνικών θεμάτων το είχαν προβλέψει και βγήκαν μετά να αυτο-επιβεβαιωθούν για την κρίση τους. Λες και οι παραβιάσεις έχουν σταματήσει ή πρόκειται να σταματήσουν, εάν δεν λυθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Αρκετοί ήταν αυτοί που μίλησαν για εθνική αποτυχία στο θέμα της διαπραγμάτευσης. Κανείς όμως δεν μας λέει ποια θα ήταν η συμπεριφορά των στρατιωτικών κύκλων της Τουρκίας εάν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλες ήταν αρνητικό.


Η σκληρή στάση της Τουρκίας δεν πρόκειται να αλλάξει τόσο εύκολα. Οι αλλαγές θα έρθουν σιγά-σιγά και για να επιτευχθούν θα χρειαστούν τεράστιες ζυμώσεις στο εσωτερικό του τούρκικου κράτους. Η πολιτική της ευρωπαϊκής ένωσης έχει αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματική από την αμερικανική λογική. Οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει τον πόλεμο για να αλλάξουν και να επιβάλλουν τον «πολιτισμό» τους. Οι Ευρωπαίοι προτείνουν στα κράτη οικονομικές και πολιτικές αλλαγές με οικονομικά ανταλλάγματα. Η Τουρκία έχει την επιλογή να γίνει Ευρωπαϊκό κράτος, ανταλλάσσοντας την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη στρατιωτική κυβέρνησή της με γέφυρες, υποδομές, τεχνογνωσία και ευημερία του λαού της.


Πρέπει να παραδεχθεί τα λάθη του παρελθόντος και αλλάξει τρόπο σκέψης. Η γενοκτονία των Αρμενίων, το Κυπριακό και το Κουρδικό είναι γραμμένα στο «βιογραφικό» της και οι λαοί της Ε.Ε. θέλουν λευκό ποινικό μητρώο από τα κράτη που μπαίνουν στους κόλπους τους.


Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της επιτροπής, επεσήμανε πως οι Ευρωπαίοι πολίτες θα αποφασίσουν τελικώς περί της ένταξης. Ο τουρκικός λαός είναι υπεύθυνος για αυτούς που τον κυβερνούν. Οι στενότερες επαφές των Τούρκων με τους Ευρωπαίους θα είναι ένα καλό φροντιστήριο για να καταλάβουν ότι το Κεμαλικό κράτος δεν έχει θέση στο σύγχρονο κόσμο και ότι μοιάζει με ένα εγκαταλελειμμένο φορτηγό φορτωμένο παλιοσίδερα. Θα καταλάβουν ότι οι διοίκηση του κράτους τους οδήγησε το μισθό τους και την ζωή τους εκεί που βρίσκεται σήμερα. Η ιστορία μας το έχει διδάξει αυτό. Οι λαοί κάποια στιγμή καταλαβαίνουν και τότε παίρνουν το παιχνίδι στα χέρια τους.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ