Το Hollywood της ενημέρωσης

0


Το Hollywood της ενημέρωσηςHome

Η άποψη μας
Η μετάλλαξη της δημοσιογραφίας τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ο καθένας βαφτίζει όπως τον βολεύει τι είναι είδηση, τι σημαίνει ρεπορτάζ, τι σημαίνει ενημέρωση. Οι αστέρες του τηλεοπτικού στερεώματος, βολεμένοι πίσω από τα γραφεία τους, περιμένουν κάποιος να βγάλει κάποια «είδηση», προκειμένου να την αρπάξουν και να την μετατρέψουν σε υπερπαραγωγή.


Με σκηνοθετικές ενέσεις, τα άλλοτε μονόστηλα μπορούν να μετατραπούν σε ολόκληρες εκπομπές. Κοντινά και θολά πλάνα, συνεχείς επαναλήψεις της ίδιας εικόνας, μουσική και καθοδηγητικό κείμενο πλαισιώνουν την ουσία. Όταν η εικόνα δεν φτάνει από μόνη της για να μπει από την «πόρτα» του τηλεθεατή, ανοίγουν τα «παράθυρα» με τους «παντογνώστες- παπαγαλάκια», να μάχονται και να κόπτονται για τις ζωές όλων μας. Η θρασύτητα τους, εάν μπορούσε να την παρατηρήσει κανείς σε ένα διάγραμμα, αυξάνεται συνεχώς.


Μιλούν για όλους και για όλα με στόμφο, με έπαρση, εμπλουτίζοντας συνεχώς την κουβέντα με αναφορές στον εαυτό τους…. «τότε που έκανα ρεπορτάζ…, εγώ έχω κάνει αυτό…, έχω πηγές…, εγώ είμαι δημοσιογράφος…. εσείς που ήσασταν τότε» κτλ. κτλ. Με άλλα λόγια σε κάθε εμφάνιση τους, έχουμε και ένα μίνι βιογραφικό (αχρείαστο να είναι).


Εδώ και αρκετά χρόνια οι σκεπτόμενοι άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να κλείνουν την τηλεόραση τους, αηδιασμένοι από τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι προσπαθούν να μας «ενημερώσουν». Ποιος είπε ότι ένα θέμα, όσο μεγάλο και αν είναι, μπορεί να καλύπτει όλα τα δελτία ειδήσεων όλων των καναλιών και όλες τις δημοσιογραφικές εκπομπές; Ποιοι είναι αυτοί που αποφασίζουν ότι οι ειδήσεις είναι μόνο ό,τι αφορά το μικρόκοσμό τους και την παιδεία τους; ¨Όταν η ενημέρωση δεν ασχολείται με όλο το φάσμα των ειδήσεων γίνεται μονομερής, κατευθυνόμενη, άρα επικίνδυνη.


Επιπλέον πρέπει να παρατηρήσουμε ότι τα περισσότερα επιτελεία των καναλιών δεν έχουν στελέχη που μπορούν να χειριστούν θέματα υψηλής πολιτικής, διπλωματίας ή οικονομικά θέματα. Σκεφτείτε ότι οι περισσότεροι σταρ δε θα μπορούσαν να πάρουν συνέντευξη στα αγγλικά. Δεν είναι τυχαίο που μεγάλοι παρουσιαστές δεν έχουν φιλοξενήσει στις εκπομπές τους πρόσωπα με διεθνή ακτινοβολία που επισκέπτονται τη χώρα μας.


Πρέπει όλοι να καταλάβουμε επιτέλους ότι η ενημέρωση έχει πολλές πλευρές και δεν είναι μία είδηση την εβδομάδα, αλλά πολλές ειδήσεις με ποικίλα θέματα και αποδέκτες. Αλλιώς η ενημέρωση γίνεται προπαγάνδα, αφού εμφυτεύει στην καθημερινότητα μας με την μέθοδο της επανάληψης τι πρέπει να γνωρίζουμε. Ο Γούντυ Άλεν είχε πει ότι «στο Hollywood δεν υπάρχουν σκουπίδια στους δρόμους γιατί τα κάνουν ταινίες». Οι ειδήσεις δεν είναι show και δεν πρέπει να τις παρακολουθούμε για να διασκεδάσουμε σαν μία ταινία του Hollywood, αλλά για να ενημερωθούμε…Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ