«Ληγμένη Ευημερία»

0


«Ληγμένη Ευημερία»Home

Η άποψη μας
Αυτό που δεν θέλουμε να καταλάβουμε όσοι ζούμε στο δυτικό κόσμο είναι ότι απολαμβάνουμε «ληγμένη ευημερία». Η επικράτηση του καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος εμφάνισε ταυτόχρονα τις αδυναμίες του. Όσο μαινόταν ο «ψυχρός πόλεμος», τα καπιταλιστικά κράτη έδιναν περισσότερα κοινωνικά αγαθά στους πολίτες τους προκειμένου να ανταγωνιστούν τις κοινωνικές παροχές που διαλαλούσε ο αντίπαλος, το κομμουνιστικό μπλοκ.


Όσοι νομίζουν ότι οι μετανάστες θα σκύβουν το κεφάλι σιωπηλά για πάντα απέναντι στην εκμετάλλευση, μάλλον ονειροπολούν. Η σιωπή της πρώτης γενιάς μεταναστών δεν μεταβιβάζεται στη δεύτερη και τρίτη γενιά. Τα αμούστακα παιδιά που καίνε τα αυτοκίνητα στις πόλεις της Γαλλίας βλέπουν την αδικία και εναντιώνονται στους γονείς τους. Μην ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής ευμάρειας των αναπτυγμένων χωρών δεν στηριζόταν σε υγιείς οικονομικές πρακτικές, αλλά στην αποικιοκρατία και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων των υπανάπτυκτων χωρών.


Τα γεγονότα δεν είναι τίποτα άλλο από τις σκέψεις πολλών από εμάς εδώ και χρόνια. Τι θα γίνει εάν ο τρίτος κόσμος διεκδικήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα του; Τι θα γίνει όταν ο πολίτης «τρίτης κατηγορίας» απαιτήσει σεβασμό και ο λυγμός του γίνει βίαιη κραυγή; Τι θα γίνει όταν καταλάβει ότι οι διακηρύξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι οργανώσεις απλά ρίχνουν στάχτη στα μάτια των ευαίσθητων πολιτών και αποτελούν άλλοθι για την παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου;


Η εκμετάλλευση και ο πόλεμος πυροδοτεί όλο και νέες εστίες τρομοκρατίας. Οι πολίτες των ανεπτυγμένων κρατών ξαφνικά χάνουν σε μια στιγμή την ευημερία και την ασφάλεια που τους είχαν υποσχεθεί οι κυβερνήτες τους.


Οι άραβες βλέπουν τους δυτικούς σαν καινούριους σταυροφόρους που έρχονται να τους πάρουν τη γη και τα σπίτια, καίγοντας και δολοφονώντας. Οι μετανάστες αισθάνονται δούλοι στα σκλαβοπάζαρα της δύσης, όπου πρέπει να εργάζονται από την ανατολή μέχρι την δύση.


Τελικά απ’ ότι φαίνεται, δεν μας δίνουν μόνο ληγμένα τρόφιμα, αλλά «ληγμένη ευημερία», που μέρος της ανήκει σε κάποιους άλλους.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ