Ρουκέτες, πλειστηριασμοί και αναρχία (Κ. Βέρρος)

eNEW: http://www.enew.gr/mag/article/articleprint/6987/-1/14/

Ρουκέτες, πλειστηριασμοί και αναρχία (Κ. Βέρρος)Top level

Η άποψη μαςΤΡΙΑ είναι τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών. Πρώτο σε σημασία, βεβαίως, η επίσημη ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση στην Πρεσβεία των ΗΠΑ από τον ¨Επαναστατικό Αγώνα¨, δεύτερο η κατάσταση στην Παιδεία και τρίτο η δημοπράτηση των βασιλικών αντικειμένων, ή κειμηλίων αν θέλετε.

Α. Η διάδοχος της ¨17 Νοέμβρη¨ τρομοκρατική οργάνωση έστειλε, λοιπόν, την προκήρυξή της στην εφημερίδα ¨Το Ποντίκι¨ τη νύχτα της Τρίτης 23 Ιανουαρίου, η οποία, εκτός από την ανάλυση της αμερικανικής πολιτικής μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, στοχοποιεί, εμμέσως πλην σαφώς, την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Βύρωνα Πολύδωρα και το κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Οι ¨επαναστάτες αγωνιστές¨, όπως θέλουν να αποκαλούν τον εαυτό τους οι αιμοσταγείς τρομοκράτες, έχουν την . . . καλωσύνη και μας αποκαλύπτουν τους συνανθρώπους μας που θέλουν να δολοφονήσουν εν ονόματι της ¨επαναστασής¨ τους. Μας επισημαίνουν, επίσης, το πόσο σέβονται τη δημοκρατία, την οποία υποτίθεται πως θέλουν να αποκαταστήσουν, σχεδιάζοντας επίθεση και κατά του λίκνου της, της Βουλής. Θα μού πείτε, βεβαίως, ότι στα μάτια τους, η δική μας δημοκρατία είναι διεφθαρμένη και δεν έχει καμία σχέση με τη δική τους ¨επαναστατική¨ (αν μη και σταλινικώς φασίζουσα) δημοκρατία, άρα θα πρέπει να καταστραφούν οι θεσμοί και τα σύμβολά της.
Ο καθένας μας μπορεί να διαβάσει την προκήρυξη όπως θέλει, να βγάλει τα συμπεράσματά του, να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με τους σκοπούς του ¨Επαναστατικού Αγώνα¨. Εγώ θα ήθελα δύο επισημάνσεις να κάνω: Πρώτον, ¨φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας¨, άρα ας φυλαγόμαστε γιατί, τελικά, οι στόχοι μπορεί και να μην είναι οι αναφερόμενοι. Δεύτερον, ότι ενώ το ¨Ποντίκι¨ παρέλαβε την προκήρυξη τη νύχτα της Τρίτης, γιατί την παρέδωσε στην Αστυνομία 24 ώρες αργότερα, χθες Τετάρτη 24 Ιανουαρίου στις 8 το βράδυ;; Δεν θα επιχειρήσω να δώσω απάντηση για να μην κάνω πνευματικές ακροβασίες μια που δεν ξέρω τις σκέψεις και προθέσεις των υπευθύνων της εφημερίδας.
Β. Πολύς θόρυβος γύρω από τον πλειστηριασμό των βασιλικών κειμηλίων. Τόσος, που να βλέπουμε τον κύριο Βουλγαράκη να εμφανίζεται σε ¨απ ευθείας¨ σύνδεση συγχρόνως στα δελτία ειδήσεων τριών τηλεοπτικών σταθμών!! Μαγικές, αν μη υπεράνθρωπες και σχεδόν θεϊκές ικανότητες φαίνεται πως έχει ο κύριος Υπουργός, αλλά και οι τηλεοπτικοί σταθμοί μας και ¨αστέρες¨.
Αλλά, δεν είναι αυτό το ενδιαφέρον σημείο. Εκείνο που με ξενίζει, αλλά και με εξοργίζει, είναι να ακούω διάφορους πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλους, ιδίως εκείνους που παθαίνουν αλεργία ακόμη και στο άκουσμα της λέξης ¨βασιλικό¨, να κόπτονται για το ότι η κυβέρνηση, η πολιτεία, το κράτος, δεν έκανε τίποτε για να εμποδίσει τη δημοπράτηση. Τα ίδια αυτά άτομα είναι έτοιμα (και το έχουν ήδη κάνει πολλές φορές) να χαρακτηρίσουν ως ¨βασιλικοχουντικό¨ όποιον θα πρότεινε, για παράδειγμα, τα Ανάκτορα και το Κτήμα του Τατοίου, που ανήκουν στον ελληνικό λαό, να γίνουν μουσείο, όπου έλληνες και ξένοι επισκέπτες θα είχαν τη δυνατότητα να δουν ένα τμήμα της ιστορίας της νεώτερης Ελλάδας. Και οπωσδήποτε θα ξεσήκωναν θύελλες διαμαρτυριών με κινητοποιήσεις και άλλες διαμαρτυρίες για να παρεμποδισθεί μια τέτοια εξέλιξη. Πολύ θα ήθελα να δω τις αντιδράσεις των κυρίων και κυριών αυτών εάν η κυβέρνηση αποφάσιζε να συμμετάσχει στον πλειστηριασμό για να αποτρέψει την πώληση των κειμηλίων σε ιδιώτες, μια που ¨είναι περιουσία του λαού μας¨.
Αιδώς Αργείοι! Οχι τόση υποκρισία, δεν κάνει καλό. Αποφασίστε τι ακριβώς θέλετε και υποστηρίξτε το. Αλλά, όχι το μαύρο να το κάνετε άσπρο όποτε και όπως σας βολεύει.
Γ. ¨Ευτυχώς¨ μόνον ένα καμμένο αυτοκίνητο της ΕΤ3 είχαμε ως αποτέλεσμα της δράσης των κουκουλοφόρων αναρχικών αντιεξουσιαστών στα χθεσινά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μία πορεία, ιδίως στην πρωτεύουσα, που άργησε να ξεκινήσει λόγω της, ομολογούμενης από πολλές πλευρές, όχι και τόσο μεγάλης συμμετοχής. Το βασικό, όμως, είναι ότι η γνωστή μειοψηφία πανεπιστημιακών καθηγητών, φοιτητών, δασκάλων και μαθητών, θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις με ¨δημοκρατικές¨ καταλήψεις, απεργίες (ίσως και διαρκείας) και κλείσιμο των Πανεπιστημίων.
Σε συνέντευξή τους, μάλιστα, που έδωσαν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ, κατηγόρησαν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό προσωπικά ότι απαξιώνουν τα δημόσια πανεπιστήμια, ότι κάνουν προπαγάνδα, πως έχουν οργανωμένο σχέδιο με στόχο να πληγούν τα δημόσια ανώτατα ιδρύματα. Επιπλέον, τόνισαν ότι τα πανεπιστήμια ¨δεν είναι άντρα ακολασίας¨.
Συμφωνώ. Κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι όλα τα ανώτατα ιδρύματα είναι ¨άντρα ακολασίας¨. Αλλά και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις εικόνες από τους βανδαλισμούς καταληψιών, από τη χρησιμοποίηση του χώρου πανεπιστημίων και του ΕΜΠ από κουκουλοφόρους αναρχικούς για να εξαπολύουν ανεμποόδιστα επιθέσεις με βόμβες μολότωφ εναντίον περιουσιών, αστυνομικών και αθώων πολιτών, από την κακοποίηση καθηγητών, από τη βίαιη παρεμπόδιση φοιτητών να προσέλθουν για εξετάσεις ή για διδασκαλία σε αμφιθέατρα.
Οπωσδήποτε, πολύ μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάντια των πανεπιστημίων μας φέρει η πολιτεία, ή μάλλον η πολιτική ηγεσία της χώρας με τις πράξεις ή παραλείψεις της. Αλλά, προς Θεού, οι κύριοι καθηγητές, ή μάλλον οι κύριοι της ΠΟΣΔΕΠ μην μας παριστάνουν τις αθώες περιστερές. Αυτοί οι κύριοι δεν φέρουν απολύτως καμία ευθύνη για τα όσα (έστω λίγα, όπως υποστηρίζουν) γίνονται στα πανεπιστήμια;; Δεν φέρουν απολύτως καμία ευθύνη που δεν άρουν το πανεπιστημιακό άσυλο ώστε να συλλαμβάνονται οι ακούραστοι κουκουλοφόροι αντιεξουσιαστές;; Δεν φέρουν απολύτως καμία ευθύνη για το ότι με την ανοχή τους επιτρέπουν τους βανδαλισμούς και τις καταστροφές;; Δεν φέρουν απολύτως καμία ευθύνη για την καταστροφή δημόσιας περιουσίας, της περιουσίας των δημόσιων πανεπιστημίων, για τα οποία υποτίθεται ότι αγωνίζονται;;
Με το να σιωπούν, δικαιολογημένα δημιουργούν την εντύπωση, αν μη την πεποίθηση, ότι υποθάλπουν όλη αυτή την κατάσταση. Υποθάλπουν την αντιδημοκρατική συμπεριφορά της μειοψηφίας των φοιτητών να κάνουν τις καταλήψεις, να βιαιοπραγούν κατά συναδέλφων τους που δεν έχουν τις ίδιες απόψεις, που δεν θέλουν να χάσουν τα μαθήματά τους, τις εξετάσεις τους, το εξάμηνό τους.
Γιατί, λοιπόν, οι κύριοι αυτοί δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, αλλά δημαγωγικώς (και ¨δημοκρατικώς¨) δηλώνουν ότι ¨δεν δεχόμαστε την αναθεώρηση στην Παιδεία, η κυβέρνηση ή θα κάνει πίσω (με άλλα λόγια, θα δεχθεί τις απόψεις μας) ή θα ηττηθεί¨;; Με αυτόν τον τρόπο προάγουν τον δημοκρατικό διάλογο και την ελεύθερη έκφραση ιδεών και απόψεων, που υποτίθεται πως καλλιεργείται, αλλά και προστατεύεται στα πανεπιστήμια;;