Ανάγκη απολογισμού και περισυλλογής

0


Ανάγκη απολογισμού και περισυλλογήςHome

Η άποψη μας
Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ του μέχρι τώρα έργου θα χαρακτηρίσει τη σημερινή ημέρα της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, η οποία γιορτάζει τα πρώτα της γεννέθλια μετά την ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004. Φυσικό είναι να αναλογίζεται κανείς κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ιδίως όμως σε χαρακτηριστικές επετείους, τα όσα έχει πράξει στο διάστημα που πέρασε.


Στην περίπτωση, όμως, της σημερινής κυβέρνησης, ο απολογισμός, τον οποίο θα κάνει δημοσίως στην αυριανή συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός, δεν αρκεί. Θα πρέπει να υπάρξει και περισυλλογή. Περισυλλογή αφενός για να συνειδητοποιηθούν και αναγνωρισθούν τα λάθη και οι παραλείψεις και, αφετέρου, για το ποιός φόρτος και ποιοι προς υλοποίηση στόχοι περιμένουν στις ημέρες, τις εβδομάδες και τους μήνες που έρχονται τον κ. Κ. Καραμανλή, τους Υπουργούς, τους Υφυπουργούς, τα άλλα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.
Η κυβέρνηση οπωσδήποτε έχει να επιδείξει έργο, κυρίως νομοθετικό. Το ότι το έργο αυτό, όμως, δεν έχει αγγίξει (ή ακόμη δεν έχει αγγίξει) την κοινή γνώμη δεν σημαίνει πως υπάρχει έλλειμμα επικοινωνιακής πολιτικής. Σημαίνει απροθυμία ή αδυναμία, έστω και μερική, ενασχόλησης με άμεσα και ¨ζεστά¨ θέματα. Μέχρι στιγμής έχουν τεθεί μεν τα θεμέλια για την περαιτέρω δραστηριοποίηση σε πολλούς τομείς, αλλά ακόμη δεν υπάρχουν απτά αποτελέσματα.
Εκεί όπου η κυβέρνηση χωλαίνει και δίνει την εντύπωση ξέφραγου αμπελιού ή παιδικής χαράς, είναι ο συντονισμός του έργου της. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, διάφορα μεγάλα γεγονότα, όπως η πτώση του Σινούκ, η ψήφιση του νόμου για τον βασικό μέτοχο, το θέμα της μετεγγραφής φοιτητών, ή η επιστροφή των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ μετατράπηκαν ή έτειναν να μετατραπούν σε σημαντική κυβερνητική κρίση.
Επιπλέον, έχουν παρέλθει δώδεκα μήνες και ο απλός πολίτης δεν έχει δει καμμία αισθητή βελτίωση, κάποια αποτελεσματική λύση σε πολλά προβλήματα της καθημερινότητας που εξακολουθούν να τον ταλανίζουν. Σχεδόν τίποτα δεν έγινε για να παταχθεί το θηρίο της γραφειοκρατίας, τα διάφορα κυκλώματα αισχροκέρδειας συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητα σε βάρος των καταναλωτών και των παραγωγών, η διαπλοκή και η διαφθορά συνεχίζουν να βασιλεύουν σε πολλούς τομείς, εκτός από την αρχή που έγινε για την πάταξή τους στην Εκκλησία (δειλά) και στη Δικαιοσύνη.
Η περίοδος χάριτος έπαυσε προ πολλού να υπάρχει για την κυβέρνηση, ενώ πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Γ. Α. Παπανδρέου, καθώς εξέρχεται από το Συνέδριο ενισχυμένος και αδιαμφισβήτητος ηγέτης (αν μη ηγεμών) του Κόμματός του, θα δώσει νέα πνοή στο ΠΑΣΟΚ και στον αντιπολιτευτικό του λόγο καθιστάμενος υπολογίσιμη πλέον δύναμη που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Ο κ. Κ. Καραμανλής, εάν επιθυμεί να κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή και να κυβερνήσει για ολόκληρη την τετραετία για την οποία εξελέγη, πρέπει να αλλάξει νοοτροπία και τακτική. Πρέπει, επιτέλους, να επιδείξει τον δυναμισμό που αναμένει κανείς από νέους ανθρώπους, αλλά και να υποχρεώσει και τα μέλη της ομάδας του να τον ακολουθήσουν. Δυναμισμό και πολιτικό θάρρος ώστε να ληφθούν αποφάσεις και μέτρα που επιβάλλονται και έχουν πολιτικό κόστος.
Με δεδομένα αφενός τη νέα πραγματικότητα στο ΠΑΣΟΚ και, αφετέρου, την εχθρική στάση της πλειονότητος των μέσων ενημέρωσης, ο δρόμος για τον Πρωθυπουργό θα είναι ανηφορικός, δύσκολος και, ίσως, επικίνδυνος. Επιβάλλεται, όμως, να τον ακολουθήσει. Όχι για το καλό το δικό του ή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά για το καλό της χώρας.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ