Συναγερμός στην Ελλάδα για τη γρίπη

0


Συναγερμός στην Ελλάδα για τη γρίπηHome

Ελλάδα
Ο ιός Η5 της γρίπης των πτηνών ανιχνεύθηκε και στην Ελλάδα. Σε δείγματα από τρεις νεκρούς κύκνους που εκβράστηκαν στις περιοχές του Σταυρού και των Νέων Επιβατών Θεσσαλονίκης και στην Παραλία της Κατερίνης ταυτοποιήθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τέθηκε σε κατάσταση ετοιμότητας.


 
Πρέπει, ωστόσο, ιδιαιτέρως να τονισθεί ότι δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για το θανατηφόρο στέλεχος της γρίπης των πτηνών που έχει θέσει σε συναγερμό σχεδόν το σύνολο του πλανήτη.


Ειδικότερα την Πέμπτη, 9/2/2006, το Εθνικό Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης για τη γρίπη των πτηνών, γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος Επιζωοτιολογικής Διερεύνησης της γρίπης των πτηνών απομονώθηκε μετά από ιολογικές εξετάσεις ο ιός της γρίπης των πτηνών – υπότυπος H5 σε 3 δείγματα κύκνων (επί συνόλου 52 δειγμάτων) από τις περιοχές Σταυρού Θεσσαλονίκης, Νέων Επιβατών Θεσσαλονίκης και Παραλίας Κατερίνης Πιερίας αντίστοιχα, τα οποία απεστάλησαν από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.


Σύμφωνα με επείγουσα ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα εν λόγω δείγματα ήδη προωθούνται για περαιτέρω εξετάσεις για να προσδιοριστεί η πιθανότητα ταυτοποίησης του παθογόνου ιού H5N1 στο Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Γρίπη των Πτηνών στο Λονδίνο (CRL). Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών ανάλογα με την ακολουθούμενη μέθοδο αναμένονται σε 2 έως 8 ημέρες.


Παράλληλα, το υπουργείο ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκος δήλωσε σχετικά: «Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα του εν λόγω προγράμματος, με τη βοήθεια του οποίου κατέστη δυνατή η ανίχνευση του παθογόνου παράγοντα (Η5) στα άγρια πτηνά πριν ακόμη αυτός προσβάλλει τα εκτρεφόμενα πουλερικά της χώρας. Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες έχουν εξεταστεί 3.500 περίπου δείγματα από όλη τη χώρα.


Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με επείγουσα εγκύκλιό του προς όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας, καλεί για εντατικοποίηση των μέτρων βιοασφάλειας τα οποία πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Eνωσης.


Οι ενέργειες των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων περιλαμβάνουν τη λήψη μέτρων σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και φορείς, όπως την εντατικοποίηση της επιτήρησης των συστηματικών και οικόσιτων εκμεταλλεύσεων πουλερικών για τη διαπίστωση της πιστής τήρησης των μέτρων βιοασφάλειας που έχουν ήδη προβλεφθεί.


Τα μέτρα βιοασφάλειας περιλαμβάνουν συνοπτικά την απαγόρευση έκθεσης κάθε είδους πουλερικών στο ελεύθερο περιβάλλον, εντατικές απολυμάνσεις των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αυστηρό έλεγχο της διακίνησης των πουλερικών και ενημέρωση σχετικά των ερχόμενων σε επαφή ατόμων. Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης λαμβάνει ήδη όλα τα προβλεπόμενα από τις σχετικές αποφάσεις μέτρα.
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ