Σκληρές τιμωρίες για τους υπεύθυνους του «Σαμίνα»

0


Σκληρές τιμωρίες για τους υπεύθυνους του «Σαμίνα»Home

Ελλάδα
Πρόσκαιρες καθείρξεις επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά στους δύο καπετάνιους του πλοίου «Σαμίνα» που το ναυάγιό του, στις 26 Σεπτεμβρίου 2000, παρέσυρε στον θάνατο συνολικά 80 ανθρώπους. Επέβαλε επίσης ποινές φυλάκισης σε τρία μέλη του πληρώματος και στους δύο υπευθύνους της πλοιοκτήτριας εταιρίας.


 
 
Το δικαστήριο δέχθηκε ότι το πλοίο οδηγήθηκε στη μοιραία πρόσκρουση στις βραχονησίδες Πόρτες από λάθος πλεύση και όχι από μηχανική βλάβη, ενώ καταλόγισε ευθύνες και στους υπευθύνους της πλοιοκτήτριας εταιρίας.


Yστερα από πολύμηνη διαδικασία, το δικαστήριο κήρυξε ενόχους για κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος τον πλοίαρχο Βασίλη Γιαννακή και τον υποπλοίαρχο Αναστάσιο Ψυχογιό, οι οποίοι οδηγήθηκαν στη φυλακή, ενώ για πλημμεληματικού βαθμού κατηγορίες τα μέλη του πληρώματος Γεράσιμο Σκιαδαρέση α\’ μηχανικό, Γιώργο Τριαντάφυλλο, ύπαρχο και Δημήτρη Τσιούμα ασυρματιστή και τους υπευθύνους της τότε πλοιοκτήτριας εταιρίας Κωνσταντίνο Κληρονόμο και Νίκο Βικάτο.


Με την απόφασή του το δικαστήριο αθώωσε τον ναύτη, πηδαλιούχο το μοιραίο βράδυ, Παναγιώτη Κάσδαγλη, καθώς και τον επιθεωρητή του ΥΕΝ Παναγιώτη Τσόρβα. Eνοχοι κρίθηκαν οι: Βασίλειος Γιαννακής για διατάραξη ασφάλειας υδάτινων συγκοινωνιών με ενδεχόμενο δόλο από την οποία υπήρξε θάνατος ανθρώπων, ναυάγιο από αμέλεια, ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια, σωματικές βλάβες από αμέλεια και μη αυτοπρόσωπη διεύθυνση πλοίου από πλοίαρχο σε πλου με δυσχερείς συνθήκες. Επεβλήθη ποινή 16 χρόνια, 1 μήνα και 15 μέρες.


Αναστάσιος Ψυχογιός για τις ίδιες κατηγορίες με τον πλοίαρχο, πλην αυτής που αναφέρεται στην μη αυτοπρόσωπη διεύθυνση. Ποινή 19 χρόνια 1 μήνα και 15 μέρες. Γιώργος Τριαντάφυλλος για διατάραξη υδάτινων συγκοινωνιών από αμέλεια, ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες από αμέλεια και εγκατάλειψη πλοίου χωρίς συναίνεση του πλοιάρχου. Ποινή 8 χρόνια, 9 μήνες και 28 μέρες.


Γεράσιμος Σκιαδαρέσης για διατάραξη υδάτινων συγκοινωνιών, ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες από αμέλεια, ναυάγιο από αμέλεια. Ποινή 8 χρόνια, 6 μήνες και 28 μέρες.


Δημήτρης Τσιούμας για εγκατάλειψη πλοίου χωρίς συναίνεση του καπετάνιου. Ποινή 15 μήνες, Νίκος Βικάτος για έκθεση σε κίνδυνο κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση. Ποινή 4 χρόνια, 3 μήνες και 3 ημέρες. Κωνσταντίνος Κληρονόμος για τις ίδιες κατηγορίες με τον κ. Βικάτο. Ποινή 4 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες.


Το δικαστήριο έδωσε στους πέντε κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν σε βαθμό πλημμελήματος αναστολή έκτισης της ποινής τους μέχρι τη δευτεροβάθμια δίκη, ενώ στον ασυρματιστή κ. Τσιούμα έδωσε τριετή αναστολή.
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ