Εργοστάσιο ξήρανσης δίνει λύση στο πρόβλημα της λυματολάσπης

0


Εργοστάσιο ξήρανσης δίνει λύση στο πρόβλημα της λυματολάσπηςHome

Ελλάδα
Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του Εργοστασίου Ξήρανσης της Ψυττάλειας. Το έργο ολοκληρώνεται και τίθεται σε λειτουργία τον Μάιο του 2007, απαλλάσσοντας του κατοίκους του λεκανοπεδίου (και ειδικότερα της ευρύτερης περιοχής Πειραιά και της Δυτικής Αττικής) από μία μόνιμη πηγή όχλησης που τους ταλαιπωρεί εδώ και μια δεκαετία.


 
Μετά το πέρας της υπογραφής, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς δήλωσε πως «όπως είχε δεσμευτεί η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, το πρόβλημα με τη λυματολάσπη της Ψυττάλειας αντιμετωπίστηκε οριστικά: Υπογράψαμε σήμερα τη σύμβαση για την κατασκευή του Εργοστασίου Ξήρανσης».


Υπενθυμίζεται πως όπως ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ προχτές 7 Μαρτίου 2006, η απόφαση του ΔΣ της εταιρίας ανέθεσε κατόπιν διαγωνισμού στο μειοδότη το έργο της μεταφοράς 60.000 τόνων λυματολάσπης (με δυνατότητα να αυξηθούν κατά 15.000 τόνους) από τις εγκαταστάσεις της Ψυττάλειας σε ειδικές μονάδες στη Γερμανία. Η λύση αυτή επελέγη μετά από το οριστικό αδιέξοδο στο οποίο εντέχνως οδήγησαν ορισμένοι με τη «δαιμονιοποίηση» της λυματολάσπης, όλες τις πιο συμφέρουσες οικονομικά λύσεις διάθεσης της λυματολάσπης εντός της ελληνικής επικράτειας.


Το Εργοστάσιο Ξήρανσης Ιλύος (λυματολάσπης) της Ψυττάλειας θα μπορεί σε καθημερινή βάση να ξηραίνει έως 800 τόνους λυματολάσπης. Συνεπώς, θα ξηραίνεται το σύνολο της λυματολάσπης που παράγεται στην Ψυττάλεια, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα ξήρανσης και λυματολάσπης που θα μεταφέρεται από γειτονικά Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων. Το εργοστάσιο θα λειτουργεί με τη μέθοδο της θερμικής ξήρανσης που θα γίνεται από 4 περιστρεφόμενα τύμπανα στην θερμοκρασία των 400 έως 500 βαθμών Κελσίου. Έτσι η λυματολάσπη θα ξηραίνεται και θα γίνεται μία πλήρως υγιεινοποιημένη, ξηρή ιλύς σε κόκκους, πολύ μικρότερου όγκου από την αφυδατωμένη.


Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 34.862.385 ευρώ (χωρίς απρόβλεπτα, αναθεώρηση και ΦΠΑ) και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 75%.
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ