Εγκρίθηκε ο νόμος – πλαίσιο για την Παιδεία

0


Εγκρίθηκε ο νόμος – πλαίσιο για την ΠαιδείαHome

Ελλάδα
Mόνο με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας εγκρίθηκε επί της αρχής και επί των άρθρων ο νόμος – πλαίσιο για την Παιδεία. Στην ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής, 164 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 117 ψήφισαν κατά, ενώ αμέσως μετά τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από τη συζήτηση των άρθρων. Από την ονομαστική ψηφοφορία που προηγήθηκε απουσίαζε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.


 
Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος ψήφισαν με επιστολική ψήφο λόγω της απουσίας τους στις Βρυξέλλες. Με επιστολική ψήφο ψήφισαν ακόμη ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ι. Βαληνάκης, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πάλλη Πετραλιά και ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Μπαντουβάς. Υπέρ του νόμου – πλαισίου ψήφισαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Στ. Μάνος και Στ. Παπαθεμελής.


Απούσα από την ψηφοφορία ήταν η γ.γ. του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα ενώ απόντες ήταν και οι βουλευτές Λ. Κανέλλη, Σ. Βούλτεψη, Ορ. Κολοζώφ, Α. Μωραΐτης, Α. Ακριβάκης, Κ. Καΐσερλης, Ι. Παρασκευάς, Ι. Κουτσούκος, Θ. Καράογλου, Εμινίδης, Τσόγκας, Ι. Σκοπελίτης, Ν. Γκατζής, Σ. Καλαντζάκου, Ελπ. Παντελάκη και Α. Μερεντίτη.


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μ. Παπαϊωάννου, λίγο προτού το κόμμα του αποχωρήσει από τη Βουλή, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «για ένα θέμα ύψιστης σημασίας, αντί του διαλόγου, επέλεξε την πόλωση και την οξύτητα», για να προσθέσει πως «η κυβερνώσα πλειοψηφία είναι απομονωμένη και από τα υπόλοιπα κόμματα και από την κοινωνία αφού δεν έγινε αποδεκτή ούτε μία πρόταση από το ΠΑΣΟΚ».


Η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου υπενθύμισε στην αξιωματική αντιπολίτευση τη διαδικασία του Κανονισμού που δίνει τη δυνατότητα υποβολής τροπολογιών προκειμένου αυτές να γίνουν αποδεκτές ή όχι από την κυβέρνηση, κάτι που δεν έπραξε το ΠΑΣΟΚ. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κατεύθυνση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ είναι ίδια με του νομοσχεδίου, εγώ θεωρώ και αυτό συμβολή αν θέλουμε να δούμε τα πράγματα επί της ουσίας. Κατανοώ βέβαια ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήθελε να στείλει ένα μήνυμα αλλαγών αλλά ταυτόχρονα να μην ψηφίσει τον νόμο -πλαίσιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Κατάθεση προτάσεων


Η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου αποδέχθηκε σειρά προτάσεων, σύμφωνα με τις οποίες:


• Δίνεται στα τμήματα των ΑΕΙ η δυνατότητα να καταρτίζουν δικούς τους εσωτερικούς κανονισμούς (πρόταση του βουλευτή της Ν.Δ. Φ. Τσαλίδη).


• O κατάλογος συγγραμμάτων μόλις ολοκληρώνεται θα καταχωρίζεται ως σύνολο στον διαδικτυακό τόπο κάθε τμήματος (πρόταση Στ. Μάνου).


• Στον διαδικτυακό τόπο κάθε ιδρύματος θα δημοσιεύονται άμεσα οι απολογισμοί ώστε να δίδεται έμφαση στην κοινωνική λογοδοσία (πρόταση Αλαβάνου).


• Κατά τη λήξη της θητείας τους οι πρυτανικές αρχές θα πρέπει να υποβάλλουν πλήρη απολογισμό.


Η υπουργός δήλωσε ότι αντιμετωπίζει θετικά πρόταση του Στ. Μάνου προκειμένου η έγκριση των 4ετών προγραμματισμών των ΑΕΙ και συνεπώς η έγκριση πόρων να συνοδεύεται από τραπεζικές εγγυήσεις.


Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η υπουργός Παιδείας δήλωσε: «Aισθάνομαι πολύ καλά γιατί όλες οι διεθνείς δεσμεύσεις που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση και δεν τόλμησε να τις υλοποιήσει, εμείς τις αναλάβαμε προς χάριν του ελληνικού λαού. Το καλό και το συμφέρον είναι για όλες τις κοινωνικές τάξεις και κυρίως για τις οικονομικά ασθενέστερες, διότι πάμε σε ένα καλό δημόσιο πανεπιστήμιο».
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ