Folk Dance Festival, ένα πρόγραμμα πρότυπο
eNEW: http://www.enew.gr/mag/article/articleprint/1444/-1/16/ |
Folk Dance Festival, ένα πρόγραμμα πρότυπο |
Top level
Ομογένεια
Ειναι γνωστό σε όλους πώς όταν οι Ελληνες συνεργάζονται με ομόνοια μεγαλουργούν. Αυτό συμβαίνει στη μοναδική σε οργάνωση, συμμετοχή και επιτυχία Ελληνοαμερικανική διοργάνωση, «The Greek Orthodox Folk Dance Festival». Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Επισκοπής του Σαν Φρανσίσκο. Παρακολουθήσαμε τη φετεινή διοργάνωση. Περίπου 2500 Ελληνες συγκεντρώθηκαν για τρεις ημέρες στο ξενοδοχείο Hilton του Anaheim, στην Καλιφόρνια.
«Πρόκειται για ένα από τα πιο καταλυτικά προγράμματα της Επισκοπής στη δημιουργία Ελληνορθόδοξων συνειδήσεων στα παιδιά μας», μας λέει ο Μητροπολίτης Αντώνιος. «Ξεκίνησε πριν από 27 χρόνια ως ιδέα στο Σαν Ντιέγκο. Ο αρχικός σκοπός ήταν να συγκεντρώνουμε τα παιδιά μας μαζί. Ο χορός απεδείχθη μία επιτυχημένη προσπάθεια.»
Πραγματικά το FDF αποτέλεσε το όραμα ενός επιτυχημένου επιχειρηματία του Σαν Ντιέγκο, του Παναγιώτη Πριόβολου. «Ηθελα να τιμήσω την Ελληνική πολιτιστική μου κληρονομιά και την Ελληνική παιδεία στην οποία όφειλα την επαγγελματική μου επιτυχία και ταυτοχρόνως να προσφέρω κάτι στην Ελληνική κοινότητα» μας εξηγεί ο εμπνευστής του προγράμματος κ. Πριόβολος.
«Σκοπός ήταν μέσα από ένα ευχάριστο πρόγραμμα να προσελκύσουμε τη νεολαία μας και ταυτόχρονα να της δώσουμε τη δυνατότητα να γνωρίσει την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά».
Μία από τις πρωτοπορίες του προγράμματος αποτελεί το γεγονός ότι την ευθύνη για τη διοργάνωση αναλαμβάνει μία ομάδα νέων η οποία χειρίζεται τον προυπολογισμό ύψους $500.000. «Με αυτό τον τρόπο» -λέει ο κ. Πριόβολος -«δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους μας να αναπτύξουν ηγετικές και διοικητικές ικανότητες και να μάθουν να αναλαμβάνουν ευθύνες».
«Στην αρχή μας κυνήγησαν θεοί και δαίμονες» λέει στην εφημερίδα μας ο Μητροπολίτης Αντώνιος. «Κάποιοι θεώρησαν ότι ως εκκλησία και Επισκοπή ξεφεύγουμε από τον ρόλο μας. Ωστόσο, ο ρόλος της εκκλησίας είναι να συγκεντρώνει τους πιστούς της και να φέρνει κοντά της τα νέα παιδιά. Και πρέπει να προσαρμοζόμαστε στα δεδομένα και τις ανάγκες της κάθε εποχής.
Ο παραδοσιακός χορός αποτέλεσε το πιο δυναμικό μέσο. Το πρόγραμμα του FDF άναψε φωτιές στις καρδιές και στην φαντασία των παιδιών μας. Η ομορφιά του προγράμματος μας έγκειται στο γεγονός ότι συγκεντρώνουμε ολόκληρη την οικογένεια, τη γιαγιά, τον παπού, τους γονείς, τα αδέλφια και τους φίλους του διαγωνιζόμενου νέου.
Και δεν μαθαίνουμε μόνο τους αθάνατους αρχαίους και παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς μας αλλά τα παιδιά μας διδάσκονται Πατριωτισμό, την αγάπη για την πατρίδα, την γλώσσα μας, τα ήθη και έθιμα μας και την αγάπη για την εκκλησία. Τα παιδιά, πολλές φορές παντρεύονται μεταξύ τους και έτσι συμβάλλουμε στη διατήρηση της ακεραιότητάς μας ως εθνική μειονότητα στις ΗΠΑ».
«Εγκαταλείπω πλέον την προεδρία του FDF. Οταν εγκαταλείπεις ένα έργο σου και αυτό συνεχίσει τη ζωή του σημαινει ότι πέτυχες. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους νέους και να τους δείχνουμε εμπιστοσύνη. Στα χέρια τους κρατούν το μέλλον του Ελληνισμού», λέει ο κ. Πριόβολος. «Ο Ελληνικός πολιτισμός είναι πολύτιμος και μοναδικός. Προσδιόρισε καί καταξίωσε την ίδια τήν ανθρώπινη ύπαρξη. Είναι παγκόσμιος γιατί δίδαξε την αγαστή συνύπαρξη, συνεργασία και επικοινωνία των εθνοτήτων, με σεβασμό στήν ιδιαιτερότητα. Τις αξίες αυτές πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας».
Το FDF μέσα σε 27 χρόνια αναπτύχθηκε και κάθε χρόνο συγκεντρώνει 100 χορευτικές ομάδες από τις Δυτικές Πολιτείες αλλά και από άλλες περιοχές της Αμερικής και του Καναδά. Εφέτος για πρώτη φορά συμμετείχαν και Ελληνικά συκροτήματα από τη Νότιο Αμερική, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Ταράσιου. Οι εκδηλώσεις του FDF διαρκούν 4 ημέρες και περιλαμβάνουν πολιτιστική βραδυά, ψυχαγωγία για παιδιά και νέους.
Το πρόγραμμα προσφέρει και τριών ειδών υποτροφίες στα παιδιά που διακρίνονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά μαθαίνουν να χορεύουν κάθε χρόνο νέους χορούς από διαφορετικά σημεία της Ελλάδας και φτιάχνουν τα ίδια τα κοστούμια τους. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από Αμερικανούς και Ελληνικής καταγωγής καθηγητές παραδοσιακών χορών.
«Ο Ελληνισμός της Καλιφόρνιας είναι το πιο όμορφο, ζωντανό και δημιουργικό κομμάτι του Ελληνισμού και ας είμαστε 5 με 6 γενεές απομακρυσμένοι από τους πρώτους μετανάστες στην περιοχή», καταλήγει ο δραστήριος και αγαπητός σε όλους Μητροπολίτης Αντώνιος. «Εδώ στην Καλιφόρνια εγκαταστάθηκε το πιο υγιές κομμάτι του Ελληνισμού και ευημέρησε σε κάθε τομέα: οικονομικά, κοινωνικά, μορφωτικά. Τους αγαπώ όλους και μαζί συνεργαζόμαστε για τη διασφάλιση της Ελληνικής σνειδήσεως στις νεώτερες γενεές.»
Νέοι ελληνικής καταγωγής απο τη Χιλή, Αργεντινή και Βραζιλία με τη συντάκτρια μας |
Attached files