Ελλάδα και Παιδεία, έννοιες ταυτόσημες

eNEW: http://www.enew.gr/mag/article/articleprint/2743/-1/16/

Ελλάδα και Παιδεία, έννοιες ταυτόσημες



Top level

Ομογένεια



Το παναμερικανικό ενδιαφέρον της Ομογένειας συγκεντρώνει το συμπόσιο με θέμα «Το μέλλον της Ελληνικής Παιδείας στις ΗΠΑ» που διοργανώνει το Eλληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης το Σαββατοκύριακο αυτό, στο ξενοδοχείο Crowne Plaza.

Στο συνέδριο συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες και Αμερικανοί εισηγητές από Πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα με στόχο τη διερεύνηση των υφιστάμενων δεδομένων και τη σκιαγράφηση μελλοντικής στρατηγικής προκειμένου να δρομολογηθούν ενιαίες προσπάθειες ενεργού προβολής στην αμερικανική κοινωνία μίας Παιδείας που θα στηρίζεται στην πολιτιστική μας παράδοση.




Στο συνέδριο θα παραστούν εκπρόσωποι κοινοτήτων και ελληνικών σχολείων καθώς και των Ομοσπονδιών-μελών του Εθνικού Συμβουλίου από Ουάσινγκτον, Φλώριδα, Βοστώνη, Σικάγο, Νέα Ιερσέη, Φιλαδέλφεια, Βόρειο & Νότιο Καρολίνα και άλλες περιοχές.




Το συνέδριο αγκαλιάσθηκε από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Πολιτείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.




– Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ι. Μαγκριώτης στον χαιρετισμό του επισημαίνει μεταξύ άλλων:




«Ζούμε σε έναν κόσμο που μετασχηματίζεται με γοργούς ρυθμούς. Η παιδεία και η εκπαιδευτική πολιτική κάθε χώρας δεν μπορούν να μένουν στάσιμες και ανεπηρέαστες. Κάθε εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να είναι σε θέση να ενσωματώνει διαρκώς τις αλλαγές και τις προκλήσεις. Στόχος του συνεδρίου είναι ακριβώς αυτός, η αποτύπωση της υπάρχουσας Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και η διερεύνηση δυνατοτήτων που σχετίζονται με το μέλλον της Ελληνικής Παιδείας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.




Είναι σε όλους μας γνωστό ότι η Ομογένεια των ΗΠΑ αντιμετωπίζει όλο και εντονότερα το πρόβλημα της διατήρησης της Ελληνικής γλώσσας στις νεώτερες γενεές.




Η μετανάστευση σε μεγάλα κύματα έχει πια σταματήσει εδώ και αρκετές δεκαετίες και ως επακόλουθο δεν υπάρχουν πια μετανάστες πρώτης γενιάς με τους γονείς τους να μιλούν την Ελληνική μέσα σε κάθε σπίτι στα παιδιά τους ώστε να αποτελούν μία ζωντανή πηγή μετάδοσης της γλώσσας μας.




Τα παιδιά και τα εγγόνια των πρώτων αυτών Ελλήνων φοιτούν σε αμερικανικά σχολεία και πολλοί λίγοι γονείς αναλογικά στέλνουν τα παιδιά τους σε απογευματινά ελληνικά σχολεία για να μάθουν την Ελληνική.




Οι λόγοι είναι πολλοί και διάφοροι, άλλοτε μπορεί να είναι η απόσταση και άλλοτε το ήδη πολύ φορτωμένο πρόγραμμα των παιδιών στο πρωϊνό σχολείο. Και ενώ για τις Ευρωπαϊκές χώρες έχει βρεθεί μία λύση και έχει ξεκινήσει η σταδιακή εφαρμογή της, -η ένταξη της Ελληνικής στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων ως μία ξένη γλώσσα επιλογής- κάτι τέτοιο φαίνεται να είναι δύσκολο να εφαρμοσθεί εδώ.




Το εύρος των θεμάτων που θα εξετασθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και ειδικότερα ο καθοριστικός λόγος που μπορούν να παίξουν η εκκλησία και οι κοινότητες, καθώς και οι δυνατότητες στήριξης της ομογενειακής εκπαίδευσης μέσα από ομοσπονδιακά και πολιτειακά προγράμματα, θα αποτελέσουν την αφετηρία για περαιτέρω προβληματισμό αλλά και εξεύρεση λύσεων.




Ενα μοντέλο δίγλωσσου σχολείου (νηπιαγωγείου και δημοτικού) με κατάλληλα εκπαιδευμένο διδακτικό προσωπικό που θα συνεργάζεται στενά ώστε να παρέχει υψηλό επίπεδο σπουδών και στις δύο γλώσσες και να παράγει δίγλωσσους μαθητές, πολίτες της Αμερικής με γνώση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, μπορεί να αποτελέσει το φυτώριο για μελλοντικούς ομιλητές και σπουδαστές της Ελληνικής.




Η ελληνική πολιτεία από τη μεριά της θα μπορούσε να μεριμνήσει για την πρόσληψη επιτόπιου διδακτικού προσωπικού και την επιμόρφωση του υπάρχοντος καθώς και την απόσπαση εκπαιδευτικών όπου υπάρχει ανάγκη. Παράλληλα, θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα σε περισσότερα παιδιά να φιλοξενούνται στην Ελλάδα σε ειδικά κατασκηνωτικά προγράμματα όπου θα γνωρίσουν καλύτερα και θα αγαπήσουν ακόμη περισσότερο τη χώρα καταγωγής τους όπως είναι σήμερα και συγχρόνως θα μάθουν ή θα βελτιώσουν την επάρκεια τους στην Ελληνική».




– Ο πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής της Ελληνικής Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό Γρ. Νιώτης χαιρετίζοντας το συνέδριο επισημαίνει την χρησιμότητα των πορισμάτων που θα προκύψουν από το συνολικό εγχείρημα. «Συγχαίρω την πρωτοβουλία του Εθνικού Συμβουλίου η οποία εγγράφεται στο πλαίσιο των συγκροτημένων προσπαθειών τόσο του Ελληνισμού του εξωτερικού όσο και της γενέτειρας, κατά την τελευταία δεκαετία, για την προώθηση των θεμάτων Παιδείας και Πολιτισμού».




– Ο Βουλευτής Λακωνίας και Α΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής των Ελλήνων, Τάκης Σκανδαλάκης σημειώνει:




«Η πρωτοβουλία διοργάνωσης μίας τέτοιας εκδήλωσης είναι θαυμάσια, άξια συγχαρητηρίων, αφού, στόχος όλων μας, θα πρέπει να είναι η διάδοση και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προβολή της Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας γενικότερα».




– Ο Πρέσβης της Ελλάδας, Γιώργος Σαββαϊδης σε επιστολή του προς το Εθνικό Συμβούλιο υπογραμμίζει το ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολιτείας:




«Η Ελλάς μέσω των αρμοδίων κρατικών φορέων της είναι πάντοτε έτοιμη να ακούσει, να συζητήσει και να συμβάλει, στο μέτρο του δυνατού, στην αντιμετώπιση των σχετικών ζητημάτων που άπτονται της Ελληνικής Παιδείας στην Αμερική. Το σχετικό ενδιαφέρον της το επιδεικνύει με διάφορους τρόπους, που ασφαλώς σας είναι γνωστοί, αλλά είναι διαθετειμένη να συζητήσει και περαιτέρω βελτιώσεις».




Επισημαίνεται ότι, ο κ. Σαββαϊδης υπέδειξε στον Συντονιστή Εκπαίδευσης στην Ουάσινγκτον Γ. Μαυρογιώργο να συμμετάσχει στο συνέδριο. Λόγω της απουσίας του στην Ευρώπη και της ταυτόχρονης απουσίας του Γενικού Προξένου της Νέας Υόρκης Δ. Πλατή, την Ελληνική πρεσβεία θα εκπροσωπήσει ο Πρόξενος στη ΝΥ, Γιώργος Αλεξόπουλος.




Στο συνέδριο ο σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος θα εκπροσωπηθεί από τη δ/ντρια του Τμήματος Εκπαίδευσης Μ. Μακεδών, καθώς ο ίδιος θα βρίσκεται εκτός Νέας Υόρκης.




Χαιρετισμούς απηύθυναν η Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών & Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Στέλλα Πριοβόλου, η οποία και θα εκπροσωπηθεί από τον Συντονιστή Εκπαίδευσης στη Νέα Υόρκη, Νίκο Νικολιδάκη. Τέλος, χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε και ο καθηγητής Μιχάλης Δαμανάκης, δ/ντης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης.






– Μήνυμα του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Θ. Σπυρόπουλου:




«Έλλάδα και Παιδεία είναι έννοιες ταυτόσημες παγκοσμίως από την εποχή του Ομήρου μέχρι τις ημέρες μας. Στην παιδεία των Ελλήνων στηρίχθηκε ο Οικουμενικός πολιτισμός. Το Συνέδριο για ¨Το μέλλον της Ελληνικής Παιδείας στις ΗΠΑ¨ είναι ζήτημα εθνικό και οικουμενικό. Η υποχρέωση μας για τη διαφύλαξη της Ελληνικής γλώσσας, δεν εκπηγάζει μόνον από το γεγονός ότι είναι η πατρογονική μας γλώσσα.




Η Ελληνική γλώσσα είναι η πλουσιότερη και πιο συγκροτημένη στον κόσμο. Κατά γενική παραδοχή είναι η μητέρα των γλωσσών του δυτικού λεξιλογίου και όχι μόνο. Αποτελεί παγκόσμια πνευματική δύναμη. Η Ελληνική γλώσσα και ιδιαίτερα η Αρχαία Ελληνική γλώσσα με την λογική δομή της και την ταύτιση σημαίνοντος-σημαινόμενου είναι το μεγαλύτερο όπλο του Ελληνισμού στην σύγχρονη εποχή της υψηλής τεχνολογίας και της πληροφορικής. Είναι η γλώσσα του μέλλοντος. Γι΄ αυτό διδάσκεται στα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αμερικής και της Ευρώπης. Διδάσκεται στο αμερικανικό δίκτυο του CNN και σ΄αυτή βασίζεται η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.




Ως Εθνικό Συμβούλιο λάβαμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε αυτό το συνέδριο. Καλούμε στο συνέδριο όλους όσους ενδιαφέρονται για την υπόθεση του Ελληνισμού, της Παιδείας και της Γλώσσας.




Δεν είναι μόνον υπόθεση των πνευματικών ανθρώπων. Είναι υπόθεση όλων μας. Οι ιερείς είναι οι πλέον κατάλληλοι για να παράσχουν θρησκευτική διαπαιδαγώγηση στους αυριανούς ηγέτες του Ελληνισμού. Η οικογένεια, ως ο πρώτος κοινωνικός πυρήνας στο περιβάλλον του παιδιού διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο να του εμφυσήσει την αγάπη για κάθε τι Ελληνικό, που είναι και Οικουμενικό.




Επιχειρηματίες και ηγέτες της Ομογένειας μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν οικονομικά και να στηρίξουν ηθικά την υπόθεση της Παιδείας. Η Ελληνική Πολιτεία δηλώνει την επιθυμία της να στηρίξει την Ομογενειακή εκπαίδευση. Τα Αμερικανικά Ομοσπονδιακά και Πολιτειακά προγράμματα στο πλαίσιο της στήριξης όλων των εθνικοτήτων που φιλοξενούν, στηρίζουν και προωθούν και την Ελληνόγλωσση Παιδεία.




Αυτό που χρειάζεται είναι η πρόθεση, η συνεργασία, το όραμα. Θα ήταν έγκλημα κατά του Ελληνισμού και της Ανθρωπότητας εάν το ζήτημα της Παιδείας γίνει πεδίο στείρων αντιπαραθέσεων, πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων. Η Ελληνική Παιδεία λαξεύθηκε με Μέτρο τον Ανθρωπο. Γι΄ αυτό είναι πανανθρώπινη.




Το Εθνικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διαφυλάξει την ταυτότητα του συνεδρίου, ως πεδίου καρποφόρου ανταλλαγής απόψεων και επιστημονικών παρεμβάσεων που θα στοχεύουν στη διασφάλιση της Ελληνικής Παιδείας σε έναν κόσμο που έρχεται. Δεν έχουμε το δικαίωμα να παραγνωρίσουμε την ύψιστη αυτή υποχρέωση έναντι στους προγόνους μας και στις νεώτερες γενεές.




Η Ελληνική παιδεία και οι Ελληνικές αξίες δεν αποτελούν μόνο ιστορική παρακαθήκη. Είναι ο ζωντανός συνδετικός κρίκος μεταξύ του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Ας πράξουμε το χρέος μας ως εθνική, ιστορική και πολιτισμική οντότητα στον σύγχρονο κόσμο. Ας πράξουμε το χρέος μας απέναντι στην Οικουμένη που πάντοτε ζεί με τις αξίες του Ελληνισμού».




– Μήνυμα του αντιπροέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Πέτρου Γαλάτουλα:




«Το Εθνικό Συμβούλιο και η Ομοσπονδία της Νέα Υόρκης αποφάσισαν να προβούν στη διοργάνωση του συμποσίου για να αναζητήσουν σε συνεργασία με ειδικούς, πρακτικούς τρόπους στήριξης και προώθησης της Ελληνικής Παιδείας στις ΗΠΑ. Είναι καιρός να θέσουμε τέλος στη δημαγωγία και τα ευχολόγια στο εθνικό αυτό ζήτημα και ο καθένας μας να συμβάλλει με υπευθυνότητα. Δεν θα αρκεσθούμε στη διάγνωση και καταγραφή των προβλημάτων. Θα προβούμε στη σύσταση επιμέρους Επιτροπών Παιδείας με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων της Ομογένειας.




Επιζητούμε τη συνεργασία με κάθε ενδιαφερόμενο φορέα ή ιδιώτη. Ηρθε ο καιρός να ιδρύσουμε ένα ταμείο για την ενίσχυση των ημερήσιων ελληνικών σχολείων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Να τους διασφαλίσουμε οικονομικούς πόρους για τη συνέχιση του ιερού τους έργου και να ανταμείψουμε αξιοπρεπώς τους αφοσιωμένους δασκάλους της ομογένειας.




Να ιδρύσουμε σχολεία σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν ημερήσια με τη θαυμάσια ευκαιρία που προσφέρουν τα ομοσπονδιακά και πολιτειακά προγράμματα της Αμερικής. Ενισχύοντας και προωθώντας την Ελληνική Παιδεία στις ΗΠΑ, διασφαλίζουμε το μέλλον του Ελληνισμού στη φιλόξενη αυτή χώρα και ενισχύουμε τον κρίκο της αλυσίδας του Ελληνισμού που εξαπλώνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας».




Το πρόγραμμα του συμποσίου έχει ως εξής:






*** Saturday-November 22, 2003






OPENING GREETINGS




– Maria Makedon, Archdiocesan District Director, Department of Greek Education




– George Alexopoulos, Consul of Greece in NY




– Mr. Α. Tomopoulos, President, Federation of Hellenic Societies of Greater New York


Recognition of Representatives of Hellenic Federations- members of HANC and other dignitaries




– Presiding: Mr. Theodore Spyropoulos, President,


Hellenic American National Council




– Presidency: Representatives of Hellenic Federations- members οf HANC & Mr. Nikos Nikolidakis, Education Counselor of the Greek






CHURCH AND GREEK-AMERICAN EDUCATION




10.30 a.m. – 11.00 a.m.


Keynote Address: Demetrios J. Constantelos, PH.D, D.D. The Richard -Stockton College of New Jersey






THE ROLE OF COMMUNITY IN FORMING A POLICY


FOR HELLENIC EDUCATION




11.00 a.m. – 11.20 a.m


Pr. Nikos Alexiou, Queens College




11.20 a.m. – 11.30 a.m.


Sophia Lourdas, Past President of PTA, Transfiguration School, Corona




11.30 a.m. – 11.45 a.m


Dr. Andreas Zachariou, Principal of St. Spyridon School






Coffee Break 11.45 a.m. 12.00 p.m






BILINGUAL IN GREEK: A POSITIVE PERSPECTIVE


FOR A BETTER ACADEMIC FUTURE




12.00 p.m. 12.20 p.m.


Ms. Aikaterini Kollarou, Director of the Greek Program,


St. Dimitrios High School, Astoria




Two A΄students from St. Dimitrios High School:


Ioannis N. Markesinis, Despina Galatoula






GREEK AMERICAN EDUCATION: THE INTERVENTION


OF THE HELLENIC STATE




12.20 p.m. – 12.50 p.m.


Mr. Nikos Nikolidakis, Education Counselor of the Greek


Consulate in New York




Lunch: 13.00 p.m. 13.50 p.m.






MODERN GREEK LANGUAGE AND ANCIENT GREEK


IN PUBLIC EDUCATION




14.00 p.m. – 14.15 p.m.


Dr. George Kanellopoulos, Coordinator of Modern and Classical Programs, Francis Lewis






POSSIBILITIES FOR SUPPORTING GREEK-


AMERICAN EDUCATION THROUGH FEDERAL


AND STATE PROGRAMS




14.15 p.m. – 14.40 p.m.


Charter Schools: Is this the golden opportunity for the survival of The Greek language in the U.S.Α?


Mr. George Mavrogiorgos, Education Counselor of the Greek


Embassy in Washington DC




14.40 p.m. – 14.55 p.m.


M. Servos, President, Pan Hellenic Federation of Florida (: Platonian Academy)




14.55 p.m. 15.10 p.m.


English Barchaw, Responsible for Charter Schools in Florida




15.10 p.m. – 15.25 p.m.


George Poumakis, President, Athenian Academy Dunedin, Florida




15.25 p.m. – 15.40 p.m.


Dr. George Kafkoulis, Florida International University, President and co-founder, Archimedean Academy




Interventions


-Larry Peroulas, Principal of the Greek School Holy Trinity, N. Carolina & Director of the Examination Center for the certification of attainment in modern Greek




-George Fillipopoulos, Principal of Hellenic School, Maryland, Washington




-George Kontousias, School of St. George, Greenville, South Carolina




-Dimosthenis Triantafyllou, teacher




18.00 a.m. Reception








*** Sunday-November 23, 2003








GREEK AMERICAN ACADEMIC SOCIETY: CONVERGING


OR DIVERGING IN GREEK LANGUAGE EDUCATION




10.00 a.m. – 10.30 a.m


Dr. Aris Mihopoulos, Hellenic College, Boston


10.30 a.m. – 11.00 a.m.


Dr. Elias Tomazos, President Hellenic Society Paideia






GREEK HIGH SCHOOLS AND COLLEGE EDUCATION:


THE NEED TO BRIDGE THE GAP




11.00 a.m. – 11.30 a.m.


Dr. Constance V. Tagopoulos, Queens College




A concise presentation of interventions


11.30 a.m. – 11.45 a.m. Dr. Aris Mihopoulos, Hellenic College, Boston




Presidency proposals


11.45 a.m. – 12.40 p.m.




Lunch 13.00 – 13.50


Keynote speaker: Assemblyman Mr. Steve Corodemus




Mr. Dimitrios Georgakopoulos, School Athena, Chicago


14.00 p.m. – 14.15 p.m.




Interventions by participants


14.00 p.m. – 16.00 p.m.




Resolutions 16.00 p.m. – 17.00 p.m

¨Ιδιαίτερα η Αρχαία Ελληνική γλώσσα με την λογική δομή της και την ταύτιση σημαίνοντος-σημαινόμενου είναι το μεγαλύτερο όπλο του Ελληνισμού στην σύγχρονη εποχή της υψηλής τεχνολογίας και της πληροφορικής¨