Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων

0


Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των ΠοντίωνHome

Ομογένεια
Πρωτοβουλία για την καθιέρωση ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων στο Kοινοβούλιο ανέλαβαν έντεκα βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές, με επιστολή τους προς την πρόεδρο της Βουλής Α. Μπενάκη – Ψαρούδα, ζητούν να ορισθεί η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και να τιμάται με ενός λεπτού σιγή από το Kοινοβούλιο.


 
 
Το κείμενο υπογράφουν έντεκα βουλευτές (σ.σ.: 9 από τη Ν.Δ. και δύο από το ΠΑΣΟΚ), οι κ.κ. Μ. Χαρακόπουλος, Μ. Τζίμας, Αικ. Παπακώστα, Χρ. Αράπογλου, Α. Κωστόπουλος, Γ. Κασαπίδης, Ζ. Μακρή, Σ. Κεδίκογλου, Ντ. Βρεττός, Ι. Κουράκος και Δ. Γαλαμάτης.


«Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού είναι ένα ιστορικά τεκμηριωμένο γεγονός», αναφέρουν οι βουλευτές και υπογραμμίζουν ότι «οι διωγμοί των Eλλήνων της Ανατολής εντάσσονταν σε ένα οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης όλων των μειονοτήτων που ζούσαν στη Μικρά Ασία».


Στην επιστολή τους υπενθυμίζουν ότι από το 1914 έως το 1922, που εκδηλώθηκε το σχέδιο εξόντωσης από τους Νεότουρκους, εκατομμύρια χριστιανοί, Eλληνες και Αρμένιοι, σύρθηκαν στα «αμελέ ταμπουρού», τα τάγματα ασφαλείας, και βρήκαν φρικτό θάνατο. Μεταξύ αυτών και 353.000 Πόντιοι, γεγονός που επιβεβαιώνεται ιστορικά.


«Η οφειλόμενη αναγνώριση της ελληνικής πολιτείας προς τα θύματα της γενοκτονίας πιστεύουμε ότι πρέπει να αποδίδεται και εντός του Kοινοβουλίου, με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Ποντίων, κατά τη συνεδρίαση της Oλομέλειας, τη 19η Μαΐου», προτείνουν οι βουλευτές στην κ. Α. Μπενάκη – Ψαρούδα.
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ