Το Εθνικό Συμβούλιο αγκαλιάζει τον Ελληνισμό

eNEW: http://www.enew.gr/mag/article/articleprint/1166/-1/16/

Το Εθνικό Συμβούλιο αγκαλιάζει τον ΕλληνισμόTop level

ΟμογένειαΗ διεύρυνση και ενδυνάμωση του οργανισμού, η συσπείρωση και ουσιαστική συνεργασία των ομοσπονδιών-μελών του για την αντιμετώπιση ομογενειακών ζητημάτων και την υποστήριξη της Ελληνόγλωσης Παιδείας στην Αμερική, ήταν οι κύριες αποφάσεις του 14 ετήσιου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου που ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εργασίες του το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Φιλαδέλφεια.

Συγκεκριμένα, οι 16 Ομοσπονδίες που εκπροσωπήθηκαν με 43 αντιπροσώπους αναγνώρισαν την ανάγκη να ξεφύγουν από την «απομόνωσή» τους, να συσπειρωθούν και να συνεργασθούν μεταξύ τους, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν στην Ομογένεια. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η απόφαση -βάση του νέου Καταστατικού- για τη διεύρυνση της βάσης του Εθνικού Συμβουλίου.
Σε περιοχές εκτός των μεγάλων κέντρων- όπου δεν υπάρχουν Ομοσπονδίες παρέχονται δύο δυνατότητες: οι Εθνικοτοπικοί Σύλλογοι θα μπορούν να δέχονται ως μέλη ομογενείς και από άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας ή εναλλακτικά θα δημιουργείται νέος φορέας για την ένταξή τους στο Εθνικό Συμβούλιο. Οι αντιπρόσωποι των Ομοσπονδιών συμφώνησαν ότι πρέπει να παραμερίσουν τις μικρο-πολιτικές διαφορές τους και να εργασθούν για το συμφέρον της Ομογένειας.
Με στόχο την εύρρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου έγιναν σημαντικές αλλαγές στο Καταστατικό της Οργάνωσης.


Βάσει αυτών προβλέπεται:


– η δημιουργία 10μελούς Διοικούσας Επιτροπής (Board of Trustees), η οποία θα είναι υπεύθυνη για την τήρηση του καταστατικού, θα ασκεί κριτική και θα εισηγείται θέματα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.


– η δημιουργία ενός νέου θεσμού που αφορά στην ανάδειξη υπευθύνων Περιφερειαρχών της Οργάνωσης σε ολόκληρη την Αμερική. Αρμοδιότητες Περιφερειαρχών δύνανται να αναλάβουν οι ίδιοι οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών εφόσον το επιθυμούν. Διαφορετικά σε συνεργασία με τα Δοικητικά τους Συμβούλια θα υποδείξουν τα κατάλληλα πρόσωπα. Οι περιφερειάρχες θα αναφέρονται ταυτοχρόνως στα ΔΣ των Ομοσπονδιών και στο Εθνικό Συμβούλιο.


Υπεύθυνη στάση στο θέμα της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης


Κατόπιν σχετικής εισηγήσεως του Προέδρου του ΕΕΣ κ. Θεόδωρου Σπυρόπουλου αποφασίσθηκε η οργάνωση Συμποσίου για την Ελληνική Παιδεία στις ΗΠΑ, στα μέσα Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Στο Συμπόσιο θα κληθούν εκπρόσωποι του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, οι Συντονιστές Εκπαίδευσης στις ΗΠΑ, Ακαδημαϊκοί, δάσκαλοι και εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων, Ομογενειακοί Φορείς και επιχειρηματίες κ.α.
«Είναι καιρός να σταματήσουμε τη δημαγωγία και τα ευχολόγια στο θέμα της Παιδείας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπυρόπουλος. «Ολοι μας έχουμε κάνει τη διάγνωση των προβλημάτων στο θέμα της Ελληνόγλωσης εκπαίδευσης στην Αμερική. Στόχος μας είναι να παράσχουμε κάθε βοήθεια και υποστήριξη στους αρμόδιους φορείς, στην Αρχιεπισκοπή και στην Ελληνική Πολιτεία για τη διασφάλιση της στο μέλλον».
Ο πρόεδρος του ΕΕΣ πρότεινε επίσης προς τις Ομοσπονδίες-μέλη την ίδρυση στις περιοχές τους, «Κέντρων Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού», με τη δημουργία Ινστιτούτων, για τη διασφάλιση της Ελληνικότητας στις νεώτερες γενεές. Ο κ. Σπυρόπουλος υποσχέθηκε την υποστήριξη του Εθνικού Συμβουλίου σε κάθε σχετικό εγχείρημα.
Στο θέμα των charter schools επανήλθε με σχετική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Φλώριδας κ. Μιχ. Σέρβος: «Σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν Eλληνικά σχολεία η δημιουργία charter school με την οικονομική ενίσχυση της εκάστοτε Πολιτείας διασφαλίζει τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας δύο ώρες ημερησίως». Ηδη λειτουργούν με επιτυχία δύο Ελληνικά charter schools, στην Τάμπα της Φλώριδας και στο Μαϊάμι.


Προώθηση εθνικών θεμάτων


Οι πρώην πρόεδροι της Πανηπειρωτικής, κκ Η. Μπέτσιος και Δ. Τσουμπάκος κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους για την κατάσταση στη Βόρειο Ηπειρο δηλώνοντας ότι η Πανηπειρωτική δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την περιοχή αυτή, όπως δυστυχώς, παρέλειψαν να πράξουν και οι υπόλοιποι Ελληνες. Το Εθνικό Συμβούλιο δεσμεύθηκε να συμπαρασταθεί στις προσπάθειες της Πανηπειρωτικής.
Στη διαστρέβλωση της Ελληνικής ιστορίας αναφέρθηκε η πρόεδρος της Παμμακεδονικής κ. Nίνα Περοπούλου: «Στα αμερικανικά βιβλία μέσης εκπαίδευσης στο Τέξας ανακαλύψαμε αναφορές που θέλουν την Μακεδονία ανεξάρτητη από την Ελλάδα και τον Μέγα Αλέξανδρο Σλαβικής καταγωγής…». Το Εθνικό Συμβούλιο δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με την Παμμακεδονική για την αντιμετώπιση της προπαγάνδας των Σκοπίων και της παραχάραξης της ιστορίας μας.
Σημαντική ήταν και η απόφαση για τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής με σκοπό να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους φαίνεται να υπάρχει «απάθεια» στην ομογένεια σε ζητήματα που την αφορούν άμεσα. Επιικεφαλής της Επιτροπής και υπεύθυνος για την επάνδρωση της είναι εκπρόσωπος και κυβερνήτης της Παμμακεδονικής στη Φιλαδέλφεια κ. Χρ. Χριστάκης. Τα μέλη της Επιτροπής θα συνεργάζονται στενά με τις Ομοσπονδίες-μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.


Οι σύνεδροι αποφάσισαν ακόμη τα εξής:


– Οι Ομοσπονδίες-μέλη να συμπεριλάβουν στα καταστατικά τους, ότι αποτελούν ιδρυτικά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ή ότι είναι τακτικά μέλη του.


– Οι Ομοσπονδίες με 4 έως 10 μέλη θα εκπροσωπούνται στην Οργάνωση με 1 αντιπρόσωπο, από 11 έως 25 μέλη με 2 αντιπροσώπους, από 50 έως 100 μέλη με 4 αντιπροσώπους και από 100 και πλέον μέλη με 5 αντιπροσώπους.


– Στις συνεδριάσεις οι αντιπρόσωποι θα μπορούν να χρησιμοποιούν την γλώσσα που χειρίζονται καλύτερα, είτε την ελληνική είτε την αγγλική.


Σεβασμός στις ρίζες μας


Οι σύνεδροι αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα του Εθνικού Συμβουλίου ¨Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα¨, το οποίο εφέτος έκανε δενδροφυτεύσεις στον Δήμο Πυθαγορείου Σάμου, στην περιοχή των Καλαβρύτων, στην Αρχαία Ολυμπία και στο Σούνιο. Για τον επόμενο χρόνο έχουν προγραμματισθεί δενδροφυτεύσεις σε αρκετές περιοχές της Ελλάδος και ο κ. Σπυρόπουλος ανακοίνωσε αναδάσωση στην Κρήτη στη μνήμη του αποβιώσαντος Γιώργου Βαρδάκη, πρώην προέδρου της Παγκρητικής και δραστήριου μέλους του Εθνικού Συμβουλίου.
Το Εθνικό Συμβούλιο προσφέρει $5000 και αλλες $5000 θα διαθέσει για τον σκοπό αυτό το Ιδρυμα. Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με τη διεξαγωγή εκλογών για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο: Πρόεδρος επανεξελέγη ο κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος, στη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου ο κ. Σωτήρης Μανιάτης, Β΄ Αντιπρόεδρος ο κ. Πέτρος Γαλάτουλας, Γ΄ Αντιπρόεδρος ο κ. Ιωάννης Κοκολάκης, για τις θέσεις του Γενικού Γραμματέα και Β΄ Γραμματέα επανεξελέγησαν ο κ. Γεώργιος Μαρκάκος και κ. Παύλος Κοτρότσιος, Ταμίας ο κ. Βασίλης Μπεμπόνης και Βοηθός Ταμία ο κ. Γιάννης Νικολάου. Επισημαίνεται ότι -βάση του νέου Καταστατικού- ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν θα μπορούν να υπηρετήσουν στις θέσεις αυτές περισσότερο από 4 χρόνια (δύο συνεχόμενες θητείες). Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με φιλοξενία της Ομοσπονδίας Φιλαδέλφειας.