Η επέτειος της Μάχης της Κρήτης στη Μελβούρνη

0


Η επέτειος της Μάχης της Κρήτης στη ΜελβούρνηHome

Ομογένεια
Με μια σειρά μαζικών και συγκινητικών εκδηλώσεων τιμήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Μελβούρνη από Έλληνες και Αυστραλούς η γενναιότητα και η αυτοθυσία των ανωνύμων και επωνύμων Ελλήνων, Αυστραλών, Νεοζηλανδών και Βρετανών που έγραψαν το έπος της Μάχης της Κρήτης με την ευκαιρία της 62ης επετείου της ιστορικής εποποιϊας.


Τις εκδηλώσεις, τις οποίες τίμησαν με την παρουσία τους οι εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας οργάνωσε με επιτυχία η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων το Σάββατο το βράδυ, παρουσία των θρησκευτικών, διπλωματικών και πολιτικών αρχών δόθηκε μεγάλη χοροεσπερίδα στο Κρητικό Χωριό.
Σήμερα έγινε δοξολογία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ευσταθίου και ακολούθησε παρέλαση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και τελετή στο Αυστραλοελληνικό μνημείο.
Το απόγευμα θα δοθεί δεξίωση στο Κρητικό Κέντρο και θα ακολουθήσει διάλεξη στο πανεπιστήμιο Λα Τρομπ με θέμα το Νίκο Καζαντζάκη.
Σε μήνυμά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, χαρακτηρίζει την ιστορική επέτειο ¨ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πoλέμου, που συνέβαλε στη νίκη των Συμμάχων¨ και σημειώνει ότι ¨οφείλουμε πολλά όχι μόνο στους Έλληνες που πολέμησαν ηρωικά στη Μεγαλόνησο αλλά και στους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς, που με γενναιότητα στάθηκαν στο πλευρό τους¨, ενώ ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, κ. Στυλιανός, χαρακτηρίζει τη Μάχη της Κρήτης ¨πραγματική τιτανομαχία¨, για την οποία δικαιούνται να την πανηγυρίζουν ¨και όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι της οικουμένης¨.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι στην Κρήτη πολέμησαν 31.000 συμμαχικοί στρατιώτες, υπογραμμίζοντας ότι 274 Αυστραλοί σκοτώθηκαν και 3.000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι.


¨Αυτές τις μέρες θυμόμαστε την αυτοθυσία των Κρητικών που έθεταν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους για να σώσουν τους συμμαχικούς στρατιώτες¨, αναφέρει ο κ. Χάουαρντ, λέγοντας ότι ¨και το γεγονός αυτό καθώς και η παρουσία 600.000 Ελλήνων στην Αυστραλία έχει συμβάλει στη δημιουργία άρρηκτων δεσμών μεταξύ των δυο χωρών¨.
Τέλος, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Χέλεν Κλαρκ, χαρακτηρίζει ως τη πιο συγκινητική εμπειρία της, το 2001 όταν ηγήθηκε Νεοζηλανδών βετεράνων στις επετειακές εκδηλώσεις που έγιναν στην Κρήτη.


Και επέτειος της ένωσης των Επτανήσων
Εξάλλου χθες ξεκίνησαν και οι εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας Επτανησίων Μελβούρνης για να τιμηθεί η 139η επέτειος της ένωσης των Ιονίων νήσων με την Ελλάδα. Οι Επτανήσιοι οργάνωσαν επιμνημόσυνη δέηση στον ιστορικό ναό του Ευαγγελισμού και ακολούθησε δεξίωση στο Ζακυνθινό Σπίτι.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ