«Υπηρετώ -και το θεωρώ τιμή μου- το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο από το 1992» μας λέει ο κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος. «Και είναι τιμή μου γιατί ιδρύθηκε με όραμα να προωθήσει τον Ελληνισμό. Ο Ελληνισμός είναι μία παγκόσμια υπόθεση που αξίζει κάθε αγώνα. Ως σύστημα αξιών και ιδεών αποτελεί τη μοναδική παρακαταθήκη της ανθρωπότητας. Είναι ιδέες και αξίες που σμιλεύθηκαν με μέτρο τον άνθρωπο και γι΄ αυτό παραμένουν επίκαιρες έως σήμερα. Μερικά από τα ενεργά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου σήμερα εξακολουθούμε να πιστεύουμε στα οράματα που θέσαμε από την ίδρυσή του».
ΕΝΕW: Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα για το μέλλον του Εθνικού Συμβουλίου;
«Το πρόβλημα της Οργάνωσης σήμερα δέν είναι τα ολιγόριθμα μέλη του αλλά η ελλειψις πιστεύω στον θεσμό, που είναι από τη δομή του ο πιο αντιπροσωπευτικός φορέας των Ομογενών. Ενας φορέας δημιουργημένος από την ομογένεια για την ομογένεια. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η δέουσα ανταπόκριση και το ουσιαστικό ενδιαφέρον από τις 23 Ομοσπονδίες μέλη της Οργανώσεως. Εκτός από τις μεγάλες απουσίες, οι συμμετέχοντες στα συνέδριά μας δεν ενημερώνουν πάντοτε τις Ομοσπονδίες τους για τα αποτελέσματα των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου και τις αποφάσεις του. Αναζητούμε διαρκώς νέους ανθρώπους για να δώσουν μία δυναμική στον οργανισμό. Προσωπικό μου όραμα και επιδίωξη είναι να δημιουργήσουμε Πολιτιστικά Κέντρα σε πόλεις των ΗΠΑ -τύπου ινστιτούτου Γκαίτε- που συγκεντρώνουν μεγάλο πληθυσμό Ελληνικής καταγωγής. Αυτά θα αποτελέσουν εστίες συγκέντρωσης και προσέλκυσης της νεολαίας μας και των Φιλελλήλων. Θα διαθέτουν αίθουσες για πολιτιστικές διαλέξεις και σεμινάρια και βιβλιοθήκες με αρχειακό υλικό σε θέματα που αφορούν στον Ελληνισμό. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν να επιδιωχθεί συνεργασία με Αμερικανικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και να παρέχονται μαθήματα γλώσσας και ιστορίας, ανοιχτά στο ευρύτερο κοινό. Γενικώτερα στόχος τους θα είναι η διάδοση του Ελληνισμού με προγράμματα ανταλλαγής και συνεργασίας φοιτητών από τα Αμερικανικά Πανεπιστήμια με Ελληνικά καθώς και η υποστήριξη ετήσιων επιμορφωτικών εκδρομών στην Ελλάδα όπως το «Trip to Homeland».
ΕΝΕW: Πιστεύετε ότι οικονομικά είναι εφικτή η δημιουργία αυτών των Κέντρων;
«Ναι. Εάν πάρξει συνεργασία και ενότητα είναι εφικτή. Τα Πολιτιστικά Κέντρα θα στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια. Για τον σκοπό αυτό έχω προτείνει τη σύσταση Επιτροπών σε κάθε πόλη για τον συντονισμό της συγκέντρωσης οικονομικών πόρων, στη συνέχεια της επίβλεψης του έργου και της λειτουργίας των. Μία Παναμερικανική Επιτροπή, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των Επιτροπών της κάθε πόλεως θα έχει τη συνολική επίβλεψη και ευθύνη. Η πρόταση απευθύνεται προς κάθε ενδιαφερόμενο να συμβάλλει στην προώθηση των Ελληνικών ιδεωδών και στη διατήρηση της ελληνικότητας των νέων γενεών ελληνικής καταγωγής στις ΗΠΑ.»
Ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός ¨Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα¨ (Plan your Roots in Greece), ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του ετησίου συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου στο Σικάγο το 1994.
ENEW: Κύριε Σπυρόπουλε είστε και πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Οργανισμού «Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα». Ποια είναι η κεντρική ιδέα του Οργανισμού;
«Η κεντρική ιδέα του Οργανισμού μας είναι να αφυπνήσουμε τον Ελληνα τις Αμερικής να φυτέψει και να συντηρεί τις ρίζες του. Αφενός δηλαδή, να φροντίσει για την αναδάσωση της πατρίδας του και αφετέρου, να μην ξεχνά τις ρίζες του, τις καταβολές του, την ανεκτίμητη πολιτιστική του κληρονομιά. Ενας λαός διασφαλίζει το μέλλον του όταν σέβεται τις μνήμες του, τις ρίζες του. Ταυτοχρόνως, προωθούμε την ιδέα του Εθελοντισμού στη νεολαία μας. Γι αυτό τον λόγο συνεργαζόμαστε με σχολεία ή αθλητές και άλλους οργανισμούς ώστε να προσφέρουν εθελοντική εργασία. Στόχο μας φυσικά αποτελεί και η ευαισθητοποίηση του κόσμου στο θέμα της Οικολογίας. Η Οικολογία, ως έννοια γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα».
Η ιδέα για την ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας στο χώρο της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας ξεκίνησε από την κ. Εφη Γουάϊνμπεργκ. Ο Οργανισμός δεν σημείωσε ιδιαίτερη δραστηριότητα τα έτη που μεσολάβησαν έως το 1999 όταν ξεκίνησαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Τότε, η κ. Γουάϊνμπεργκ ζήτησε από το Εθνικό Συμβούλιο να ηγηθεί του Οργανισμού. Το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο αντιπροσωπεύει 21 Εθνικοτοπικές Ομοσπονδίες στην Αμερική ανέλαβε έναν πιο ενεργό ρόλο τη χρονιά εκείνη, αναπτύσσοντας σχέσεις με Δήμους και Νομαρχίες και με οργανισμούς Νεολαίας και Αθλητισμού σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
ENEW: Ποια είναι η δραστηριότητα του Οργανισμού μέχρι σήμερα;
«Εχουμε ήδη συγκεντρώσει και διαθέσει περισσότερα από $100.000 για δενδροφυτεύσεις» μας λέει ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος. «Στην περιοχή του Σουνίου έχουμε διαθέσει $30.000. Στη Σάμο διαθέσαμε αρχικα $10.000. Το ίδιο ποσό χορηγήσαμε πρόσφατα και πάλι για τον ευρύτερο χώρο του Δήμου Πυθαγορείου Σάμου, βορείως του Ιερού της Ηρας, στη θέση Μύλοι. Για την ιερή γη της Αρχαία Ολυμπίας προσφέραμε τον περασμένο μήνα επιταγή $10.000. Θα ακολουθήσουν αναδασώσεις στους Δελφούς και στην περιοχή της Θράκης».
Με τη συγκατάθεση του Δήμου Λαυρεωτικής αποφασίσθηκε να τοποθετηθεί στην περιοχή του Σουνίου, κοντά στον χώρο του Ιερού του Ποσειδώνος, αναμνηστική πλάκα με τα ονόματα των Δωρητών Ομογενών.
Μεταξύ των επίτιμων μελών του Οργανισμού «Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα» βρίσκουμε ονόματα όπως: η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Hillary Clinton στη θέση της Προέδρου επί τιμής, τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδας κ. Χριστόδουλο, τον πρώην δήμαρχο Αθηναίων κ. Δ. Αβραμόπουλο και άλλες προσωπικότητες από τον διεθνή και Ελληνικό χώρο.
«Η πορεία του Οργανισμού μας τα τελευταία χρόνια ξεπέρασε τις προσδοκίες μας», λέει ο κ. Σπυρόπουλος. «Η ανταπόκριση των ομογενών είναι θερμότατη και η συνεργασία μας με την Ελληνική πολιτεία και άλλους φορείς, θαυμάσια. Πρέπει δε να επισημάνω ότι υπάρχει το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης το οποίο προσφέρει για καθε δένδρο που φυτεύεται σε χώρα μέλος της, το αντίστοιχο χρηματικό ποσό. Οραμά μας είναι να δούμε την Ελλάδα να ξαναπρασινίζει. Να γίνει και πάλι το φυσικό στολίδι της Ευρώπης. Η φυσική ομορφιά της πατρίδας μας είναι απαράμιλλη με την εναλλαγή του ορεινού τοπίου και της γαλάζιας θάλασσας. Φαντασθείτε την χώρα μας καταπράσινη. Από τα αρχαία χρόνια αυτή η φυσική ομορφιά αγκάλιαζε και καλλιεργούσε την ψυχή του Ελληνα».
|