Η Παμμακεδονική Ενωση για τη συμφωνία ΗΠΑ-ΠΓΔΜ

0


Η Παμμακεδονική Ενωση για τη συμφωνία ΗΠΑ-ΠΓΔΜHome

Ομογένεια
Με σημαντικές αποφάσεις και με παρουσία σπουδαίων προσωπικοτήτων από την Αμερική και Ελλάδα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στη Βοστώνη του 57ου τακτικού συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής η οποία αποτελεί μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες οργανώσεις της Ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, εκπροσωπώντας περίπου 600.000 ομογενείς.


Ο φιλέλλην Αμρικανός Γερουσιαστής κ. Andrew Roberts με τη συνεργάτιδα μας
Η ορκωμοσία του νέου προεδρείου της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής στη Βοστώνη
Κατάθεση στεφάνου στην πλατεία Μεγάλου Αλεξάνρου στη Βοστώνη
Στο συνέδριο παρεβρέθησαν μεταξύ άλλων ο φιλέλλην Congressman των Δημοκρατικών κ. Andrew Roberts, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο Πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ Παν. Σαββαίδης, ο Μητροπολίτης Βοστόνης κ. Μεθόδιος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνη, Κώστας Μπίκας, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Νομάρχης Καβάλας κ. Καλλιοντζής, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Θεοδ. Ασπασίδης, ο State Senator Lenidas Raptakis, οι State representatives Δημήτριος Γιάνναρος και Μαρκ Πάππας, ο πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Χρήστος Τομαράς και άλλοι.
Η πραγματοποίηση του συνεδρίου συνέπεσε με την ενέργεια της Αμερικανικής κυβερνήσεως να υπογράψει τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, χρησιμοποιώντας την ονομασία «Μακεδονία». Το Υπατο Συμβούλιο της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής με επιστολή του στον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, υπογραμμίζοντας ότι η υπογραφή που έθεσαν οι ΗΠΑ στο κείμενο της συμφωνίας, είναι άκυρη και παράνομη, καθώς δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο με αυτό το όνομα, πλην της αναγνωρισμένης από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών «Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας Μακεδονίας». «Θεωρούμε αυτή την πράξη αντίθετη με τα αμερικανικά συμφέροντα-επισημαίνεται στην επιστολή. «Πρωτ΄ απ΄ όλα, αυτή η συμφωνία υπεγράφη ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδος και της ΠΓΔΜ, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Κατά δεύτερον, η αναφορά της χώρας αυτής ως «Μακεδονία», έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δεδηλωμένες θέσεις μας να αναφερόμαστε στο όνομα της χώρας αυτής ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Μακεδονίας», που είναι και το όνομα με το οποίο τους αναγνωρίζουν και τα Ηνωμένα Έθνη. Ενώ επίσης με αυτή την ατυχή ενέργεια, βοηθάμε να φουντώσουν οι φλόγες του Αντιαμερικανισμού, με όλες τις επιπτώσεις».
Η επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και την μόνιμη αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη.


Στη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε σεμινάριο με θέμα «Γεωπολιτικά θέματα και προκλήσεις στα Βαλκάνια», με τη συμμετοχή διακεκριμένων καθηγητών όπως οι Ευάγγελος Κουφουδάκης, Μπερντ Φίσερ, Ανδρέας Γερολυμάτος, Αλέξανδρος Κύρου και Ντην Λόμη. Στο συνέδριο προήδρευε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημητρίος ο οποίος είναι και επίτιμος πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής.


Τα μέλη του Συμβουλίου κ. Νίνα και βασίλης Γκατζούλης παρουσίασαν την εμπεριστατωμένη έρευνά τους για την προπαγάνδα των Σκοπίων στα Αμερικανικά Πανεπιστήμια και στο διαδίκτυο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εδώ και μία δεκαετία, στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, στο λήμμα «Μακεδονία», επί συνόλου 800 σχετικών βιβλίων, τα 700 ήταν Σκοπιανής προελεύσεως. «Οταν υπολογίσετε ότι το πανεπιστήμιο αυτό, είναι πανεπιστήμιο το οποίο προσφέρει μαθήματα σε ανώτερο επίπεδο σε εκπροσώπους του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και της αμερικανικής κυβέρνησης, και οι οποίοι όταν γράφουν ένα κείμενο θα πάνε να ψάξουν τη βιβλιογραφία και θα έχουν 7 βιβλια Σκοπιανά και μόλις ένα για την Ελλάδα, μπορείτε να καταλάβετε τι θα γράψουν και με τι στοιχεία θα φύγουν από το πανεπιστήμια».
Οι σύνεδροι επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να προσελκυσθεί η νεολαία- τρίτης και τέταρτης γενεάς στους συλλόγους της Παμμακεδονικής, να διατηρηθεί η ελληνική γλώσσα και να ενισχυθεί η ελληνική παιδεία στις ΗΠΑ.
Νέος πρόεδρος, εκλέχθηκε ομόφωνα ο κ. Σωτήρης Πρώιος, στέλεχος της Παμμακεδονικής επί 35ετία και πλέον, αντιπρόεδρος αναδείχθηκε ο κ. Πάνος Σπηλιάκος, Γενική Γραμματέας επανεξελέγη η κ. Νίνα Γκατζούλη και Ταμίας ο κ. Δημήτριος Μποζιρικίδης.
Η απερχόμενη πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, Νίνα Περοπούλου, χαιρετίζοντας τους συνέδρους, αναφέρθηκε στη δραστηριότητα της Παμμακεδονικής τη χρονιά πού πέρασε. Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι η Παμμακεδονική, επί σειρά ετών πρωτοστάτησε στον αγώνα για τη διαφύλαξη της ελληνικότητας της Μακεδονίας: «Σ΄αυτή τη δύσκολη για το Μακεδονικό ζήτημα καμπή, γίνεται επιτακτική ανάγκη να δείξουμε σε όλο τον κόσμο αυτά που πέτυχαν οι αρχαίοι Μακεδόνες και ο Μέγας Αλέξανδρος».
Στις δραστηριότητες της Παμμακεδονικής και τις επαφές που είχε αντιπροσωπεία της, κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Ελλάδα, την Κωνσταντινούπολη και την Κύπρο, αναφέρθηκε και ο κυβερνήτης Νέας Αγγλίας της Παμμακεδονικής, Πάνος Σπηλιάκος. Επισημαίνεται ότι τα τοπικά κοινοβούλια 14 πολιτειών των ΗΠΑ έχουν εγκρίνει ψήφισμα που υπέβαλε η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής, αναγνωρίζοντας ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Έλληνες, οι σημερινοί κάτοικοι της Μακεδονίας είναι ελληνικής καταγωγής και ότι η Μακεδονία, είναι ένα τμήμα της βόρειας περιοχής της Ελλάδας.
Μηνύματα στην Παμμακεδονική, στο συνέδριο αλλά και στους στόχους της Ένωσης, απέστειλαν μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.Χριστόδουλος, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ