Πετάει, πετάει το σύννεφο εν πλώ

0


Πετάει, πετάει το σύννεφο εν πλώHome

Ομογένεια
Σε πείσμα του εγκέλαδου που χτύπησε το νησί της Λευκάδας ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού Γρηγόρης Νιώτης, η αντιδήμαρχος του Μόντρεαλ, υπεύθυνη πολιτισμού Ελένη Φωτοπούλου και ο δημοσιογράφος Κώστας Βλάχος παρουσίασαν το βιβλίο της Λευκαδίτισσας απόδημης συγγραφέως Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη «Πετάει, πετάει το σύννεφο» (Εκδόσεις Ψυχογιός) εν πλώ περιοδεύοντας τα Πριγκηπονήσια της Λευκάδας. 
 
Η εκδήλωση που τελούσε υπό την αιγίδα των Γιορτών Λόγου και Τέχνης του Δήμου Λευκάδας πραγματοποιήθηκε γιατί όπως δήλωσε η συγγραφέας Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη: «Το πνεύμα μας ως Λευκαδιτών δεν μπορεί να καμφθεί απο ένα σεισμό που έτσι κι αλλοιώς απέδειξε ότι δεν φτάνει για να καταβάλει το νησί της ομορφιάς και της διανόησης σε κανένα επίπεδο».
Ο πρόεδρος της Διακομματικής Απόδημου Ελληνισμού Γρηγόρης Νιώτης σημείωσε ότι αισθάνεται ασφαλής στο νησί της Λευκάδας που αποδείχθηκε ότι είναι θωρακισμένο απέναντι στην ακραία γεωλογική έκρηξη σημειώνοντας ότι επέλεξε να παρουσιάσει το βιβλίο εν πλώ μπροστά απο τη Μαδουρή, το νησί του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, το οποίο αποτελεί το εικαστικό θέμα του εξωφύλλου του βιβλίου της απόδημης Λευαδίτισσας Ιουστίνης Φραγκούλη- Αργύρη. Μιλώντας για το ίδιο το βιβλίο είπε ότι πρόκειται για ένα λογοτεχνικό έργο χτισμένο με την αρχιτεκτονική της αρχαίας τραγωδίας καθώς αρχίζει με σιγανούς ρυθμούς και κορυφώνεται στο τέλος προσφέροντας στον αναγνώστη την πολυπόθητη κάθαρση.
«Ο ήρωας του βιβλίου , ο παπα-Κωστάγγελος είναι ο αρμός της πατριαρχικής οικογένειας της προπολεμικής Ελλάδας, που χτίζει τον κόσμο του και τον μεταγγίζει στις επόμενες γενιές. Κι όταν η μεταπολεμική γενιά της Ελλάδας τον αμφισβητεί, εκείνος δείχνει την προσαρμοστικότητα και την κατανόηση όπως προκύπτει απο την αγάπη και την καταλλαγή» είπε ο Γρηγόρης Νιώτης παρουσιάζοντας το «Πετάει, πετάει το σύννεφο». Πρόκειται για ένα βιβλίο με συνοπτικό και ταυτόχρονα κλασικό λόγο που αγκαλιάζει δύο κόσμους, εκείνο της προπολεμικής και μεταπολεμικής Ελλάδας , που αγγίζει τις βιωματικές αναφορές όλων μας. Είναι ένα μυθιστόρημα που ενώ ξεκινάει απο το μικρό τόπο της Λευκάδας και τον ήρωα παπα-Κωστάγγελο , απλώνει τα φτερά του στο παγκόσμιο χωριό. Οι συμβολισμοί του είναι εκπληκτικοί και σίγουρα η Ιουστίνη Φραγκούλη συγκαταλέγεται με αυτό το έργο της στους μεγάλους λογοτέχνες» κατέληξε ο πρόεδρος της Διακομματικής Απόδημου Ελληνισμού λέγοντας: «Μακάρι στο τέλος της ύπαρξής μας να βρούμε κι εμείς το συννεφάκι μας που θα μάς απογειώσει σε ένα άλλον κόσμο».
Η αντιδήμαρχος και υπεύθυνη πολιτισμού του Δήμου του Μόντρεαλ είπε ότι «η Ιουστίνη Φραγκούλη είναι η τέλεια απόδειξη της πραγματικότητας που λέγεται Μόντρεαλ καθώς είναι συγγραφέας που αντλεί την έμπνευσή της απο δύο κόσμους. Ηρθα στη Λευκάδα για να γνωρίσω τη γενέτειρά της, το νησί που αποτελεί την κινητήριο δύναμη του λόγου και τη αισθητικής της και θα έπαιρνε πολύ πειρσσότερο απο ένα %FHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ