ΤΟ SAGA ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ

0


ΤΟ SAGA ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤHome

Ομογένεια
H κινηματογραφική παραγωγή με τίτλο «Μέγας Αλέξανδρος» από την εταιρία «H. B. Inc Productions», φιλοδοξεί να αποκαταστήσει τις διαστρεβλώσεις που επιχειρούν άλλες μεγάλες παραγωγές στο Χόλυγουντ για την ζωή και την προσωπικότητα του Μακεδόνα Στρατηλάτη.
Οι Αμερικάνικες παραγωγές θα επικεντρωθούν κυρίως στις ερωτικές προτιμήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ήδη προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις ανά τον κόσμο. Η μία μάλιστα εκ των δύο αμφισβητεί και την ελληνικότητα του Μακεδόνα Βασιλιά. 
Ο Ελληνοαυστραλός παραγωγός Steve Mayas (γνωστός ως Στήβεν Στράτος) ετοιμάζεται για περιοδεία στην Ευρώπη και Αυστραλία για να παρουσιάσει την δική του κινηματογραφική παραγωγή για την ζωή και το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ο Στηβ Μάγιας ζει τα τελευταία 10 χρόνια στο Hollywood όπου και διεξήγαγε πολύχρονη έρευνα για την προετοιμασία του σεναρίου. Στην προσπάθεια του να συνεργαστεί με εταιρίες παραγωγής στο Χόλυγουντ, η ιδέα για τη δημιουργία ταινίας για τον Μέγα Αλέξανδρο κυκλοφόρησε ευρέως. Τα τελευταία τρία χρόνια αναγγέλθησαν τουλάχιστον 7 σχετικά εγχειρήματα (: Mel Gibson, Martin Scorceze, DeLaurentis, Oliver Stone, Warner Brothers, George Soros…). Ο ίδιος ο Στηβ Μάγιας προσεγγίσθηκε από αρκετούς παράγοντες στο Χόλυγουντ οι οποίοι του ζήτησαν να αγοράσουν το σενάριό του: «Με προσέγγισαν με ελκυστικές προτάσεις, με την προυπόθεση όμως, να έχουν την ελευθερία να κάνουν όποιες αλλαγές εκείνοι επιθυμούσαν στο σενάριο. Για μένα όμως η ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι στάση ζωής. Στάση ζωής που εκφράζει τον οραματιστή του παγκόσμιου πολίτη και τα αθάνατα ελληνικά ιδεώδη. Μου ήταν αδύνατον να προχωρήσω σε συμβιβασμό», δηλώνει ο Ελληνοαυστραλός ηθοποιός.
COLIN FARREL ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ
Σήμερα συνεχίζουν το εγχείρημά τους ο Oliver Stone και ο DeLaurentis o οποίος δημιούργησε ομάδα με τον Baz Luhrmann, DeCaprio, Martin Scorzeze και Mel Gibson. Και οι δύο ταινίες βρίσκονται σε περίοδο pre-production, με αρκετά οικονομικά προβλήματα, καθυστερήσεις και συνεχείς αλλαγές στο σενάριο και στους βασικούς συνεργάτες.


Η ταινία που θα σκηνοθετήσει ο Αυστραλός Baz Luhrmann με πρωταγωνιστές τον Leonardo DiCaprio, Nicole Kidman και ίσως τον Μel Gibson αναβλήθηκε για τον χειμώνα του 2005. Το περιοδικό TV Guide αναφέρει ότι ο σεναριογράφος της ταινίας Ted Tally δήλωσε ότι είναι ενθουσιασμένος για το γεγονός ότι όταν ο Μέγας Αλέξανδρος περιόδευε στην Ασία και ενημερώθηκε ότι η αδελφή του είχε μία ερωτική περιπέτεια απήντησε ‘Δεν βλέπω τον λόγο να μην έχει μία ερωτική περιπέτεια επειδή είναι πριγκήπισσα’. Ο Tally είπε συγκεκριμένα: «Η δήλωση αυτή από έναν άνδρα, ο οποίος είχε τρεις συζύγους, τουλάχιστον τέσσερις γνωστές ερωμένες και έναν αρσενικό εραστή πλάι του σε όλη του την ζωή…ενώ πιστεύεται ότι είχε κοιμηθεί με έναν ευνούχο και μία αμαζόνα, σημαίνει ότι ήταν πραγματικά ανοιχτό μυαλό!».


Ευρύτερα γνωστή παραμένει η προσπάθεια του Oliver Stone, με πρωταγωνιστή τον Colin Farrel. Η παραγωγή αυτή θα εμφανίσει τον παγκόσμιο ήρωα ως Βαλκάνιο- μη ελληνικής καταγωγής-, μέθυσο, βάρβαρο, τύραννο, εγωκεντρικό και θα εστιάσει την προσοχή της στις «ομοφυλοφιλικές επιδόσεις» του Μεγάλου Στρατηλάτη (!),
Ο ηθοποιός Colin Farrell, έχει πει σχετικά σε συνέντευξη του στο BBC: «Ολα υπάρχουν στην ταινία: Απληστία, ζήλεια, αγάπη, πόνος, ελπίδα, απελπισία, υπερηφάνεια, φιλία, προδοσία. Πρόκειται για μία εκπληκτική ιστορια…» Αναφερόμενος δε στον Μέγα Αλέξανδρο συμπλήρωσε: «Ηταν προφανώς αμφιφυλόφιλος –γεγονός που δεν αποτελούσε θέμα την εποχή εκείνη. Δεν υπήρχε ο όρος αμφιφυλοφιλία – έτσι ήταν τότε η κοινωνία. Οι άνθρωποι έκαναν έρωτα και με γυναίκες και με άνδρες. Μετά από καιρό άλλαξαν τα πράγματα και έπρεπε πλέον να επιλέξεις την μία πλευρά».
Τα σενάρια αυτά προκάλεσαν αντιδράσεις από πολλές χώρες και κυρίως την κινητοποίηση των σωματείων της Παμμακεδονικής στο εξωτερικό. «Ο ανερχόμενος ηθοποιός Colin Farrel πριν επιχειρήσει να μας διδάξει την ιστορία μας, που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της ανθρωπότητας, θα έπρεπε στοιχειωδώς να την μελετήσει.», λέγει η κ. Νίνα Περοπούλου, πρώην ύπατος πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ και Καναδά. «Ο Πλούταρχος στα ‘Ηθικά’ του διηγείται μία ιστορία η οποία αναιρεί κάθε υποψία για τις ομοφυλοφιλικές τάσεις του Μεγάλου ανδρός, Αλεξάνδρου. Και λέγοντας αυτό δεν εννούμε ότι είμαστε εναντίον της ιδέας της διαφορετικότητας του καθενός. Στην περίπτωση αυτή όμως έχουμε να κάνουμε με ιστορικές ανακρίβειες και το χειρότερο με διαστρεβλώσεις που απλώς αποβλέπουν σε εμπορική επιτυχία και κέρδος».
Γενικώτερα στο θέμα της ομοφυλοφιλίας στην αρχαία Ελλάδα ρίχνει φως το βιβλίο του συγγραφέως Αδώνιδος Γεωργιάδη, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται στη νομοθεσία που ίσχυε την εποχή εκείνη για τους ομοφιλόφιλους.
Η κ. Περοπούλου σε επαφές που είχε στο Χόλλυγουντ τους περασμένους μήνες παρέδωσε στον γιο του Oliver Stone καν διευθυντή της Warner Brothers Τζον Σούλμαν τις διεθνώς αποδεκτές ιστορικές πηγέςγια τη ζωή και το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.


«Η προσπάθεια μας κατακτά συνεχώς έδαφος», λέει ο αντιπρόεδρος της εταιρίας H.B. Ιnc Production, Ηλίας Γραμματικάκης. «Εχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη και στήριξη της ομογένειας στην Αμερικανική Ηπειρο, βρισκόμαστε σε επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση και ετοιμαζόμαστε για δημόσιες ανακοινώσεις».


«Η συγκίνηση μας ήταν μεγάλη όταν η πρώην Υπατος Πρόεδρος της Παμμακεδονικής ΗΠΑ και Καναδά κ. Νίνα Περοπούλου αγκάλιασε το εγχείρημά μας. Στο ετήσιο συνέδριο της Ενωσης στη Βοστώνη κάναμε την πρώτη παρουσίαση της ταινίας στο ομογενειακό κοινό. Ακολούθησε η παρουσίαση μας στο ετήσιο συνέδριο της ΑΧΕΠΑ στην Αριζόνα», λέει ο Steve Mayas. «Τώρα το επιτελείο μας εργάζεται για τη διοργάνωση μίας περιοδείας σε Ελλάδα, Κύπρο, Αγγλία και Αυστραλία για να ενημερώσουμε τους συμπατριώτες μας και να τους συσπειρώσουμε ώστε να στηρίξουν μία προσπάθεια που αφορά όλους μας, Ελληνες και μη».
Τον Μέγα Αλέξανδρο στην ταινία θα ενσαρκώσει ο Στηβ Μάγιας ενώ μεγάλα ονόματα του Χόλλυγουντ έχουν προσεγγισθεί από τους παραγωγούς για τους δευτερεύοντες ρόλους. Η παραγωγή έχει σχεδιασθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ξεπεράσει το ποσό των 120 εκατομμυρίων δολλαρίων. Ο σκηνοθέτης της ταινίας θα είναι ένας από τους κορυφαίους της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Επιθυμία των παραγωγών είναι να συγκεντρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης από Ελληνες.
«Εχουμε την ευκαιρία να κάνουμε την ταινία αυτή μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του Χόλυγουντ. Εχουμε διασφαλίσει το ένα τρίτο του προυπολογισμού από ξένους επενδυτές και ευελπισθούμε να επενδύσουν και Ελληνες. Εάν 1.200.000 Ελληνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό επένδυαν στην ταινία αυτή από 100 μόνον δολλάρια ο καθένας θα συγκεντρωνόταν ολόκληρο το ποσό. Για αυτό και δίνουμε τη δυνατότητα στον καθένα να επενδύσει στην ταινία σε μετοχές που ξεκινούν με 100 δολλάρια.» εξηγεί ο Στηβ Μάγιας. Μετά την παρουσία μας στη Βοστώνη λαμβάνουμε διαρκώς επιταγές από ομογενείς που ενδιαφέρονται να συμβάλλουν σε ένα τέτοιο σημαντικό εγχείρημα και ταυτόχρονα να επενδύσουν σε μία ταινία από την οποία θα κομίσουν ωφέλη. Μία επική ταινία για τον Μέγα Αλέξανδρο, εν δυνάμει έχει έτοιμο το μεγαλύτερο κοινό. Πρώτον τους απανταχού Ελληνες και τους φίλους τους από άλλες εθνικότητες, δεύτερον τη νεολαία στην οποία απευθύνονται οι περισσότερες ταινίες του Hollywood. Η νεολαία λατρεύει τους ήρωες. Τρίτον, τους ιστορικούς, μελετητές και φοιτητές κλασσικών σπουδών ανά τον κόσμο και τέταρτον όλους τους θαυμαστές του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι προυποθέσεις για την υποδοχή της ταινίας δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερες, ειδικά μετά τις αντιδράσεις που ξεσηκώνουν οι ταινίες για τον Βασιλιά Μακεδόνα που διαστρεβλώνουν την προσωπικότητά του και την παγκόσμια ιστορία».
«Το σενάριο έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές από ιστορικούς, ερευνητές και παραγωγούς οι οποίοι επεσήμαναν ότι διαθέτει όλα εκείνα τα επικά στοιχεία όπως οι ταινίες του Ben-Hur και The Ten Commandments», εξηγεί ο Ηλίας Γραμματικάκης. «Είναι ευθύνη όλων μας να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά».
Ο Στηβ Μάγιας ίδρυσε την εταιρία H.B. INC. PRODUCTIONS. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία (Νομική και Ιστορία). Την τελευταία δεκαετία εργάσθηκε στις ΗΠΑ ως ηθοποιός, σεναριογράφος και παραγωγός.
Πληροφορίες:
www.ALEXANDERTHEGREATMOVIE.comHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ