Ωριμάζουν οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ

0


Ωριμάζουν οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑHome

Ομογένεια
«Η προβολή της Ολυμπιάδας του 2004 και η προώθηση των Ολυμπιακών ιδεωδών στην αμερικανική κοινωνία αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, των γενικών προξενείων και των ομογενειακών ΜΜΕ» δήλωσε σε συνέντευξη του στο E-new, ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Γιώργος Σαββαϊδης. «Εχουμε ξεκινήσει και θα συνεχίσουμε με ενταντικότερο ρυθμό τις εκδηλώσεις προβολής της χώρας μας στην αμερικανική ήπειρο», υπογραμμίζει, ενώ αναφέρθηκε και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.


Ο κ. Γ. Σαββαϊδης με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ
«Η Ολυμπιακή φλόγα θα περάσει από όλες τις πόλεις των ΗΠΑ που έχουν διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες. Σκοπός μας είναι να επενδύσουμε μακροπρόθεσμα στην προβολή της Ελλάδας, αξιοποιώντας την μοναδική αυτή ευκαιρία. Δεν θα προβάλλουμε την Ελλάδα μόνο ως γενέθλια χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα αναδείξουμε το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας η οποία είναι ικανή να διοργανώνει και να υλοποιεί έργο του μεγέθους μίας Ολυμπιάδας. Ο μέσος Αμερικανός αντιμετωπίζει με ιδεαλισμό την επιστροφή των αγώνων στην Ελλάδα και είναι μία θαυμάσια ευκαιρία να περάσουμε τα μηνύματά μας στην Αμερικανική κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ».


—————————–


Οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις


—————————–


«Σε φάση ωριμότητας, έχουν περάσει οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ», επισημαίνει σε συνέντευξή του στο E-new, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Γιώργος Σαββαϊδης.
«Από τεχνικής απόψεως δεν υφίστανται προβλήματα μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, ενώ διαρκώς αναζητούνται κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις». Ο πρεσβευτής απέδωσε την εξέλιξη αυτή στον ρόλο της Ελλάδας στην διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ: «Ο ρόλος της Ελλάδας και η προσπάθειά της που κορυφώθηκε με τη συνάντηση ΗΠΑ-ΕΕ στην Ουάσινγκτον τον περασμένο Ιούνιο, όπου μετείχε ο έλληνας πρωθυπουργός, εκτιμήθηκαν από την αμερικανική πλευρά».
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, Κόλιν Πάουλ (η συνέντευξη έγινε πριν ματαιωθεί η επίσκεψη) ο κ. Σαββαϊδης είπε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών-διμερών επαφών των δύο πλευρών. Για το Κυπριακό τόνισε ότι τόσο η ελληνική όσο και η αμερικανική πλευρά «εκλαμβάνουν το σχέδιο Ανάν, ως βάση διαπραγμάτευσης και τυχόν επίλυσης του προβλήματος».
Ο κ. Σαββαϊδης παρουσίασε τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στις σχέσεις της με την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και με τις χώρες των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής σε εκδήλωση που διοργάνωσε το κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο ελληνικής καταγωγής επίτιμος πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Τζον Μπραδήμας, πολλοί αμερικανοί και ελληνοαμερικανοί καθηγητές.
Ο πρεσβευτής της Ελλάδος στο πλαίσιο της επίσημης επισκέψεώς του στη Νέα Υόρκη, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των ομογενειακών ΜΜΕ και τους ανταποκριτές του ελληνικού Τύπου. «Η σημασία και ο ρόλος των Ομογενειακών Μέσων είναι πολύ σημαντικός. Συνοψίζεται στο τρίπτυχο Ελληνικός Πολιτισμός-Ελληνική Γλώσσα-Σύσφιξη σχέσεων με την Ελλάδα», μας εξηγεί ο κ. Σαββαϊδης.
Ειδικότερα για το θέμα της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης ο κ. Σαββαϊδης τόνισε: «Η ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει το θέμα της Παιδείας με πρακτικό και προσγειωμένο τρόπο. Στέλνουμε εκπαιδευτικούς και βιβλία σε ελληνοαμερικανικά σχολεία, στις πολυπληθείς με ελληνισμό πόλεις των ΗΠΑ, έχουμε στα προξενεία τους συντονιστές εκπαίδευσης και διαρκώς αναζητείται πρακτική προσέγγιση του θέματος της ελληνόγλωσσης Παιδείας. Η ελληνική πλευρά έχει ένα ευρύ πρόγραμμα ιδρύσεως ελληνικών εδρών σε αμερικανικά πανεπιστήμια».


———————————


Olympian Parade στην 5η Λεωφόρο


———————————


Ο κ. Σαββαίδης συναντήθηκε με εκπροσώπους και στελέχη της ομογένειας με τους οποίους συζήτησε για την προετοιμασία της παρελάσεως στη Νέα Υόρκη η οποία εφέτος θα έχει τίτλο «Olympian parade». Μάλιστα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να ζητήσουν οι οργανωμένοι φορείς της ομογένειας από τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης την μετονομασία της 5ης Λεωφόρου όπου πραγματοποιείται μεταξύ άλλων και η ελληνική παρέλαση, σε «Λεωφόρο των Ολυμπιονικών».
Ο πρέσβης της Ελλάδας συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, με τον πρώην αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ. Ιάκωβο και άλλους παράγοντες της ομογένειας.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ