Βαρθολομαίος ¨εφόλης της ύλης¨, στη Νέα Υόρκη

0


Βαρθολομαίος ¨εφόλης της ύλης¨, στη Νέα ΥόρκηHome

Ομογένεια
Για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας για την προσπάθεια επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής Χάλκης, για την τρομοκρατία, για τους ¨ηρωικούς¨ Ελληνες μετανάστες και για την αξία της βυζαντινής τέχνης στον πολιτισμό και στην ιδέα του ανθρωπισμού, μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε διαφορετικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της 5ης επίσκεψής του στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, που ολοκληρώνεται σήμερα.


¨Η παιδεία που λαμβάνετε είναι μια παιδεία εξαιρετική, διότι είναι ριζωμένη στον ανεξάντλητο πλούτο της έξοχης Ορθοδόξου πίστεως μας και στην ανεκτίμητης αξίας κλασική ελληνική κληρονομιά¨, είπε ο κ. Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στη νέα γενιά των Ελλήνων ομογενών
Στη διάρκεια ομιλίας του σε επίσημο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμή του το Τάγμα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σε αίθουσα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Μανχάταν, ο κ. Βαρθολομαίος μίλησε για τις σχέσεις του Πατριαρχείου με την Αγκυρα, επισημαίνοντας ότι ¨αν και η νέα τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει διάθεση κατανοήσεων, εντούτοις υπάρχουν πελώρια προβλήματα, μεταξύ των οποίων το πρόβλημα της εκκλησιαστικής και κοινοτικής μας περιουσίας, καθώς και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων που εξακολουθούν να υπάρχουν¨.
Αναφερόμενος στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ¨εκ της οποίας¨, όπως είπε, ¨ελπίζουμε να ανανεώσουμε τα στελέχη του Πατριαρχείου¨, υπενθύμισε πως εξακολουθεί να είναι ακόμη κλειστή, για να προσθέσει: ¨Παρά ταύτα, εμείς εξακολουθητικώς ελπίζουμε και προσευχόμεθα και λέμε: έχει ο Θεός¨.
Οσον αφορά στους ευρωπαϊκούς στόχους της Τουρκίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποστήριξε ότι ¨η προοπτική μελλοντικής εισόδου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα σηματοδοτήσει, βεβαίως, θετικές αλλαγές και βελτιώσεις¨.
Μιλώντας για το φαινόμενο της τρομοκρατίας, υποστήριξε και τα εξής: ¨Δυο γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν κυριολεκτικώς συντρίψει την καρδίαν μας. Η τρομοκρατική επίθεση στη Μαδρίτη της Ισπανίας, με τας εκατόμβας των αθώων θυμάτων, νεκρών και τραυματιών και δεύτερον η εν Αγίων Ορη πυρκαγιά, η οποία εξαφάνισε μέγα τμήμα της ιστορικής μονής του Χιλανδαρίου¨.
Καταλήγοντας για το ίδιο θέμα, ο κ. Βαρθολομαίος πρόσθεσε τα εξής: ¨θρηνούμε επί των θανάτων των αθώων θυμάτων της Ισπανίας, αλλά και εν Αμερική προ διετίας περίπου. Η τρομοκρατία είναι τυφλή και τα προβλήματα λύνονται με το διάλογο και τη διπλωματία¨.
Στο μεταξύ, εκατοντάδες παιδιά ημερήσιων ελληνοαμερικανικών σχολείων της Νέας Υόρκης καλωσόρισαν χθες τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη μεγαλύτερη ελληνορθόδοξη κοινότητα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ της Νέας Υόρκης.
Αψηφώντας το χιόνι και το κρύο, τα παιδιά υποδέχθηκαν στην εξωτερική είσοδο της κοινότητας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. ¨Είστε τα παιδιά της ελπίδας, είστε τα παιδιά ηρωικών μεταναστών…¨, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μιλώντας προς του νέους.
¨Η παιδεία που λαμβάνετε στα κοινοτικά σας σχολεία είναι μια παιδεία εξαιρετική, διότι είναι ριζωμένη στον ανεξάντλητο πλούτο της έξοχης Ορθοδόξου πίστεως μας και στην ανεκτίμητης αξίας κλασική ελληνική κληρονομιά¨, επεσήμανε σε άλλο σημείο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά ¨στη λαμπρή ομορφιά και τον πολιτισμό, που αποπνέει η ελληνική γλώσσα, η γλώσσα των αρχαίων φιλοσόφων και συγγραφέων, η γλώσσα του Ευαγγελίου, των Πατέρων της Εκκλησίας και των επτά Οικουμενικών Συνόδων, την οποία έχετε το προνόμιο να διδάσκεστε…¨.
Τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης με θέμα την παρακαταθήκη των βυζαντινών εικόνων με την ευκαιρία της έκθεσης: ¨Βυζάντιο: Πίστη και Δύναμη, 1261-1557¨, την οποία εγκαινίασε το βράδυ της Δευτέρας.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ