Φάκελος τρομοκρατία: πώς συνδέθηκε το 38άρι με τη 17Ν

0


Φάκελος τρομοκρατία: πώς συνδέθηκε το 38άρι με τη 17ΝHome

Φάκελος Τρομοκρατία
Ο αντιστράτηγος Φώτης Νασιάκος ετοίμαζε ήδη την πρώτη από τις ιστορικές ανακοινώσεις που έγιναν στην καρδιά του καλοκαιριού. «Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή», λέει ο αρχηγός το ίδιο βράδυ στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ., συσχετίζοντας άμεσα τον Σ. Ξηρό, του οποίου τη φωτογραφία δίνει στη δημοσιότητα, με την οργάνωση 17Ν.


Ταυτοχρόνως, ανακοινώνει σε ποιες υποθέσεις χρησιμοποιήθηκε από την οργάνωση το 38άρι που σκότωσε του Χ. Μάτη τον Δεκέμβριο του 1984. Από αυτήν την δολοφονική ληστεία είχε αρπάξει η 17Ν το 38άρι με αριθμό 100367. Το ίδιο που βρήκαν οι αστυνομικοί στον χώρο της έκρηξης του Πειραιά. Ένα περίστροφο χαμένο επί δεκαοκτώ χρόνια!


Πέρα από την αιματηρή ληστεία το περίστροφο που σκότωσε τον Μάτη χρησιμοποιήθηκε, σύμφωνα με την Αστυνομία, και στις εξής ενέργειες:


ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΘΕΗΣ.


Το περίστροφο με το οποίο δολοφονήθηκε ο αστυφύλακας Χρήστος Μάτης εμφανίζεται για πρώτη φορά στις 8 Νοεμβρίου 1983. Ήταν στις 06.45 τα ξημερώματα εκείνης της ημέρας, όταν οι χωροφύλακες Κωνσταντίνος Ν. Αργυρόπουλος και Ιωάννης Ε. Χατζημπήρος αντιλήφθηκαν στην οδό Δεκιαρέλη της Φιλοθέης δύο νεαρούς να προσπαθούν να βάλουν μπροστά μια μοτοσικλέτα. Τους θεώρησαν υπόπτους και επιχείρησαν να βγουν από το περιπολικό για να τους ελέγξουν.
Τότε οι νεαροί δράστες πυροβόλησαν δύο φορές εναντίον των χωροφυλάκων, χωρίς να τους τραυματίσουν και κατάφεραν να διαφύγουν. Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, η μοτοσικλέτα, την οποία εγκατέλειψαν μερικά στενά παρακάτω στη Φιλοθέη, είχε κλαπεί λίγες ημέρες νωρίτερα από την περιοχή των Ιλισίων.


ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ.


Τέσσερις σφαίρες δέχθηκε ο Θεόδωρος Παπαπάνος, αρχιφύλακας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην οδό Πατησίων 316, όταν προσπάθησε να εμποδίσει τους τρεις ληστές που εισέβαλαν στο υποκατάστημα το μεσημέρι της Τετάρτης 13 Ιουλίου του 1988.


Τέσσερα άτομα έφθασαν στο Ταμιευτήριο στις 15.30. Οι τρεις μπήκαν στο υποκατάστημα, ενώ ο τέταρτος παρέμεινε έξω. Οι δύο από τους δράστες φορούσαν περούκες με γκρι μαλλιά, ψεύτικα μουστάκια και γυαλιά ηλίου, κρατούσαν δύο σακβουαγιάζ και πιστόλια στα χέρια. Ο τρίτος, ο οποίος ήταν επίσης μεταμφιεσμένος, κρατούσε τσίλιες και είχε γουόκμαν στα αυτιά -προφανώς ήταν σκάνερ για να παρακολουθεί τα σήματα της ¶μεσης Δράσης. Εισέβαλλαν στο Ταμιευτήριο και φώναξαν «ληστεία», ενώ την ίδια στιγμή ο αρχιφύλακας του Ταμιευτηρίου κινήθηκε προς την είσοδο που οδηγεί στο πίσω μέρος του γκισέ. Επιχείρησε να ρίξει με το αυτόματό του και δέχθηκε τέσσερις πυροβολισμούς από τα όπλα των ληστών.
Δύο στο χέρι, μία στον αριστερό μηρό και μία στην κάτω γνάθο. Σοβαρά τραυματισμένος σωριάστηκε στο πάτωμα. Οι ληστές πήραν το αυτόματό του και πήγαν προς τον γκισέ. Απείλησαν την ταμία Μαρία Κτιστάκη και πήραν 11.350.000 δρχ. Κάποια στιγμή, η συναλλασσόμενη Ευτυχία Απάκη κινήθηκε προς την έξοδο. Οι δράστες την είδαν, όρμησαν προς το μέρος της, την άρπαξαν από τα μαλλιά και την επανέφεραν στο ίδιο σημείο. Κατευθύνθηκαν προς την έξοδο. Ο αρχιφύλακας, αν και αιμόφυρτος, ανασηκώθηκε και τους πυροβόλησε με το περίστροφό του χωρίς να τους πετύχει. Οι δράστες δεν είχαν χρόνο να τον σκοτώσουν. Με γρήγορες και σίγουρες κινήσεις βγήκαν από το Ταμιευτήριο, μπήκαν σε ένα πράσινο αυτοκίνητο ¶ουντι 100 και εξαφανίστηκαν στην πολύβουη Πατησίων. Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες για τη διαφυγή τους ήταν κλεμμένο.


ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΩΣΤΑ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ.


Τρεις φορές, έξω από το σπίτι του στην οδό Μουρκούση, στου Ζωγράφου, πυροβόλησαν με το ίδιο περίστροφο τον εισαγγελέα Κώστα Ανδρουλιδάκη. Οι δράστες, πάντως, δεν είχαν πρόθεση να τον σκοτώσουν. Ωστόσο, ο εισαγγελέας υπέκυψε αρκετές ημέρες αργότερα, έπειτα από σωρεία ιατρικών λαθών.


Η Αστυνομία είχε κάνει τότε λόγο για επιχείρηση εκφοβισμού των λειτουργών της Δικαιοσύνης. Ο ίδιος ο εισαγγελέας είχε καταφέρει να δώσει στους αστυνομικούς περιγραφή τού ανθρώπου που τον πυροβόλησε. «Είδα έναν άγνωστο, ψηλό, καστανόξανθο με μουστάκι, πριν μπω στο αυτοκίνητο, να με παρακολουθεί».
Ήταν 08.10 το πρωί της 10ης Ιανουαρίου του 1989. Ο εισαγγελέας Ανδρουλιδάκης είχε χειριστεί λίγο καιρό υποθέσεις που σχετίζονταν με την τρομοκρατία. Βγήκε από το σπίτι του με προορισμό το γραφείο του. Στα περίπου πενήντα μέτρα που διήνυσε με τα πόδια μέχρι να φθάσει στο αυτοκίνητό του, αντιλήφθηκε πως κάποιος τον παρακολουθούσε. Ωστόσο, δεν έδωσε μεγάλη σημασία και δεν πήρε τα μέτρα του. Ξεκλείδωσε, κάθισε στη θέση του οδηγού και τότε τον πλησίασαν δύο άγνωστοι. Ο ένας ήταν ηλικίας 30-35 ετών και είχε ανάστημα 1.70-1.75, περίπου. Ο δεύτερος ήταν νεώτερος, λεπτός, με μέτριο ανάστημα. Ο ένας από τους δράστες κράτησε ανοιχτή την πόρτα του αυτοκινήτου, την οποία ο εισαγγελέας δεν είχε προλάβει να κλείσει, και ο δεύτερος τον πυροβόλησε τρεις φορές στα πόδια. Το ένα από τα βλήματα τραυμάτισε τον Κ. Ανδρουλιδάκη στον καρπό του αριστερού χεριού και τα άλλα δύο τον χτύπησαν στο αριστερό πόδι, στον γλουτό και την κνήμη. Οι δράστες μετά την επίθεση εξαφανίστηκαν με ένα λευκό αυτοκίνητο, που ήταν κλεμμένο.
Όταν ο εισαγγελέας διεκομίσθη στον «Ευαγγελισμό», η πρώτη εκτίμηση ήταν πως η ζωή του δεν διέτρεχε κίνδυνο. Ωστόσο, τα πράγματα εξελίχθηκαν δραματικά, αφού σαράντα οκτώ ώρες μετά την εναντίον του επίθεση η κατάστασή του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση.


Ο Κώστας Ανδρουλιδάκης είχε χειριστεί «καυτές» για την εποχή υποθέσεις και υπηρετούσε στο Α Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.


Τότε, πάντως, από την Αστυνομία είχε ανακοινωθεί πως το 38άρι που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Κώστα Ανδρουλιδάκη δεν είχε χρησιμοποιηθεί ξανά. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν επισήμως πλέον, είχε ήδη χρησιμοποιηθεί από το 1983…


ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ. Εννέα ημέρες μετά την επίθεση εναντίον του Ανδρουλιδάκη, η «17 Νοέμβρη» χτυπά και άλλον εισαγγελέα και, ταυτόχρονα, με προκήρυξη που αφήνουν πίσω τους οι δράστες αναλαμβάνει την ευθύνη και για τα δύο χτυπήματα.
Η επίθεση κατά του Παναγιώτη Ταρασουλέα, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έγινε το βράδυ της 18ης Ιανουαρίου του 1989, έξω από το σπίτι του, στην οδό Ανθέων 22, στο Πολύδροσο Χαλανδρίου. Ο εισαγγελέας και η σύζυγός του έβγαιναν από το σπίτι για να πάνε κάποια επίσκεψη. Ο Π. Ταρασουλέας, μάλιστα, κρατούσε στα χέρια του ένα κουτί με γλυκά και όταν έφθασε στο αυτοκίνητό του, άνοιξε το πορτ-μπαγκάζ για να βάλει μέσα το κουτί. Εκείνη τη στιγμή τον πλησίασαν τρεις άγνωστοι. Ο ένας από αυτούς, ψηλός και γεροδεμένος, με ψεύτικο μουστάκι και μαύρα γυαλιά, τράβηξε από την τσέπη του το περίστροφο και τον πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής τέσσερις φορές στο δεξί πόδι. Οι δράστες έκαναν μερικά βήματα προς τα πίσω και επιβιβάσθηκαν σε ένα κλειστό φορτηγάκι που είχαν σταθμεύσει εκεί. Σε λίγα λεπτά είχαν εξαφανιστεί προς την πλευρά της Λεωφόρου Κηφισίας. Ο εισαγγελέας διεκομίσθη στο Ιατρικό Κέντρο, από έναν γείτονά του αστυνομικό.


Οι δράστες, όμως, άφησαν πίσω τους σε τρία αντίτυπα την προκήρυξή τους, η οποία αποτελούνταν από τέσσερις δακτυλογραφημένες σελίδες. Μεταξύ άλλων, υποστήριζαν τότε ότι η δικαιοσύνη είχε συμμετοχή σε διάφορα σκάνδαλα, ενώ έκαναν εκτενείς αναφορές στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Χαρακτήριζαν μάλιστα τους δικαστές συνένοχους στην κρίση που σαρώνει. Παράλληλα, επέκριναν τα κόμματα της Αριστεράς για τη στάση που είχαν τηρήσει στην υπόθεση του σκανδάλου Κοσκωτά.
Ο εισαγγελέας Ταρασουλέας μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο χειρουργήθηκε και η μετεγχειρητική του πορεία εξελίχθηκε ικανοποιητικά.


ΠΥΡΟΒΟΛΩΝΤΑΣ ΞΕΦΥΓΑΝ ΣΤΑ ΣΕΠΟΛΙΑ.


Η επόμενη εμφάνιση του περιστρόφου με το οποίο όπως ανακοινώθηκε χθες, είχε δολοφονηθεί ο αστυφύλακας Χρήστος Μάτης, καταγράφεται στο παθητικό της Αστυνομίας, στις 19 Νοεμβρίου του 1991. Τότε αστυνομικοί ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τρομοκράτες, αλλά δεν κατάφεραν να αρπάξουν την ευκαιρία που τους είχε ανέλπιστα, ύστερα από ένα τηλεφώνημα στην ¶μεση Δράση, δοθεί.


Τότε, κάτοικοι των Σεπολίων είχαν τηλεφωνήσει στο «100» και είχαν ενημερώσει πως τέσσερα άτομα που είχαν μούσι και φορούσαν μπουφάν κινούνταν ύποπτα στην οδό Ρόδου. Έδιναν την εντύπωση ότι είχαν πρόθεση να κλέψουν ένα μικρό κλειστό φορτηγό.
Περιπολικό της ¶μεσης Δράσης κινήθηκε προς το σημείο. Το πλήρωμά του ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους τρεις από τους τέσσερις τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη. Ο τέταρτος είχε κρυφτεί πίσω από το αυτοκίνητο. Οι αστυνομικοί πίστευαν ότι τους «είχαν στο χέρι», χωρίς όμως να υποψιαστούν ότι πρόκειται για τρομοκράτες. Ο τέταρτος έβγαλε ένα σαρανταπεντάρι και πυροβόλησε στο ψαχνό. Οι αστυνομικοί έκαναν πίσω για να καλυφθούν. Ταυτόχρονα έφθασε και δεύτερο ασυρματοφόρο της ¶μεσης Δράσης και άρχισε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αστυνομικών και τρομοκρατών. Τότε ένας από τους τρομοκράτες έριξε μία χειροβομβίδα ανάμεσα στα δύο αυτοκίνητα της Αστυνομίας.


Ακολούθησε σύγχυση. Οι τρομοκράτες τράπηκαν σε φυγή πεζή και οι αστυνομικοί τους καταδίωξαν.
Λίγο πιο κάτω, όμως, οι τρομοκράτες μπλόκαραν ταξί και υποχρέωσαν οδηγό και επιβάτη να βγουν στον δρόμο. Οι αστυνομικοί είχαν χάσει χρόνο, καθώς κάποιοι είχαν τραυματισθεί από τη χειροβομβίδα και οι δράστες ξεγλιστρούσαν με το ταξί που είχαν κλέψει.


Το ταξί εντοπίστηκε λίγο αργότερα από τους αστυνομικούς στη γωνία Αγίου Μελετίου και Αριστομένους. Έγινε νέα μάχη. Οι τρομοκράτες έριξαν άλλες δύο χειροβομβίδες και αντηλλάγησαν ξανά πυροβολισμοί. Με τη νέα σύγχυση που προκλήθηκε οι τρομοκράτες κατάφεραν να ξεφύγουν χωρίς την παραμικρή απώλεια μέσα από τα χέρια των αστυνομικών. Αντίθετα, από τις σφαίρες των τρομοκρατών και τις χειροβομβίδες τραυματίσθηκαν τέσσερις αστυνομικοί, οι δύο σοβαρά.


Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ Κ. ΠΕΡΑΤΙΚΟΥ.


Ο εφοπλιστής Κώστας Περατικός δολοφονείται από τη 17 Νοέμβρη το απόγευμα της 28ης Μαΐου του 1997. Πρόκειται για το 11ο θύμα που δολοφονήθηκε με το ίδιο 45άρι πιστόλι της οργάνωσης. Η βαλλιστική εξέταση τότε είχε δείξει ότι το όπλο που χρησιμοποίησαν οι δράστες της δολοφονίας του 42χρονου εφοπλιστή ήταν το ίδιο με εκείνο που είχαν σκοτώσει και τον Ρίτσαρντ Γουέλς, στο πρώτο χτύπημα, τον Δεκέμβριο του 1975. Ο Κώστας Περατικός φοβόταν για τη ζωή του και έπαιρνε μέτρα για την προστασία του. Μάλιστα είχε ζητήσει και κατείχε άδεια οπλοφορίας.
Ωστόσο, δεν κατάφερε να αποτρέψει τα σχέδια των τρομοκρατών και να σώσει τη ζωή του. Αυτό που είχε «σώσει» όμως τότε τους τρομοκράτες ήταν το καλά οργανωμένο σχέδιο της διαφυγής τους και η άψογη εκτέλεσή του. Το περίστροφο έκανε την εμφάνισή του ακριβώς όταν παρουσιάστηκε ένα απρόσμενο εμπόδιο: ο αστυνομικός-φρουρός του Κώστα Περατικού βρέθηκε στον δρόμο τους. Τον απείλησαν με το περίστροφο και πυροβόλησαν για εκφοβισμό. Η ψυχραιμία τούς βοήθησε να ξεφύγουν και στη συνέχεια, όταν προέκυψε «τεχνικό» πρόβλημα: το φορτηγάκι με το οποίο είχαν σχεδιάσει να διαφύγουν δεν έπαιρνε μπροστά. Όμως ο επαγγελματισμός τους τούς κράτησε ψύχραιμους, με αποτέλεσμα να καταφέρουν να ξεφύγουν. Αυτό το τυχαίο γεγονός, τότε, θα μπορούσε να είχε τινάξει την επιχείρησή τους στον αέρα όπως και την οργάνωσή τους. Η τύχη τότε ήταν με το μέρος τους.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ