Φάκελος Τρομοκρατία: Ο μαγικός αριθμός 100367

0


Φάκελος Τρομοκρατία: Ο μαγικός αριθμός 100367Home

Φάκελος ΤρομοκρατίαΤα ευρήματα αυτά του Εργαστηρίου Πυροβόλων Όπλων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) που ήταν αρκετά χρόνια στους φακέλους της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, αν και σημαντικά, σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματικούς, δεν θα αποκτούσαν ποτέ μεγάλη αξία εάν δεν προέκυπτε ο μαγικός αριθμός 100367 στο πίσω μέρος της κάννης του όπλου που άφησε στην προβλήτα του λιμανιού ο Σάββας Ξηρός.
Ο 40χρονος Σάββας Ξηρός, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στις 29 Ιουνίου στο λιμάνι του Πειραιά, κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και στην ταυτότητά του γράφει αγιογράφος. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Αθήνα μαζί με την Ισπανίδα φίλη του Αλίσια Ρομέρο Κόρτες. Ένα από τα 10 παιδιά ιερέα, ο Σάββας Ξηρός ήλθε από το πουθενά για την Αστυνομία. Με λευκό ποινικό μητρώο δεν απασχόλησε ποτέ τις διωκτικές αρχές. Η μοναδική φορά που ασχολήθηκαν μαζί του, μετά το μοιραίο λάθος που έκανε ο ίδιος στη σκοτεινή προβλήτα του λιμανιού, ήταν αρκετή για να προκαλέσει ένα μοναδικό – στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά – ντόμινο αποκαλύψεων.
Οι ατζέντες, οι σημειώσεις και οι πιστωτικές κάρτες που βρέθηκαν στη μονοκατοικία της οδού Καλλιθέας 11, στην Παλλήνη, περνούν από το μικροσκόπιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για να αποκαλύψουν κάθε λεπτομέρεια της ζωής και της δραστηριότητας του Σάββα Ξηρού και των όποιων συνεργών του.


ΠΩΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΤΗΛΕΚΑΡΤΑ


Η απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕ, πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κρούσματα των πειρατών που έκαναν δωρεάν τηλεφωνήματα στο εξωτερικό από τα καρτοτηλέφωνα του δικτύου του συνέδραμε ουσιαστικά στις έρευνες για την εξάρθρωση της 17Ν! Ο Οργανισμός προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό εξοπλίστηκε με πανάκριβα συστήματα που δεν επιτρέπουν πλέον να γίνονται δωρεάν τηλεφωνήματα με πλαστές τηλεκάρτες από τα χιλιάδες καρτοτηλέφωνά του, που είναι εγκατεστημένα σε κοινόχρηστους χώρους ανά την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το λογισμικό των νέων συστημάτων πάνω στο οποίο στηρίζεται η λειτουργία των κοινόχρηστων τηλεφώνων δεν επιτρέπει πλέον να γίνονται δεκτές οι πλαστές τηλεκάρτες (όλες οι νέες τηλεκάρτες έχουν έναν μυστικό κωδικό αριθμό για να είναι αναγνωρίσιμες από το σύστημα). Έτσι, τα συστήματα αυτά αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμα όταν εντοπίζεται η τηλεκάρτα του Σάββα Ξηρού, λίγο μετά την έκρηξη και τον τραυματισμό του στον Πειραιά.
Με εισαγγελική εντολή, η τηλεκάρτα του Σάββα Ξηρού γίνεται φύλλο και φτερό. Εντοπίζονται όλοι οι αριθμοί τηλεφώνων που είχε καλέσει με τη συγκεκριμένη τηλεκάρτα, καθώς και ο χρόνος που είχαν γίνει τα τηλεφωνήματα. Στη συνέχεια, αφού απομονώνονται οι αριθμοί των τηλεφώνων και τα πρόσωπα που είχε καλέσει ο Σάββας Ξηρός, μέσω ειδικού συστήματος που διαθέτει ο ΟΤΕ, αποκαλύπτονται όλα τα τηλεφωνήματα (αριθμοί τηλεφώνων και ονόματα συνδρομητών) που έχουν κάνει τα πρόσωπα αυτά στη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών.


Στις 2 Ιουλίου οι ισπανικές Αρχές εκφράζουν την έκπληξή τους για την είδηση ότι η φίλη του δράστη Αλίσια Ρομέρο Κορτέζ, κόρη Ισπανού επιχειρηματία είναι από την Ισπανία. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δηλώνει ότι το όνομά της είναι από τα πλέον κοινά της χώρας και σε καμία περίπτωση δεν είναι βασκικό. Η Αλίθια Ρομέρο Κορτές αφήνεται ελεύθερη μετά την εξαντλητική της εξέταση από την Αντιτρομοκρατική.


Παράλληλα εξετάζονται τα αλλεπάλληλα ταξίδια που είχε ο Σάββας Ξηρός την τελευταία τριετία στο Σουδάν και την Ισπανία. Στην αφρικανική χώρα εμφανιζόταν να έχει προετοιμάσει τη δημιουργία επιχείρησης μεταφοράς πάγου, δραστηριότητα άσχετη με αυτή του αγιογράφου. «Άριστη» χαρακτηρίζει τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ελληνικών και αμερικανικών αρχών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ για τη σύλληψη του Σάββα Ξηρού.


Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΙΑΦΚΑΣ.


Την Τετάρτη 3 Ιουλίου, είναι ραγδαίες οι εξελίξεις που είχαν προαναγγελθεί


Το παλιό στρατηγείο της οργάνωσης 17Ν, η γιάφκα της οδού Πάτμου 84, καταλαμβάνεται από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής. Διαδραματίζεται μια υπερβολικών διαστάσεων αστυνομική επιχείρηση, περισσότερο για να εορταστεί το γεγονός, παρά για να εφαρμοστούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Όπλα, βόμβες, ρουκέτες, γραφομηχανές, προκηρύξεις, χειρόγραφα, το ιστορικό λάβαρο, χιλιάδες κλειδιά, εργαλεία, περούκες, στολές μεταμφίεσης, κομπιούτερ και λοιπά. Η Αντιτρομοκρατική βρήκε τη γιάφκα καθ’ υπόδειξη ανθρώπων που αναγνώρισαν τον Σάββα Ξηρό ως τον ενοικιαστή του ισόγειου διαμερίσματος, που είχε παρουσιαστεί ως «Γρηγόρης Πουφτσής». Η ενοικίαση είχε γίνει το 1994 και ο Σάββας Ξηρός με το ψεύτικο όνομα και ιδιότητα ήταν ένας τυπικός και συνεσταλμένος ενοικιαστής.
Δύο 24ώρα πριν από την αποκάλυψη της γιάφκας, οι γείτονες αντιλήφθηκαν περίεργες κινήσεις. Ίσως μέλη της οργάνωσης πέρασαν για να πάρουν κάποια σπουδαία πράγματα, που δεν έπρεπε να βρεθούν, εκτιμά τότε η Αστυνομία.


Την ίδια μέρα ο Κώστας Σημίτης, από το Κίεβο, δηλώνει ότι «οι αρμόδιες αρχές έχουν κάνει πολλή και συστηματική δουλειά»,και προσθέτει ότι «οι προσπάθειες αυτές άλλοτε αποδίδουν και άλλοτε όχι· οι πρόσφατες εξελίξεις επιτρέπουν να αξιοποιηθεί η δουλειά που έχει γίνει». Ο Αμερικανός πρέσβης Τομας Μιλερ δηλώνει ότι στην Ελλάδα δεν φοβάται και δεν αισθάνεται στόχος.


Η κατάσταση της υγείας του Σάββα Ξηρού σταθεροποιείται, αλλά δεν επιτρέπεται ακόμα η αποδέσμευσή του από τον αναπνευστήρα. Η 42χρονη Ισπανίδα φίλη του δράστη Αλίθια Ρομέρο Κόρτες μιλάει με τους δημοσιογράφους στον «Ευαγγελισμό»: «Όλα θα φανερωθούν από μόνα τους. Η αλήθεια θα φανεί.». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρήστος Πρωτόπαππας, απαντά σε κάποια δημοσιεύματα: «Είναι απαράδεκτο να αναφέρονται πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με το θέμα. Υπήρξε -και προσωπικά- πολύ δύσκολη η θέση μου να είμαι αναγκασμένος να διαψεύδω σενάρια για συλλήψεις».


Την επόμενη ημέρα ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ ανακοινώνει την ανακάλυψη της γιάφκας και τα ευρήματα μέσα σ’ αυτήν:


«Όπως όλοι γνωρίζετε, το περασμένο Σάββατο, είχαμε μια έκρηξη στον Πειραιά, η οποία συνοδεύτηκε από το σοβαρό τραυματισμό ενός ατόμου, που, όπως σύντομα εξακριβώθηκε από τις έρευνες, είναι ο Σάββας Ξηρός.


Δύο μέρες αργότερα, τη Δευτέρα, εγώ ο ίδιος σας ανακοίνωσα ένα σημαντικό στοιχείο της αστυνομικής έρευνας και συγκεκριμένα ότι το περίστροφο που βρέθηκε στον τόπο της έκρηξης ήταν εκείνο που αφαιρέθηκε από τον αστυφύλακα δολοφονηθέντα Χρήστο Μάτη κατά τη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας Πετραλώνων την παραμονή Χριστουγέννων του 1984.


Χθες, Τετάρτη, από τη συνεχιζόμενη έρευνα και πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση μας, οδηγηθήκαμε σε κρησφύγετο της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» στην οδό Πάτμου 84 στα Κάτω Πατήσια. Το κρησφύγετο είχε ενοικιάσει με ψεύτικο όνομα ο ΞΗΡΟΣ, προ οκταετίας περίπου.


Παρουσία δικαστικού λειτουργού πραγματοποιήθηκε έρευνα στο χώρο αυτό, η οποία συνεχίζεται.


Στο κρησφύγετο, μεταξύ πολλών άλλων αντικειμένων, βρέθηκαν:


 Προκηρύξεις της 17Ν


 Το λάβαρο της οργάνωσης


 Σφραγίδα της οργάνωσης


 Ηλεκτρονικός Υπολογιστής


 Οπλισμός, όπως π.χ. ένα περίστροφο 38, δύο αυτόματα, ένα UZI κ.λ.π


 Εκρηκτικά


 Ακαριαίο φυτίλι


 Μπαζούκας


 Ρουκέτες


 Περούκες και άλλα υλικά μεταμφιέσεως


 Κοπτικά και λοιπά εργαλεία


 Χειροβομβίδες


Τονίζω και πάλι ότι ο κατάλογος είναι ενδεικτικός, αφού η έρευνα συνεχίζεται. Είναι αυτονόητο ότι όλα αυτά τα υλικά θα αποτελέσουν αντικείμενο εξονυχιστικών εξετάσεων και εκτιμώ ότι θα αντληθούν πολύτιμα στοιχεία για την πορεία των ερευνών, οι οποίες, θέλω να τονίσω, διεξάγονται υπό την καθοδήγηση και εποπτεία των Εισαγγελικών Αρχών και συγκεκριμένα του αρμόδιου επί θεμάτων τρομοκρατίας Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ιωάννη Διώτη.


Θέλω επίσης να σας ανακοινώσω ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της έρευνας. Δακτυλικά αποτυπώματα που είχαν βρεθεί σε αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε από τους τρομοκράτες της «17Ν» στη δολοφονία του Κωστή Περατικού, ταυτίζονται με αποτυπώματα του Σάββα ΞΗΡΟΥ.


Η έρευνά μας, όπως καταλαβαίνετε, συνεχίζεται. Με την ίδια μεθοδικότητα, συνέπεια και προσήλωση στο στόχο μας, που είναι η εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης.


Η δημοκρατική πολιτεία, μας έταξε να διώκουμε το έγκλημα σε όλες του τις μορφές. Ως Ελληνική Αστυνομία προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στην υποχρέωσή μας αυτή, όσο καλύτερα μπορούμε. Ο πήχης έχει τεθεί ψηλά, αφού πλέον και οι προσδοκίες της κοινωνίας από την Αστυνομία είναι πολύ μεγαλύτερες από παλαιότερα. Στο δρόμο που έχουμε χαράξει θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με επαγγελματισμό, ευσυνειδησία και σταθερή αναφορά στους κανόνες της δημοκρατικής πολιτείας μας.


Τέλος, θα ήθελα να τονίσω πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά των πολιτών στο έργο μας. Από χθες δεχτήκαμε μεγάλο αριθμό τηλεφωνημάτων στις γραμμές μας, που είναι το 170 και το 1964, από ανθρώπους που αναγνώρισαν τον Ξηρό από τις φωτογραφίες και έδωσαν πολύ χρήσιμες πληροφορίες.


Όταν θα υπάρξουν νεότερα στοιχεία θα ενημερωθείτε και πάλι. Μέχρι τότε, είμαι υποχρεωμένος να το επαναλάβω, σας παρακαλώ να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ό,τι μεταδίδετε. Όπως σας είπα από την πρώτη στιγμή, το θέμα είναι πολύ σοβαρό».


Την ίδια ημέρα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει τυχαία τη σύλληψη του Σάββα Ξηρού και εκφράζει την ελπίδα ότι αυτή τη φορά δεν θα συμβεί ότι συνέβη στο παρελθόν, αφήνοντας υπαινιγμούς για τη στάση του κυβερνώντος κόμματος. Τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ενημερώνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Ουκρανία, στην οικία του, στο Κολωνάκι. Βγαίνοντας, ο κ. Χρυσοχοΐδης λέει μόνο δυο λέξεις: «Πάμε καλά»


Ανακοίνωση Οικονόμου
Στις 5 Ιουλίου ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ Λευτέρης Οικονόμου θα κάνει την παρακάτω ανακοίνωση, για να βάλει φρένο στα σενάρια που ήθελαν να έχουν γίνει ήδη συλλήψεις:


«Σας ενημερώνουμε ότι εξετάζονται άτομα ως μάρτυρες. Δεν έχουμε συλλήψεις. Όταν προβούμε σε συλλήψεις θα υπάρξει ανακοίνωση. Μην ξεχνάτε ότι ενεργούμε στο πλαίσιο των κανόνων της δημοκρατικής νομιμότητας και του Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας. Επίσης σας υπενθυμίζουμε ότι οι έρευνες διενεργούνται υπό τη διεύθυνση και την εποπτεία του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών, κ. Ιωάννη Διώτη.


Σας καλούμε για άλλη μια φορά να δείξετε αυτοσυγκράτηση. Δεν εξυπηρετεί η διάχυση φημών ούτε την ενημέρωση ούτε την προσπάθειά μας.


Ευχαριστούμε τους πολίτες για τη συγκινητική ανταπόκριση και την πολύτιμη συνδρομή τους στην προσπάθειά μας για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας. Υπενθυμίζουμε ότι τα νούμερα στα οποία μπορούν να επικοινωνούν και να δίνουν πληροφορίες είναι τα 170 και 1964».


Την ίδια μέρα αποκαλύπτεται ότι δύο μήνες νωρίτερα ο Σαββας Ξηρος εμφανίστηκε στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργου Ανωμερίτη, και ζήτησε να προσληφθεί στον ΟΛΠ με σύμβαση εργασίας για να φτιάξει τοιχογραφίες και βιτρό. Μια από τις υπαλλήλους που είχε έλθει σε επαφή μαζί του για να κρατήσει τα (ψεύτικα) στοιχεία του, αναγνώρισε τον Ξηρό όταν είδε τις φωτογραφίες του από την τηλεόραση.


«Κανένα ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων που προκύπτουν από τρομοκρατικές επιθέσεις του παρελθόντος δεν υπάρχει -τα θέματα αυτά έχουν ρυθμιστεί», διευκρινίζει την ίδια μέρα σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος. Ελεύθερος αφέθηκε ο Σουδανός φίλος του Ξηρού Μακί Αλντάου, που είχε προσαχθεί για να εξεταστεί.


Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΙΑΦΚΑ.


Σάββατο 6 Ιουλίου: Ο Σάββας Ξηρός έχει ήδη αποσωληνωθεί και κουβεντιάζει όσο του επιτρέπει η κατάστασή του με τους Ιωάννη Διώτη και Στέλιο Σύρρο. Έχει ήδη παραδεχθεί, όπως διαρρέει η Αντιτρομοκρατική, τη συμμετοχή του στις περισσότερες επιθέσεις της 17Ν και επιβεβαιώνει στις αρχές την ύπαρξη της δεύτερης γιάφκας στο Παγκράτι. Το απόγευμα της ίδιας μέρας η Αντιτρομοκρατική εισβάλλει στο διαμέρισμα της οδού Δαμάρεως και βρίσκεται μπροστά σε ένα τακτοποιημένο και συμπληρωματικό οπλοστάσιο της 17Ν. Το σπίτι είχε ενοικιαστεί το 1998 και τα υλικά μεταφέρθηκαν από άλλο νοικιασμένο χώρο στην οδό Περικλέους στον Πειραιά, επειδή ο ιδιοκτήτης του ήθελε να το χρησιμοποιήσει για ιδιοκατοίκηση.


Αποκαλύπτεται ότι ο Σάββας Ξηρός κατέθεσε για πρώτη φορά φορολογική δήλωση στη ΔΟΥ Ζωγράφου το 1998, αναφέροντας ότι ήταν σπουδαστής και πως δεν είχε εισόδημα. Ωστόσο, είχε δηλώσει την κατοχή Ι.Χ. 9 φορολογήσιμων ίππων, με αριθμό κυκλοφορίας ΥΑΧ 8291. Ως διεύθυνση κατοικίας εμφανιζόταν η οδός Αλέξανδρου Παναγούλη 32, η οποία ήταν ψεύτικη. Την ίδια μέρα γίνεται επιχείρηση-αστραπή της Αστυνομίας, στο Κουκάκι, σε ηλεκτρολογικό εργαστήριο επί της οδού Βεΐκου 129. Ο 48χρονος ιδιοκτήτης Γιώργος Πανουσόπουλος προσάγεται στην Αντιτρομοκρατική, ενώ γίνεται έρευνα και στο εργαστήριό του.
Σε έρευνα στο πατρικό του σπίτι, στην Αρσινόη Μεσσηνίας, εντοπίζονται τρία παλιά πιστόλια. Έφοδος και στο σπίτι του Κώστα Πανουσόπουλου, αδελφού του Γιώργου, στην οδό Νοταρά 49 στα Εξάρχεια. Η πρώην σύζυγος του Σάββα Ξηρού, Αγγελική Σωτηροπούλου, αφήνεται ελεύθερη.


Η ανακοίνωση του εκπροσώπου της ΕΛ.ΑΣ για τη δεύτερη γιάφκα ήταν η εξής:


«Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) υπό την άμεση εποπτεία και καθοδήγηση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών κου Ιωάννη Διώτη, συνεχίζοντας την έρευνα για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας στη χώρα μας, εντόπισε σήμερα ένα νέο κρησφύγετο της 17 Νοέμβρη σε διαμέρισμα 1ου ορόφου επί της οδού Δαμάρεως 73 και Φρύνης στο Παγκράτι.


Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το διαμέρισμα περιέχει διάφορα υλικά και κυρίως μεγάλο αριθμό αντιαρματικών ρουκετών, χειροβομβίδες, ρολόγια επιτραπέζια, υλικά μεταμφίεσης κ.α.


Οι Υπηρεσίες μας έχουν πάρει όλα τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των κατοίκων της περιοχής.


Κάνουμε έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις να επιδείξουμε την σοβαρότητα και την ωριμότητα που αρμόζει στις περιστάσεις.


Το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας θα συνεχίσει να ενημερώνει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.) και την κοινή γνώμη αναλόγως των εξελίξεων και όταν αυτό είναι εφικτό».Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ