Ναυάγιο στις Βρυξέλλες

0


Ναυάγιο στις ΒρυξέλλεςHome

ΕΞΩΦΥΛΛΟ
Σε αδιέξοδο κατέληξαν τελικά οι διαπραγματεύσεις των ευρωπαίων ηγετών για συμφωνία επί της Συνταγματικής Συνθήκης, λόγω των αγεφύρωτων διαφορών τους για το σύστημα ψηφοφορίας.


 
 
Τελικά η ιταλική προεδρία δεν παρουσίασε συμβιβαστικές προτάσεις όπως είχε αναγγείλει ο προεδρεύων της Ε.Ε. Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το θέμα παραπέμπεται πλέον στην ιρλανδική προεδρία που αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου του 2004.
Σε γραπτή δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Τζιανφράνκο Φίνι, εκφράζει την απογοήτευσή του για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων και τονίζει ότι


¨η ιταλική προεδρία ήταν συνεπής με τις αρχικές της υποχρεώσεις και αντιτάχθηκε σε ένα συμβιβασμό με εκπτώσεις¨.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε απορρίψει τη συμβιβαστική πρόταση του ιταλού πρωθυπουργού να αυξηθεί ο αριθμός των ψήφων της Γερμανίας σε 33 ή 34 και να παραμείνουν 27 οι ψήφοι που θα έχουν η Ισπανία και η Πολωνία.
Η ιταλική προεδρία πάντως, ζήτησε από τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Δανία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία να αναλάβουν διαμεσολαβητική πρωτοβουλία στη βάση συμβιβαστικής πρότασης που προέβλεπε ότι μέχρι το 2009 θα εφαρμοστεί το σύστημα που είχε αποφασιστεί στη Νίκαια και το 2009 θα αποφασιστεί με ειδική πλειοψηφία η πρόταση περί ¨διπλής πλειοψηφίας¨ που είχε εισηγηθεί η Συνέλευση.
Στην ακραία περίπτωση αδιεξόδου και το 2009, τότε το 2014 θα ισχύσει πλέον αυτόματα η πρόταση της Συνέλευσης. Ωστόσο και η πρόταση αυτή φαίνεται να απορρίφθηκε από την Πολωνία και τη Γαλλία.
——————


Για την ευρωάμυνα


——————


Χθες, οι ¨25¨ κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία αυτόνομης ως προς το επιχειρησιακό σκέλος ευρωάμυνας, που θα πλαισιώνεται όμως από το ΝΑΤΟ. Απομένει η έγκριση των αναφορών που υπάρχουν για την ευρωπαϊκή άμυνα στο Ευρωσύνταγμα και οι οποίες σχετίζονται με την αλληλεγγύη των κρατών-μελών και την παροχή αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των χωρών που θα συγκροτήσουν διαρθρωμένη συνεργασία στον αμυντικό τομέα.
Η Αθήνα εξέφρασε την ικανοποίησή της και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου δήλωσε ότι πλέον η Ε.Ε. αποκτά ένα μικρό σε διαστάσεις στρατό, ο οποίος θα λειτουργεί αυτόνομα, αλλά και με ένα στοιχείο συμπληρωματικότητας με το ΝΑΤΟ και τις άλλες συμμαχικές διαδικασίες.
Αποφάσεις ελήφθησαν και στους τομείς της ανάπτυξης και της λαθρομετανάστευσης. Για τις οικονομικές δράσεις, οι ευρωπαίοι ηγέτες ενεκριναν σχέδιο που προβλέπει προγράμματα ταχείας έναρξης στις υποδομές και την έρευνα.
Ο έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης διευκρίνισε οτι ¨ορισμένα προγράμματα είναι ελληνικού ενδιαφέροντος , όπως αυτά που αφορούν στην ηλεκτρική διασύνδεση με τις Βαλκανικές χώρες, στους αγωγούς φυσικού αερίου, στους κάθετους οδικούς άξονες και στην έρευνα¨ και υπογράμμισε πως η χώρα μας πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να επωφεληθεί από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σε ό,τι αφορά τη λαθρομετανάστευση, αποφασίστηκε η εγκατάσταση στη χώρα μας του κέντρου διαχείρισης θαλάσσιων συνόρων για την Ανατολική Μεσόγειο.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία

Η Δικαιοσύνη μίλησε, έκλεισε η υπόθεση;
( 09.12.2003 )

Παλαιότερα άρθρα


Καταγγελία – διαμαρτυρία συνέδρων παγκόσμιου ΣΑΕ (Ν. Μπίσκα)

Η Νέα Ολυμπιακή (Αντ. Παπαγιαννίδης)

Ας κάνουμε λοιπόν ανακωχή (Ζ. Ζάχου)

Καραγκιοζηλίκια (Αντ. Παπαγιαννίδης)

Φεύγει ή δεν φεύγει; (Κ. Βέρρος)

Γελαστή εθνική υπερηφάνεια (Κ. Βέρρος)

Μα, γιατί τσακώνονται έτσι; (Αντ. Παπαγιαννίδης)

Ελλάς, Έλληνες, το μεγαλείο μας! (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ