|
Φάκελος Ιράκ/Τί έγινε με τον Σαντάμ;
|
|
|
Home
Φάκελος Ιράκ
Είναι νεκρός ή ζωντανός ο Σαντάμ Χουσέιν;
Αν είναι ζωντανός βρίσκεται στο Ιράκ ή διέφυγε;
Αν είναι νεκρός πώς μπορεί να εξακριβωθεί;
Η τύχη του Σαντάμ Χουσέιν είναι άγνωστη, οι θεωρίες πολλές.
|
|
|
Απέκτησαν ένα νέο Οσάμα μπιν Λάντεν οι Αμερικανοί στο Ιράκ; Τί έχει συμβεί με τον Σαντάμ Χουσέιν; Πολλά στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης πιστεύουν πως ο Σαντάμ Χουσέιν είναι νεκρός, αλλά επισημαίνουν πως αυτό είναι δύσκολο να αποδειχθεί.
Θέλουν να κλείσει το κεφάλαιο Σαντάμ;
΄΄Πολλοί Αμερικανοί θα ήθελαν να κλείσει το κεφάλαιο Σαντάμ, αλλά μπορεί να μην πετύχουμε αυτό το στόχο΄΄, λέει ο Τζιμ Φίλιπς, ειδικός για θέματα Μέσης Ανατολής στο Heritage Foundation. ΄΄Αν πράγματι εξαϋλώθηκε, θα είναι δύσκολο να εντοπίσουμε το DNA του. Αρα, δεν μπορούμε να κλείσουμε το κεφάλαιο Σαντάμ. Ομως νομίζω πως είναι νεκρός΄΄, προσθέτει.
Την ώρα που εδραιωνόταν στην Ουάσινγκτον η πεποίθηση πως ο Σαντάμ Χουσέιν είναι νεκρός, η τηλεόραση του Αμπου Ντάμπι μετέδιδε ένα βίντεο, στο οποίο φαίνεται ο Σαντάμ, ή κάποιος σωσίας του (αυτό δεν μπορεί εύκολα να διευκρινιστεί) που μιλά σε υποστηρικτές του και υπόσχεται ότι οι ΄΄εισβολείς θα ηττηθούν΄΄.
Το βίντεο αυτό είχε ημερομηνία 9 Απριλίου. Δηλαδή δύο ημέρες μετά τον σφοδρό βομβαρδισμό της συνοικίας Αλ Μανσούρ, όπου οι Αμερικανοί αποκάλυψαν πως είχαν πληροφορίες πως βρισκόταν ο Σαντάμ Χουσέιν.
Τί έγινε στο τέμενος Ανταμία
Οι εφημερίδες Αλ Χάγιατ και Ασκάρ αλ Αουσάτ, επικαλούνται αυτόπτες μάρτυρες, που λένε πως είδαν τον Σαντάμ Χουσέιν κοντά στο τέμενος Ανταμία, στις 9 Απριλίου, δηλαδή την ημέρα που οι Αμερικανοί γκρέμιζαν το άγαλμά του στο κέντρο της Βαγδάτης.
΄΄Πολεμώ στο πλάι σας, στα χαρακώματα΄΄, διαβεβαίωνε τους οπαδούς του ο Σαντάμ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των δύο εφημερίδων.
Λίγες ώρες αργότερα γύρω από το συγκεκριμένο τέμενος είχαν συγκεντρωθεί αμερικανοί πεζοναύτες. Ο Σαντάμ όμως, και ο μικρότερος γιός του, ο Κουσάι, δεν ήταν εκεί.
Ο Σαντάμ Χουσέιν έλεγε με κάθε ευκαιρία πως γεννήθηκε στο Ιράκ και θα πέθαινε υπερασπιζόμενος τη χώρα του. Πιθανότατα το εννοούσε αυτό, σχολιάζει ο Ρότζερ Χάρντι, του BBC.
Ποιός τον θέλει νεκρό;
Το ερώτημα είναι ποιόν θα εξυπηρετούσε περισσότερο η διαπίστωση του θανάτου του Σαντάμ Χουσέιν. Τούς Αμερικανούς, που θα μπορούσαν να πουν πως το κεφάλαιο Σαντάμ έκλεισε οριστικά; `H κάποιους Αραβες που θα ήθελαν έναν ΄΄μάρτυρα΄΄ του αραβικού έθνους, έναν ηγέτη που θυσιάσθηκε υπερασπιζόμενος τη χώρα του έναντι των Αμερικανών;
Μήπως θα εξυπηρετούσε περισσότερο τους Αμερικανούς να δημιουργήσουν μίαν εικόνα του Σαντάμ- που προτιμά να φύγει για να σωθεί, παρά να πολεμήσει;
Στο Λίβανο, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μανάρ, επικαλούμενο δικές του αξιόπιστες πληροφορίες, υιοθετεί την εκδοχή ότι ο Σαντάμ Χουσέιν είναι νεκρός.
Γιατί έπεσε η Βαγδάτη
Το Αλ Μανάρ, παρουσίασε μίαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεωρία για το τί συνέβη και η Βαγδάτη έπεσε στα χέρια των Αμερικανών χωρίς καμμία ουσιαστική αντίσταση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αλ Μανάρ, οι Αμερικανοί εκμεταλλεύθηκαν τις σχέσεις τους με αντικαθεστωτικούς Σιίτες που ζούσαν στο εξωτερικό, οι οποίοι με τη σειρά τους είχαν αναλάβει να δημιουργήσουν γέφυρες με στελέχη της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς.
Οι Σιίτες χτύπησαν τις δυνάμεις της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στα μετόπισθεν, και την ίδια ώρα κάποιοι αξιωματικοί, που είχαν δεχθεί να συνεργασθούν με τους Σιίτες, έδιναν εντολή στους άνδρες τους να καταθέσουν τα όπλα. Ετσι έσπασε η γραμμή άμυνας της Βαγδάτης.
Το σχέδιο είχε τεθεί σε εφαρμογή ουσιαστικά πριν γίνει η εισβολή των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ.
Η στοχοποίηση
Η ιρακινή ηγεσία, εκτιμούν οι αναλυτές του Αλ Μανάρ, έπεσε στην παγίδα και επέτρεψε την είσοδο στη χώρα εκατοντάδων δυτικών, που είτε ως ΄΄ανθρώπινες ασπίδες΄΄, είτε ως ΄΄δημοσιογράφοι΄΄, συγκέντρωναν στοιχεία για τις κινήσεις των αξιωματούχων και ουσιαστικά τους στοχοποιούσαν.
Αυτό το παιχνίδι που έπαιξαν οι Αμερικανοί έγινε αντιληπτό στους πάντες, όταν κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο Τάρεκ Αζίζ είχε καταφύγει στις γραμμές των Κούρδων. Ετσι τον υποχρέωσαν να εμφανισθεί δημόσια για να διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές. Η στοχοποίησή του ήταν πλέον εύκολη υπόθεση.
Οι μυστικές υπηρεσίες πέντε κρατών, μεταξύ των οποίων και Αραβες, παρακολουθούσαν στενά κάθε κίνηση του Σαντάμ και των στενών συνεργατών του. Οι πληροφορίες διαβιβάζονταν στην Κεντρική Διοίκηση, στο Κατάρ.
Οταν στις 6 Απριλίου διασταυρώθηκε η πληροφορία πως ο Σαντάμ βρισκόταν σε ένα σπίτι – και όχι σε καταφύγιο – στη συνοικια Αλ Μανσούρ, προπύργιο του κόμματος Μπάαθ, δώθηκε εντολή στα Β-52 να χτυπήσουν. Η περιοχή βομβαρδίσθηκε τρεις φορές. Δύο την Κυριακή και μία τη Δευτέρα, στις 6 και 7 Απριλίου.
Στον βομβαρδισμό χρησιμοποιήθηκε ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει το αμερικανικό οπλοστάσιο.
Ο Σαντάμ Χουσέιν και έξι από τους πιο στενούς συνεργάτες του σκοτώθηκαν, όπως αναφέρουν οι πηγές του Αλ Μανάρ.
Η συνάντηση στο Αλ Μανσούρ
Είναι ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες για το τί ακριβώς έγινε εκείνη την ημέρα στο προάστειο Αλ Μανσούρ: Ο Σαντάμ Χουσέιν συνεδρίαζε με τους συνεργάτες του, μελετώντας σχέδια για την άμυνα της Βαγδάτης. Σ`αυτή τη συνάντηση ο Σαντάμ πληροφορήθηκε πως οι Σιίτες μπορεί να χτυπούσαν από πίσω τις γραμμές άμυνας. Αρχικά δεν έδωσε σημασία. Πίστευε πως δεν υπάρχουν προδότες στο Ιράκ. Τότε επιχείρησε να επικοινωνήσει με ορισμένους από τους διοικητές της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και των Φενταγίν. Δεν έλαβε όμως καμμία απάντηση.
Πήρε στο χέρι το όπλο του, όπως λένε οι ίδιες πηγές, λέγοντας ότι η μάχη άρχισε. Τότε αντιλήφθηκε για πρώτη φορά πως μπορεί να διασπασθεί η γραμμή άμυνα και αποφάσισε να μεταβεί ο ίδιος σε ορισμένες μονάδες.
Δεν πρόλαβε όμως. Το σπίτι βομβαρδίσθηκε με συνέπεια να σκοτωθεί ο Σαντάμ Χουσέιν, ο γιός του, Κουσάι, ο αντιπρόεδρος της χώρας, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τάρεκ Αζίζ, οι υπουργοί Αμυνας και Υγείας και ο προσωπικός φρουρός του Σαντάμ Χουσέιν.
Παράλληλα οι Αμερικανοί βομβάρδισαν και άλλους στόχους στη Βαγδάτη, προσπαθώντας να εξουδετερώσουν όσους γνώριζαν τη συνδιαλλαγή που είχε γίνει μεταξύ των Σιιτών και των Αμερικανών.
Η Κερκόπορτα
Από την ώρα εκείνη τέθηκε σε εφαρμογή το τελευταίο στάδιο του αμερικανικού σχεδίου:
Αξιωματικός της προεδρικής φρουράς, που συνεργαζόταν με ανθρώπους της CIA έδωσε εντολή σε ομάδες οπλισμένων Σιιτών να ανοίξουν πυρ εναντίον μονάδων της Προεδρικής Φρουράς και των Φενταγίν.
Παράλληλα αξιωματικοί της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς έδωσαν εντολή στους άνδρες τους να καταθέσουν τα όπλα και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Ο Μάχερ Σουφιάν, υψηλόβαθμος αξιωματικός της προεδρικής φρουράς ανέλαβε τις επαφές με ιρακινούς αντικαθεστωτικούς, που είχαν μπει στη Βαγδάτη μαζί με τους Αμερικανούς. Η πρώτη συνάντηση έγινε σε ένα κεντρικό ξενοδοχείο της Βαγδάτης. Ο Σουφιάν είχε απέναντί του τον Ουαφίκ Αλ Σαμεράι, πρώην αξιωματικό του στρατού που είχε διαφύγει στο εξωτερικό και αμερικανούς αξιωματικούς.
Ο Αμπντ αλ-Αζίζ Σαλάμα, πρώην αναπληρωτής διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, υιοθετεί τη θεωρία κάποιας συνδιαλλαγής, που επέτρεψε στον Σαντάμ Χουσέιν να φύγει από τη Βαγδάτη, με αντάλλαγμα την κατάθεση των όπλων εκ μέρους της ιρακινής φρουράς.
΄΄Καλά ενημερωμένες πηγές΄΄, τις οποίες επικαλείται η ιορδανική εφημερίδα αλ-Ντουστούρ, αναφέρουν πως στους κόλπους της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς υπήρχαν ΄΄Εφιάλτες΄΄. Ενας υψηλόβαθμος αξιωματικός και δύο διοικητές, που ΄΄άνοιξαν την Κερκόπορτα΄΄της Βαγδάτης για τους Αμερικανούς.
Μετά τον βομβαρδισμό στη συνοικία Αλ Μανσούρ, λίγα αμερικανικά άρματα μάχης μπήκαν στο κέντρο της Βαγδάτης, ΄΄για να δοκιμάσουν αν όντως εφαρμόζεται το σχέδιο αυτό΄΄, λένε οι ίδιες πηγές. Συνάντησαν ελάχιστη αντίσταση. Αρα, όλα έβαιναν καλώς. Και λίγο αργότερα εισέβαλε στη Βαγδάτη η κύρια δύναμη των πεζοναυτών.
|
|
|