Φάκελος Ιράκ/ Η Καταιγίδα της Ερήμου / Συνθηκολόγηση

0


Φάκελος Ιράκ/ Η Καταιγίδα της Ερήμου / ΣυνθηκολόγησηHome

Φάκελος Ιράκ
Στις 28 Φεβρουαρίου λήγει ο πόλεμος του Κόλπου. Μέχρι εκείνη τη στιγμή περίπου 50.000 ιρακινοί στρατιώτες έχουν αιχμαλωτισθεί. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των νεκρών ιρακινών στρατιωτών κυμαίνεται από 60.000 μέχρι 200.000. Αντίθετα, οι δυνάμεις των συμμάχων έχασαν μόνο 148 στρατιώτες την ώρα της μάχης.


Στις 2 Μαρτίου 1991, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ανακοινώνει τους όρους για την κατάπαυση του πυρός: Το Ιράκ υποχρεωνόταν να καταστρέψει τους βαλλιστικούς του πυραύλους και κάθε είδος πυρηνικού ή βιολογικού όπλου που διέθετε. Φυσικά, δεν του αναγνωριζόταν το δικαίωμα να προβεί ποτέ σε αντικατάσταση των όπλων αυτών. Του επιβλήθηκε, επίσης, η υποχρέωση να δώσει πληροφορίες για όλα τα στρατόπεδα της χώρας. Έπρεπε, ακόμα, να απελευθερώσει όλους τους αιχμαλώτους πολέμου και να παραδεχτεί ότι οι καταστροφές στο Κουβέιτ ήταν δική του ευθύνη.
Οι στρατηγοί του Σαντάμ Χουσεϊν ανακοίνωσαν σε συνάντηση που είχαν με αμερικανούς αξιωματικούς ότι αποδέχονται όλους τους όρους τις συμφωνίας. Ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν παρευρέθη στην συνάντηση αυτή.
Ο πόλεμος διήρκησε 6 εβδομάδες άλλα είχε καταστροφικές συνέπειες για τον αντίπαλο. Άλλωστε, η Αμερική είχε άπλετο χρόνο στην διάθεσή της να προετοιμαστεί γι αυτόν τον πόλεμο και να συγκεντρώσει τόσο στρατό ώστε να υπερέχει αριθμητικά .
Στον πόλεμο του Κόλπου η Αμερική χρησιμοποίησε για πρώτη φορά όπλα, τους πυραύλους κρούζ, τα αεροπλάνα stealth και τα όπλα ακριβείας, τα λεγόμενα ΄΄έξυπνα΄΄ όπλα.
Ο πόλεμος του Κόλπου έμεινε γνωστός και ως «ο πόλεμος του καναπέ» γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία ο κόσμος παρακολούθησε τον πόλεμο από τις οθόνες της τηλεόρασης σε απευθείας μετάδοση.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ