Φάκελος Ιράκ/Οπλα; Ποιά όπλα;

0


Φάκελος Ιράκ/Οπλα; Ποιά όπλα;Home

Φάκελος Ιράκ
Ούτε ίχνος από τα απαγορευμένα όπλα που υποτίθεται ότι είχε ο Σαντάμ Χουσέιν δεν εντόπισαν οι εκατοντάδες πράκτορες της CIA που αλωνίζουν επί μήνες στο Ιράκ, όπως ενημέρωσε ο επικεφαλής τους, την αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής Βουλής. Δηλαδή, τζίφος…΄΄Δεν έχουμε βρει αποθηκευμένα όπλα, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να πούμε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν τέτοια όπλα, ή ότι υπήρχαν πριν από τον πόλεμο΄΄ ανέφερε ο Ντέιβιντ Κέι, επικεφαλής των πρακτόρων της CIA που ερευνούν στο Ιράκ για τον εντοπισμό απαγορευμένων όπλων, σε έκθεσή του που παρουσίασε στην αμερικανική Βουλή, με τη συμπλήρωση έξι μηνών από την εισβολή στο Ιράκ.
Η ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής έγινε κεκλεισμένων των θυρών, αλλά τα συμπεράσματα των ανθρώπων της CIA είχαν γνωστοποιηθεί από νωρίς στα ΜΜΕ και δεν αποτελούν έκπληξη. Εκπληξη θα ήταν το αντίθετο: Δηλαδή, να έβρισκαν όπλα μαζικής καταστροφής.
Χαστούκι για τον Μπλερ
Τα συμπεράσματα των ανθρώπων της CIA ήταν σίγουρα (ακόμα) ένα πλήγμα για τον Τζορτζ Μπους, που εισέβαλε στο Ιράκ με πρόσχημα το δήθεν οπλοστάσιο του Ιράκ.
Εκείνος όμως που σίγουρα έφαγε γερό χαστούκι είναι ο Τόνι Μπλερ. Και αυτό γίνεται αντιληπτό από τον τρόπο με τον οποιον αντέδρασε το Λονδίνο στην έκθεση Κέι:
Την ώρα που ο Ντέιβιντ Κέι ενημέρωνε τη Βουλή, ο επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις, έδινε στη δημοσιότητα ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι ΄΄η έκθεση (του συμβούλου της CIA) δείχνει πόσο επικίνδυνο ήταν το καθεστώς του Σαντάμ και πόσο δικαιολογημένη ήταν η ανάληψη στρατιωτικής δράσης΄΄.
Η έκθεση Κέι ΄΄περιέχει αρκετές πληροφορίες που θα πρέπει να μας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς του Σαντάμ είχε εμπλακεί σε μία σειρά παράνομων ενεργειών κατά παράβαση των υποχρεώσεών του έναντι του ΟΗΕ΄΄, ισχυρίσθηκε ο Τζακ Στρο στην ανακοίνωσή του, χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο ποιές είναι αυτές οι ΄΄παράνομες ενέργειες΄΄και από τί αποδεικνύονται.
Στον Τζακ Στρο ΄΄απάντησε΄΄ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ. Μιλώντας στο BBC, επισήμανε ότι και από την έκθεση Κέι αποδεικνύεται πως ΄΄ο Σαντάμ δεν συνιστούσε σοβαρή απειλή, ώστε να αιτιολογηθεί η εκδίωξη των επιθεωρητών και ο πόλεμος΄΄.
΄΄Αν είχαμε δώσει περισσότερο χρόνο στους επιθεωρητές του ΟΗΕ θα γνωρίζαμε σήμερα ότι ο Σαντάμ Χουσέιν απλά δεν είχε όπλα μαζικής καταστροφής΄΄, δήλωσε στο BBC ο Ρόμπιν Κουκ.

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ