Φάκελος Ιράκ/Ο νικητής τα παίρνει όλα

0


Φάκελος Ιράκ/Ο νικητής τα παίρνει όλα



Home

Φάκελος Ιράκ




Ενα διπλωματικό πόκερ παιζόταν τις τελευταίες εβδομάδες στο παρασκήνιο του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ. Στο τέλος οι Αμερικανοί έριξαν το καλό χαρτί. Και τα πήραν όλα.


Αυτή η μέρα, η 16η Σεπτεμβρίου 2003, θα μείνει αξέχαστη στον Κόλιν Πάουελ.



Παρά τις υποχωρήσεις που φαινομενικά έκανε η Ουάσινγκτον για να δώσει ένα πρόσχημα στους -μέχρι τώρα- επικριτές της πολιτικής της στο Ιράκ, κατάφερε να πάρει ό,τι ακριβώς ζητούσε από το Συμβούλιο Ασφαλείας: την ομόφωνη έγκριση του σχεδίου για το μεταπολεμικό Ιράκ. Δηλαδή την επικύρωση από τον ΟΗΕ της κατοχής μίας χώρας, που δέχθηκε την αμερικανο-βρετανική εισβολή με επιχειρήματα που έχουν αποδειχθεί απολύτως αβάσιμα.




Ενδιαφέρον έχει και το επιχείρημα Γάλλων, Γερμανών και Ρώσων για την μεταστροφή της στάσης τους έναντι της Ουάσινγκτον: Υπερψήφισαν το αμερικανικό σχέδιο απόφασης χάριν της ενότητας του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επιχείρημα που ακούγεται τουλάχιστον γελοίο, αν σκεφτούμε τί έχει προηγηθεί και πόσο έντονη ήταν η αντίδραση των τριών Ευρωπαίων έναντι των Αμερικανών στο θέμα του Ιράκ.


Προφανώς όλα αυτά ξεχάστηκαν, απλά γιατί … είναι πολλά τα λεφτά που παίζονται στο Ιράκ.




Ετσι με τις ευλογίες Γάλλων, Γερμανών και Ρώσων (ακόμα και της Συρίας, που ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας είπε ¨ναι¨ στα αμερικανικά σχέδια), οι ΗΠΑ θα διοικούν μία πολυεθνική ¨ειρηνευτική δύναμη¨ στο Ιράκ. Το κινεζικό ¨ναι¨ δεν αποτελεί έκπληξη, τώρα που το Πεκίνο έχει στρέψει την προσοχή του στο … διάστημα.




Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που μία χώρα εισέβαλε σε κυρίαρχο κράτος (με όποιο καθεστώς κι αν είχε αυτό) χωρίς σχετική απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, κατέχει στρατιωτικά τη χώρα και εκ των υστέρων έρχονται τα Ηνωμένα Εθνη για να επικυρώσουν την εισβολή και την κατοχή, αλλά και να δώσουν το δικαίωμα στον εισβολέα να διοικεί την -κατ`επίφαση- ¨ειρηνευτική δύναμη¨, που καλείται να επιβάλει την ¨ειρήνη¨ στην κατεχόμενη χώρα. Προφανώς είναι …λεπτομέρεια να αναρωτηθούμε ¨ποιά ειρήνη¨ θα διαφυλάξει ο εισβολέας σε μία χώρα την οποία κατέχει στρατιωτικά.




Επιπλέον οι ΗΠΑ κατάφεραν να έχουν τις ¨ευλογίες¨ του ΟΗΕ στο αίτημά τους για οικονομική στήριξη της ανοικοδόμησης, άρα και της κατοχής του Ιράκ.




Αυτό το διπλωματικό πόκερ δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο τέλος για τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ. Οχι μόνον εξασφάλισε για την κυβέρνηση Μπους το καλύτερο δυνατό από τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά ισχυροποιεί και τη θέση του έναντι των ¨γερακιών¨ του Πενταγώνου και κυρίως έναντι του Ντόναλντ Ράμσφελντ.




Παρίσι, Μόσχα και Βερολίνο προκειμένου να σώσουν τα προσχήματα ζητούσαν αρχικώς να καθορισθεί ουσιαστικός πολιτικός ρόλος για τα Ηνωμένα Εθνη στο μεταπολεμικό Ιράκ και να προσδιορισθεί το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας των Ιρακινών. Η Ουάσινγκτον είπε ¨όχι¨ και οι Ευρωπαίοι αρκέσθηκαν σε μία διαβεβαίωση ότι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2003, το διορισμένο από τους Αμερικανούς προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ θα έχει καθορίσει το χρονοδιάγραμμα για τη σύνταξη του νέου Συντάγματος και την προκήρυξη εκλογών.




Μέχρι να γίνουν εκλογές, τον πρώτο και τελευταίο λόγο στο Ιράκ θα τον έχουν οι Αμερικανοί, που θα διοικούν την πολυεθνική ¨ειρηνευτική δύναμη¨.













Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
















Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθρα



Αποτελέσματα

Δημοσκοπήσεις







ΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ