Φάκελος Ιράκ/Η αντεπίθεση του Σαντάμ;

0


Φάκελος Ιράκ/Η αντεπίθεση του Σαντάμ;Home

Φάκελος Ιράκ
Οι απώλειες των Αμερικανών και των συμμάχων τους στο Ιράκ αυξάνονται ανησυχητικά, καθώς οι επιθέσεις που δέχονται οι κατοχικές δυνάμεις γίνονται ολοένα και καλύτερα συντονισμένες. Τί συμβαίνει λοιπόν στο Ιράκ; Ο Σαντάμ άρχισε την αντεπίθεσή του;


 
 


Από τον πόλεμο στον Κόλπο, το 1991, ο Σαντάμ Χουσέιν είχε αντιληφθεί ότι δεν θα μπορούσε να αντιπαρατεθεί με συμβατικές δυνάμεις στην αμερικανική στρατιωτική μηχανή. Γι`αυτό, πολλοί αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού πιστεύουν ότι ο Σαντάμ, πριν από την εισβολή που έγινε την άνοιξη, φρόντισε να αποθηκεύσει όπλα και πυρομαχικά σε κρύπτες και να σχεδιάσει ανταρτικές επιθέσεις εναντίον των Αμερικανών.


΄΄Πιστεύω ότι ο Σαντάμ Χουσέιν είχε προετοιμασθεί για ανταρτοπόλεμο αν έπεφτε το Ιράκ΄΄, λέει ο στρατηγός Τσαρλς Σουάνακ, ο οποίος έχει το γενικό πρόσταγμα στην 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία. Είναι ο άνθρωπος που έχει την ευθύνη για τις επιχειρήσεις των Αμερικανών στο λεγόμενο Σουνιτικό τρίγωνο, στο πλέον επικίνδυνο τμήμα του Ιράκ. ΄΄Γι`αυτό βρίσκουμε τόσες πολλές κρύπτες με όπλα παντού στη χώρα. Είχαν προσχεδιάσει τον ανταρτοπόλεμο αν έπεφτε το Ιράκ΄΄, προσθέτει ο αμερικανός στρατηγός, μιλώντας στην Ουάσινγκτον Ποστ.
Μετά τον αιφνιδιασμό, η ανασυγκρότηση


————————————–


Η ευκολία με την οποία έπεσε η Βαγδάτη, τον Απρίλιο, μπορεί να αιφνιδίασε τον Σαντάμ Χουσέιν και τους οπαδούς του. Κάτι που τούς υποχρέωσε να καθυστερήσουν για μερικούς μήνες την έναρξη του ανταρτοπόλεμου. Γι`αυτό τον Ιούλιο και στις αρχές Αυγούστου παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των επεισοδίων. Αλλά από εκείνη τη στιγμή μέχρι σήμερα, οι κατοχικές δυνάμεις δέχονται καθημερινά δεκάδες επιθέσεις.


Την άποψη του αμερικανού στρατηγού δεν τη συμμερίζονται όλοι στο Ιράκ. Πολλοί πιστεύουν ότι η αντίσταση των Ιρακινών δεν είχε προσχεδιασθεί. Οτι μετά την εισβολή οι πιστοί στον Σαντάμ βρέθηκαν σε δύσκολη θέση και γι`αυτό χρειάσθηκαν χρόνο για να αντασυνταχθούν και να δώσουν την απάντησή τους.


Οποια θεωρεί και αν είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, το βέβαιο είναι πως στο διάστημα από την πτώση της Βαγδάτης μέχρι τον Αύγουστο, οι δράστες των σημερινών επιθέσεων συνέλεξαν μεθοδικά τις πληροφορίες που χρειάζονταν ώστε να είναι αποτελεσματικός ο ανταρτοπόλεμος.


Ο στρατηγός Σουάνακ λέει πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Σαντάμ ενορχηστρώνει προσωπικά τις αντιαμερικανικές επιθέσεις. ΄΄Είναι υποχρεωμένος να μετακινείται τόσο πολύ, ώστε δεν μπορεί να κάνει τον καθημερινό σχεδιασμό αυτών των ενεργειών΄΄, λέει ο αμερικανός αξιωματικός.


Ο ταγματάρχης Οσκαρ Μιράμπιλε, ο οποίος θεωρείται επιτυχημένος στη διοίκηση του περίπλοκου συστήματος ασφαλείας στην πόλη Ραμάντι, συμφωνεί πως οι επιθέσεις των οπαδών του Μπααθικού καθεστώτος είχαν προσχεδιασθεί.


΄΄Ο Σαντάμ ήξερε ότι δεν θα μπορούσε να κερδίσει ένα πόλεμο κατά μέτωπο με τις συμμαχικές δυνάμεις. Γι`αυτό προετοιμαζόταν για ένα πόλεμο όπως αυτός που βρίσκεται σε εξέλιξη΄΄, λέει ο ταγματάρχης Μιράμπιλε.
Οι προειδοποιήσεις της CIA


————————


Τις εκτιμήσεις των αμερικανών αξιωματικών φαίνεται πως αποδέχονται οι συντάκτες της έκθεσης της CIA, που διέρρευσε πρόσφατα στον Τύπο και προειδοποιεί ότι οι οπαδοί του Σαντάμ Χουσέιν έχουν αναδιοργανωθεί μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό τους από την αμερικανική εισβολή.


Οι συντάκτες της έκθεσης της CIA προειδοποιούν επίσης ότι εάν οι κατοχικές δυνάμεις δεν θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο την κατάσταση, οι ιρακινοί πολίτες μπορεί να σταματήσουν να συνεργάζονται με τους Αμερικανούς στον αγώνα εναντίον των ανταρτών .


Ανεξάρτητα πάντως από το κατά πόσο ήταν προσχεδιασμένος ο ανταρτοπόλεμος, γεγονός είναι πως οι κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ αντιμετωπίζουν ενέργειες που είναι καλά συντονισμένες και γίνονται με πολύ μεγάλη συχνότητα και σε πολλά μέτωπα συγχρόνως.
Στόχος η αποσταθεροποίηση


—————————


Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έγινε στη Νασιρίγια. Από την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν η περιοχή εθεωρείτο από τις πιο ήσυχες στο Ιράκ. Οι Ιταλοί δεν είχαν την προκλητική συμπεριφορά των Αμερικανών στο υπόλοιπο Ιράκ και γι`αυτό δεν είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα με τους κατοίκους της Νασιρίγια. Οταν έγινε η επίθεση αυτοκτονίας την Τετάρτη, αυτό που εντυπωσίασε τους επιτελείς των κατοχικών δυνάμεων ήταν περισσότερο το σημείο όπου έγινε η επίθεση και λιγότερο αυτή καθ`εαυτή η ενέργεια.


Γι`αυτό εκτιμάται ότι οι αντάρτες προσπαθούν να διευρύνουν το μέτωπο των επιχειρήσεών τους σε ολόκληρο το Ιράκ. Με στόχο την αποσταθεροποίηση του ούτως ή άλλως κλυδωνιζόμενου καθεστώτος που προσπαθούν να επιβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Προβλήματα κατασκόπων


————————-


Ενα επιπλέον πρόβλημα είναι η αδυναμία του αμερικανικού στρατού να συλλέξει ουσιαστικές πληροφορίες για τον αριθμό, την ταυτότητα και την οργάνωση των ομάδων που κάνουν τις αντιαμερικανικές επιθέσεις. Γι`αυτό και ουδείς μίλησε με βεβαιότητα για την ταυτότητα των δραστών της επίθεσης στη Νασιρίγια. Μπααθιστές, Ισλαμιστές, Ιρακινοί, ξένοι; Ουδείς γνωρίζει…


Η ποιότητα της αμερικανικής κατασκοπείας στο Ιράκ αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα για τις κατοχικές δυνάμεις και μάλιστα σε μία πρόσφατη μελέτη αξιωματικών του Πενταγώνου διατυπώθηκαν επικρίσεις για τις αρμόδιες υπηρεσίες.


Αν και οι αρμόδιοι διοικητές λένε γενικώς και αορίστως ότι αυξάνεται ο αριθμός των πληροφοριών που συλλέγουν στο Ιράκ, είναι εμφανής η έλλειψη συντονισμού και επεξεργασίας των στοιχείων αυτών.
΄΄Ποιοτική΄΄αναβάθμιση του αντάρτικου


—————————————


Ετσι οι κατοχικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν σήμερα πολλαπλάσιες επιθέσεις σε σύγκριση με την αρχή του καλοκαιριού. Τον Μάιο και τον Ιούνιο γίνονταν πέντε- έξι επιθέσεις την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού Πενταγώνου. Στο τέλος του καλοκαιριού οι καθημερινές επιθέσεις ήταν περίπου 15. Στην αρχή της εβδομάδας, ο στρατηγός Σάντσες, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματικός των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ παραδέχθηκε ότι οι καθημερινές εμπλοκές είναι από 30 έως 35.


Οι αντιαμερικανικές επιθέσεις γίνονται από το δίκτυο που έχουν οι Μπααθιστές σε όλο το Ιράκ και σε ορισμένες περιπτώσεις σε συνεργασία με τους ισλαμιστές που έχουν εισέλθει στο Ιράκ με σκοπό τον ΄΄ιερό πόλεμο΄΄ εναντίον των δυτικών δυνάμεων, εκτιμούν οι αμερικανοί αξιωματικοί στο Ιράκ.


Εκείνο που τούς ανησυχεί είναι πως οι ενέργειες αυτές γίνονται ολοένα και περισσότερο περίπλοκες, άρα και δύσκολο να αντιμετωπισθούν.


Το καλοκαίρι, για παράδειγμα, οι βόμβες που τοποθετούνταν στους δρόμους πυροδοτούνταν με μηχανισμό με καλώδια. Οι βόμβες που εξερράγησαν τις τελευταίες ημέρες πυροδοτήθηκαν μέσω κινητών τηλεφώνων.
Εκείνο όμως που είναι δύσκολο να παραδεχθούν οι επιτελείς του Πενταγώνου, το λέει ένας απόστρατος: Ο συνταγματάρχης Αντριου Μπάσεβιτς, που διδάσκει στρατηγική και θέματα ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, τονίζει ότι ΄΄ο εχθρός διεξάγει μία εκστρατεία εναντίον της κατοχής και η εκστρατεία αυτή δείχνει ότι έχει περισσότερη συνοχή και λογική από τη δική μας΄΄.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ