Φάκελος Ιράκ/Εκβιάζει ή εκδικείται το Πεντάγωνο;

0


Φάκελος Ιράκ/Εκβιάζει ή εκδικείται το Πεντάγωνο;Home

Φάκελος Ιράκ
Ωμός εκβιασμός για να συνταχθούν όλοι με τις επιλογές του Λευκού Οίκου, ή εκδίκηση του Πενταγώνου για το όχι που είπαν κάποιοι από τους ισχυρούς στην εισβολή στο Ιράκ; Οπως κι αν θεωρηθεί, ο αποκλεισμός από τα έργα ανοικοδόμησης στο Ιράκ εταιριών από χώρες που δεν συμμετείχαν στην εισβολή, μαρτυρά την κυνικότητα της Ουάσινγκτον.


Δεν βλέπουν φως όσοι είπαν όχι στον πόλεμο
Δεν βλέπουν φως όσοι είπαν όχι στον πόλεμο
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας υποτίθεται ότι προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, αλλά το μόνο που κατάφερε είναι να προκαλέσει νέες αντιδράσεις, όταν διαμήνυσε πως εάν τα κράτη που διαφώνησαν με την εισβολή στο Ιράκ ενταχθούν στη συμμαχία, τότε εταιρίες από αυτές τις χώρες μπορούν να πάρουν συμβόλαια για την ανοικοδόμηση.
Το Πεντάγωνο διέψευσε τον εαυτό του, υποστηρίζοντας ότι δεν ΄΄τιμωρεί ΄΄ τις κυβερνήσεις των κρατών που είπαν όχι στα σχέδιά του αποκλείοντας τις εταιρίες από την ανοικοδόμηση στο Ιράκ. Ομως έθεσε ως όρο για να μπορέσουν να πάρουν μέρος οι εταιρίες αυτές στη μοιρασιά της πίττας από την ανοικοδόμηση στο Ιράκ, την αποστολή στρατευμάτων για την ενίσχυση της κατοχικής δύναμης.
Πρόκειται ουσιαστικά για αποκλεισμό εταιριών από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και τον Καναδά, που φυσικά αντέδρασαν με οργή μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό.
Σε εγκύκλιο του Πενταγώνου που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του αναφέρονται 63 χώρες που πληρούν τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση. Μεταξύ αυτών η Βρετανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πολωνία, χώρες που έχουν ήδη στρατιώτες στο Ιράκ.
Ο ευρωπαίος Επίτροπος Κρις Πάτεν επέκρινε την απόφαση της


Ουάσινγκτον να αποκλείσει από τα συμβόλαια εταιρίες από χώρες που αντιτάχθηκαν στον πόλεμο, σημειώνοντας ότι η επιστροφή στην αντιδικία που είχε προκληθεί από την μονομερή απόφση του Λευκού Οίκου να εισβάλει στο Ιράκ δεν εξυπηρετεί σε τίποτα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα ερευνήσει κατά πόσο η απόφαση του Πενταγώνου συνιστά παραβίαση των όρων για το ελεύθερο διεθνές εμπόριο.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ