Φάκελος Ιράκ/Πώς συνελήφθη ο Σαντάμ Χουσέϊν

0


Φάκελος Ιράκ/Πώς συνελήφθη ο Σαντάμ ΧουσέϊνHome

Φάκελος ΙράκΟ Σαντάμ Χουσεΐν συνελήφθη χάρη σε μία πληροφορία που οδήγησε τα αμερικανικά στρατεύματα και τους Κούρδους Πεσμεργκά σε ένα αγρόκτημα, λίγο έξω από το Τικρίτ, τη γενέτειρα του ανατραπέντος ιρακινού ηγέτη.


Στην κρυψώνα του Σαντάμ οι στρατιώτες ανακάλυψαν 750.000 δολλάρια σε μετρητά και δύο όπλα ΑΚ-47
Στην κρυψώνα του Σαντάμ οι στρατιώτες ανακάλυψαν 750.000 δολλάρια σε μετρητά και δύο όπλα ΑΚ-47
Οι στρατιώτες ήταν έτοιμοι να ρίξουν μια χειροβομβίδα μέσα στο λαγούμι, όταν ο Σαντάμ Χουσεΐν άρχισε να βγαίνει σιγά σιγά και παραδόθηκε, δήλωσε ο συνταγματάρχης Τζέιμς Χίκεϊ, ο οποίος ηγείτο των περίπου 400 στρατιωτών που πήραν μέρος στην επιχείρηση.
Δήλωσε επίσης ότι την πληροφορία για το σημείο όπου βρισκόταν ο Σαντάμ Χουσεΐν την έδωσε ένας από τους σωματοφύλακές του, που είχε συλληφθεί την προηγούμενη ημέρα στην Βαγδάτη.
Στις 18:00, υπό την κάλυψη του σκοταδιού, περίπου 400 στρατιώτες της 4ης Μεραρχίας πεζικού και 200 Κούρδοι Πεσμεργκά άρχισαν να κινούνται προς τα δύο σημεία που θεωρούσαν πολύ πιθανές κρυψώνες του Σαντάμ, στο αλ-Ντάουρ, ένα χωριό κοντά στο Τικρίτ.
Η αποστολή τους ήταν να σκοτώσουν ή να αιχμαλωτίσουν τον Σαντάμ Χουσεΐν. Στις 20:00 είχαν κάνει επιδρομή στα σημεία, αλλά δεν κατάφεραν να βρουν τον πρώην ηγέτη του Ιράκ.
Ακέκλεισαν την περιοχή και αμέσως άρχισαν μια πιο εκτεταμμένη έρευνα. Εντόπισαν ένα μικρό αγρόκτημα, γύρω από το οποίο υψωνόταν ένας τοίχος.
——————-


ΥΠΟΓΕΙΑ ΚΡΥΨΩΝΑ


——————-


Στον περίβολο ενός μικρού σπιτιού που βρισκόταν στο αγρόκτημα, οι στρατιώτες ανακάλυψαν μια τρύπα στο έδαφος καμουφλαρισμένη με τούβλα και λάσπη, καλλυμένη με ένα κομμάτι χαλί.
Ο συνταγματάρχης Χίκεϊ είπε ότι οι στρατιώτες κοίταξαν στην τρύπα και διέκριναν μέσα μια φιγούρα.
«Εμφανίστηκαν δύο χέρια. Το άτομο που βρισκόταν μέσα ήθελε χωρίς αμφιβολία να παραδοθεί», είπε.
Ο Σαντάμ Χουσεΐν βγήκε έξω από το λαγούμι στις 20:36, ¨αποπροσανατολισμένος¨ και ¨ζαλισμένος¨, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ρέι Οντιέρνο, διοικητή της 4ης Μεραρχίας πεζικού.
Δεν έφερε καμία αντίσταση παρόλο που είχε στην κατοχή του ένα πιστόλι.
«Το όνομά μου είναι Σαντάμ Χουσείν, είμαι ο πρόεδρος του Ιράκ και θέλω να διαπραγματευτώ», είπε στους Αμερικανούς στρατιώτες στα αγγλικά, σύμφωνα με δηλώσεις του ταγματάρχη Μπράιαν Ρίντ.
«Χαιρετίσματα από τον πρόεδρο Μπους», απάντησαν οι Αμερικανοί, συμπλήρωσε ο ταγματάρχης Ρίντ.
Δύο άλλοι άνθρωποι, που βρίσκονταν στο αγρόκτημα και


πιστεύεται ότι ανήκαν στον στενό κύκλο του Σαντάμ Χουσείν, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν και αυτοί για ανάκριση.
———–


Η ΚΡΥΨΩΝΑ


———–


Η υπόγεια τρύπα, όπου ο πρώην ηγέτης κρυβόταν είχε βάθος 6 με 8 πόδια (1,8μ έως 2,4 μέτρα), με αρκετό χώρο για να μπορεί ένα άτομο να ξαπλώσει και με αεραγωγό.
Ο στρατηγός Οντιέρνο δήλωσε ότι στο αγρόκτημα, όπου βρέθηκε ο πρώην ηγέτης, υπήρχαν «δύο πολύ μικρά δωμάτια μέσα σε ένα παράπηγμα».
Είπε ότι το ένα ήταν μια ακατάστατη κρεβατοκάμαρα με ανακατεμένα ρούχα, καινούρια φανελάκια και κάλτσες, ενώ δίπλα βρισκόταν μια πρόχειρη κουζίνα, με τρεχούμενο νερό.
Ο Σαντάμ Χουσεΐν πιθανότατα πήγαινε από το παράπηγμα στην τρύπα κάθε φορά που οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν επιδρομές στην περιοχή, πρόσθεσε ο στρατηγός Οντιέρνο.
Είπε ότι η τρύπα βρισκόταν πολύ κοντά στον ποταμό Τίγρη και είχε θέα σε κάποια από τα παλάτια του Σαντάμ.
«Το θεωρώ ειρωνία να βρίσκεται σε μια τρύπα στο έδαφος, δίπλα στο ποτάμι, παρά σε κάποιο από τα υπέροχα παλάτια που είχε χτίσει», είπε ο στρατηγός Οντιέρνο.
————————–


Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ


————————–


Παρόλο που οι Αμερικανοί είχαν ξαναψάξει την περιοχή, ήταν πολύ πιθανό ο Σαντάμ Χουσείν να μην βρισκόταν εκεί, καθώς πιστεύεται ότι μετακινείτο συχνά.
Ενας εκπρόσωπος είπε ότι είναι πολύ πιθανό να βρισκόταν εκεί για λίγο καιρό, όταν ήρθε η «σημαντική πληροφορία» από ένα μέλος της οικογένειας του Σαντάμ, που προσήχθη για ανάκριση.
Δεν βρέθηκαν κινητά τηλέφωνα ή άλλος εξοπλισμός, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο Σαντάμ είχε σταματήσει να συνεργάζεται με την ιρακινή αντίσταση, πρόσθεσε ο στρατηγός Οντιέρνο.
Ο κορυφαίος Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής στο Ιράκ, Ρικάρντο Σάντσες, δήλωσε ότι ο πρώην ηγέτης ήταν «ομιλητικός και συνεργάσιμος», δεν είχε τραύματα και η υγεία του ήταν καλή.
———————


ΑΣΦΑΛΗΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ


———————


Στην κρυψώνα του Σαντάμ οι στρατιώτες ανακάλυψαν 750.000 δολλάρια σε μετρητά και δύο όπλα ΑΚ-47.
Δύο ταξί, ένα άσπρο και ένα πορτοκαλί, ήταν σταθμευμένα κοντά στο παράπηγμα.
Ο Σαντάμ απομακρύνθηκε από το σημείο στις 21:15 και μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος, δήλωσε ο στρατηγός Σάντσες.
————————–


ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ


————————–


Η αποστολή για τον εντοπισμό του Σαντάμ ήταν αποτέλεσμα μιας επιχείρησης συγκέντρωσης πληροφοριών, στην περιοχή του Τικρίτ, εδώ και αρκετούς μήνες.
Σταδιακά, οι αμερικανικές δυνάμεις έφτιαξαν μια εικόνα για το πού μπορεί να κρυβόταν ο Σαντάμ Χουσεΐν, ύστερα από ερωτήσεις, ανακρίσεις και αναλύσεις πληροφοριών.
Αλλά μπορούμε να εικάσουμε ότι τα 25 εκατομμύρια δολλάρια, που προσέφεραν οι Αμερικανοί για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην αιχμαλωσία του Σαντάμ, ίσως να έπαιξαν έναν σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό του.
———————–


Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ


———————–


Σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αποφασιστικό ρόλο στον εντοπισμό και τη σύλληψη του πρώην δικτάτορα έπαιξε ο Κουσράτ Ρασούλ Αλί, ο οποίος είναι ηγετικό στέλεχος της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν.
Ο Κουσράτ Ρασούλ Αλί ήταν σύνδεσμος των Κούρδων Πεσμεργκά με τους Αμερικανούς.
Είναι ο άνθρωπος που συνέλαβε τον περασμένο Αύγουστο στη Μοσούλη, τον αντιπρόεδρο του καθεστώτος Σαντάμ, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν.
Γνώριζε καλά τον Σαντάμ, καθώς είχε φυλακισθεί κατ`επανάληψη από τις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος του. Μελέτησε λεπτομερώς με τους Αμερικανούς τις πληροφορίες που είχαν συλλέξει οι κατάσκοποι και ηγήθηκε των 200 Πεσμεργκά που συνεργάσθηκαν με τους 400 Αμερικανούς στην επιχείρηση ¨Κόκκινη Αυγή¨.
Οι Κούρδοι ήλεγχαν την περιοχή και οι Αμερικανοί ερευνούσαν.


ΟΙ Αμερικανοί συνέλαβαν τον Σαντάμ και οι Πεσμεργκά είχαν τη χαρά να τον δουν δεσμώτη.
Νοιώθουν πως τώρα δικαιώνονται για την επίθεση στη Χαλάμπτζα, όταν τον Μάρτιο του 1988 είχαν σκοτωθεί 5000 Κούρδοι από τα χημικά που έριξε ο στρατός του Σαντάμ εναντίον τους.
Και η αμοιβή τους: ¨Μα φυσικά, το Κουρδιστάν¨, λέει ένας από τους Κούρδους Πεσμεργκά.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ