|
Φάκελος Ιράκ/Ποιος είναι ο Μοκτάντα αλ Σαντρ
|
|
|
Home
Φάκελος Ιράκ
¨Θα ανοίξουμε το πυρ της κολάσεως έαν οι Αμερικανοί απειλήσουν την Νάτζαφ¨. Με αυτά τα λόγια, ο νεαρός Σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σάντρ, υψώνει το ανάστημά του στους Αμερικανούς. Ποιος όμως είναι ο Μοκτάντα αλ Σάντρ, ποιο είναι το παρελθόν του και ποια τα πιστεύω του; Κάποιοι τον χαρακτηρίζουν ΄΄πάνκ των δρόμων΄΄. Αλλοι λένε ότι διάλεξε λάθος ώρα να προβάλει τις ηγετικές του τάσεις και διαθέσεις. Και άλλοι κάνουν λόγο για μια ηγετική μορφή που χρήζει της προσοχής όλων.
|
|
|
Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τα νεαρά χρόνια του Μοκτάντα αλ Σάντρ. Κατά πάσα πιθανότητα είναι 30 ετών, γεννημένος το 1974, παρόλο που πολύ οικείοι του αναφέρουν ότι είναι 25 ετών.
Αγνωστο είναι και το μέρος που γεννήθηκε. Θεωρείται όμως πολύ πιθανό να έχει γεννηθεί στο Ιράκ, λόγω της έντονης εθνικιστικής διάθεσης που διακρίνει τα κηρύγματά του. Ο Σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σάντρ σήμερα ζει στην ιερή πόλη των Σιιτών, την Νάτζαφ.
Είναι κοντός, γεροδεμένος, έχει καστανά μάτια, παχιά φρύδια και μακριά γενειάδα.
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΑΝΤΡ
Ο πατέρας του Μοκτάντα αλ Σάντρ, ο Μεγάλος Αγιατολλάχ Μοχάμεντ Σαντίκ αλ Σάντρ, μια πολύ σεβαστή φυσιογνωμία στην κοινωνία των Σιιτών, υπήρξε ο πιο ισχυρός Σιίτης κληρικός στο Ιράκ κατά τη δεκαετία του ΄90.
Ηγείτο του αλ Αουζα, του βασικότερου κέντρου για την καθοδήγηση και εκπαίδευση των Σιιτών, στην Νάτζαφ.
Η φήμη, η δημοτικότητα και οι οπαδοί του Μοχάμεντ αλ Σάντρ αυξάνονταν σταδιακά, γεγονός που ανησύχησε την ιρακινή κυβέρνηση.
Ο Μοχάμεντ αλ Σάντρ δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 1999, στην Νάτζαφ, σε ηλικία 66 ετών, μαζί με 2 γιους του, από πράκτορες που πιστεύεται ότι δούλευαν για λογαριασμό του Σαντάμ Χουσεΐν. Η τότε ιρακινή κυβέρνηση αρνήθηκε την οποιαδήποτε ανάμειξη στην δολοφονία.
Ο θείος του Μοκτάντα αλ Σάντρ, Μοχάμεντ Μπακίρ αλ Σάντρ, ήταν ένας ισχυρός Σιίτης ακτιβιστής, που δολοφονήθηκε από το ίδιο καθεστώς το 1980. Η δολοφονία του δεν σχολιάστηκε καθόλου από τη Δύση καθώς ο Μπακίρ αλ Σάντρ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Αγιατολλάχ Χομεϊνί στο Ιράν.
ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥ ΣΑΝΤΡ
—————————–
Σάντρ και Σαντάμ Χουσεΐν
——————————
Ο Σάντρ επιθυμούσε την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν, κυρίως για να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του θείου του, του πατέρα του και των δύο αδερφών του.
Ας μην ξεχνούμε όμως ότι μεταξύ του Σαντάμ και του Σαντρ υπάρχει άλλο ένα τείχος: Ο Σαντάμ είναι Σουνίτης και ο Σαντρ, Σιίτης, άρα, τους χωρίζουν οι διαμάχες ανάμεσα στις δύο θρησκευτικές κοινότητες, που πολύ συχνά έχουν έλθει σε αιματηρή αντιπαράθεση.
————————–
O Σάντρ και η Αμερική
————————–
Είναι αντιαμερικανός. Είναι ο πιο έντονος επικριτής της αμερικανικής κατοχής στο Ιράκ. Επιμένει ότι οι Αμερικανοί πρέπει να φύγουν από τα ιρακινά εδάφη και να δοθεί η ευκαιρία στους Ιρακινούς να φτιάξουν ένα ισλαμικό κράτος.
Την Τετάρτη, 5 Μαϊου, επιθεωρώντας τους πολιτοφύλακές του στην Κούφα, διακήρυξε ότι θα τους οδηγήσει ως μάρτυρες στον αγώνα για την εκδίωξη των κατοχικών δυνάμεων.
——————————————
Ο Σάντρ και το προσωρινό κυβερνητικό συμβούλιο
——————————————-
Ο Σάντρ, πέραν των Αμερικανών, κατακρίνει και τους Ιρακινούς που συνεργάζονται με τις κατοχικές δυνάμεις. Ενδεικτικό είναι ότι δεν αναγνωρίζει το προσωρινό κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ, που έχει διοριστεί από Αμερικανούς.
Στις 18 Ιουλίου του 2003, ο Σάντρ, κατά την διάρκεια του κηρύγματος της Παρασκευής προς τους οπαδούς του, αποκάλεσε «μαριονέτες» τα μέλη του προσωρινού ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου.
—————————————-
Ο Σάντρ και οι άλλοι Σιίτες κληρικοί
—————————————-
Είναι ένας ριζοσπάστης Σιίτης κληρικός, που έχει έλθει σε αντιπαράθεση με την παραδοσιακή θρησκευτική ιεραρχία των Σιιτών. Είναι, αντίπαλος όλων των παραδοσιακών ανώτατων Σιιτών κληρικών, των οποίων ηγείται ο Αγιατολλάχ Αλί αλ Σιστάνι.
Ο 72χρονος Σιστάνι είχε ζητήσει από τους Σιίτες να δείξουν
υπομονή έναντι της κατοχικής δύναμης. Ο Σάντρ ζήτησε την άμεση αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων από το Ιράκ και συμβούλεψε τους Σιίτες να μην συνεργάζονται μαζί τους. Συνεπώς, Σάντρ και Σιστάνι δεν θα μπορούσαν να διαφωνούν περισσότερο στο θέμα της παρουσίας των ξένων στα ιρακινά εδάφη.
Η ΑΝΟΔΟΣ
Μετά τη δολοφονία του πατέρα του, ο Μοκτάντα αλ Σάντρ κληρονόμησε ένα δίκτυο από σχολεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα, που είχε φτιάξει ο πατέρας του, καθώς και την υποταγή πολλών οπαδών του πατέρα του.
Λόγω του νεαρού της ηλικίας του, ο Μοκτάντα δεν διαθέτει την μακρόχρονη και βαθιά θρησκευτική παιδεία που συνήθως διακρίνει τους υψηλά στην ιεραρχία Σιίτες κληρικούς. Στήριξε την θρησκευτική εξουσία και δημοτικότητά του αποκλειστικά στην καταγωγή του.
Συνεχίζοντας την προσπάθεια του πατέρα του στην ηγεσία του κέντρου αλ Αουζα, οι υποστηρικτές του Μοκτάντα αλ Σάντρ, περικύκλωσαν τον Απρίλιο του 2003 την οικία του Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, ζητώντας του να φύγει από την χώρα, λίγο καιρό μετά την αμερικανική κατοχή.
Ακολούθησε η δολοφονία ενός προεξέχοντος Σιίτη κληρικού, του Αμπντουλάχ αλ Ματζίντ αλ Κοέι, ο οποίος είχε έρθει στο Ιράκ σχεδόν μαζί με τους Αμερικανούς, μετά από χρόνια στην εξορία.
Ο ΣΑΝΤΡ ΚΑΙ Η ΒΙΑ
Στα κηρύγματα προς τους οπαδούς του, ο Σάντρ εξέφραζε την έντονη αντίθεσή του στην αμερικανική κατοχή. Εκανε όμως λόγο για μία ΄΄μη βίαιη΄΄ αντίσταση. Δεν επικαλείτο ούτε την ΄΄τζιχάντ΄΄, τον ιερό πόλεμο, εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων.
Ολα όμως άλλαξαν στις 4 Απριλίου 2004.
ΠΡΟΣ ΤΑ ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
* 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2004 – Η ΑΦΟΡΜΗ
Στις 28 Μαρτίου 2004, οι αμερικανικές Αρχές στο Ιράκ διατάζουν το κλείσιμο της εφημερίδας αλ Αουζα, την οποία εξέδιδε ο Σάντρ. Η εφημερίδα θεωρήθηκε επαναστατική, με έντονη την αντιαμερικανική ρητορική.
Χιλιάδες οπαδοί του Μοκτάντα αλ Σάντρ στην Βαγδάτη, στην Κερμπάλα, στην Νάτζαφ, ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο της εφημερίδας και για να στηρίξουν τον Σάντρ.
* 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2004
Στις 3 Απριλίου 2004, οι Αμερικανοί συλλαμβάνουν έναν στενό συνεργάτη του Σάντρ, τον Μουσταφά αλ Γιακούμπι, με την κατηγορία ότι εμπλεκόταν στην δολοφονία του Σιίτη κληρικού Αμπντουλάχ αλ Ματζίντ αλ Κοέι, τον περασμένο Απρίλιο. Τα πνεύματα άρχισαν να οξύνονται όταν Ιρακινός δικαστής εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και για τον ίδιο τον Σάντρ για τη δολοφονία αλ Κοέι.
* 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2004
Στις 4 Απριλίου 2004 ο Μοκτάντα αλ Σαντρ προτρέπει τους οπαδούς του να αφήσουν τις πορείες και τις ειρηνευτικές διαμαρτυρίες στους δρόμους, καθώς είναι ΄΄αναποτελεσματικές΄΄. Επρεπε να αναζητηθούν άλλοι τρόποι.
Στο κήρυγμα της 4ης Απριλίου, ο Σάντρ δήλωσε: ΄΄Τρομοκρατείστε τον εχθρό καθώς δεν μπορούμε να σιωπήσουμε σε αυτές τις παραβιάσεις΄΄. Αυτή η δήλωση προκάλεσε τις αιματηρές οδομαχίες με τις αμερικανικές δυνάμεις. Στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν δεκάδες Ιρακινοί και Αμερικανοί. Εκατοντάδες οι τραυματίες.
Σε ένα άλλο κήρυγμα, απευθυνόμενος προς τον παλαιστινιακό λαό, ο Σάντρ δήλωσε: ΄΄Η μοίρα του Ιράκ και της Παλαιστίνης είναι κοινό. Υποσχόμαστε στους Παλαιστινίους και σε όλους τους καταπιεσμένους ότι θα πολεμήσουμε και θα νικήσουμε τους δυνάστες΄΄.
ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
Πηγή της δημοτικότητας του Μοκτάντα αλ Σάντρ θεωρείται ο έντονος αντιαμερικανισμός του, με έναν τρόπο που σε καμία περίπτωση δεν χαρακτήριζε τον Αγιατολλάχ Αλί αλ Σιστάνι.
Ο Σάντρ δημιούργησε έναν στρατό υπό την ηγεσία του. Οι βοηθοί του ισχυρίζονται ότι ο στρατός αυτός αριθμεί περίπου 10.000 άντρες. Κάποιοι ειδικοί αναλυτές αναφέρουν ότι οι υποστηρικτές του κυμαίνονται από 1.500 έως 3.000 άντρες, χαρακτηρίζοντας τους ως ΄΄ένθερμους΄΄. Υπάρχουν, λένε, και οι ΄΄παθητικοί΄΄ υποστηρικτές του, οι οποίοι τρέφουν σεβασμό για την καταγωγή του Σάντρ και για τις κοινωνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει, αλλά δεν είναι πρόθυμοι να δώσουν την ζωή τους για χάρη του πολεμώντας τους Αμερικανούς.
Πριν από τις βίαιες συγκρούσεις με τους Αμερικανούς, οι οπαδοί του Σάντρ, κυρίως στην πόλη αλ Σάντρ, ήταν φιλήσυχοι. Οι πιο διαδεδομένες ασχολίες τους ήταν να διορίζουν κληρικούς σε τεμένη, να φυλάσσουν νοσοκομεία, να καθαρίζουν τις πόλεις, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ορφανοτροφεία.
ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ
Τα νερά τάραξε, τον Σεπτέμβριο του 2003, η σύλληψη ενός συνεργάτη του Σάντρ με την κατηγορία ότι εμπλέκεται σε επιθέσεις εναντίον των κατοχικών δυνάμεων.
* Στις 9 Οκτωβρίου 2003, 2 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην πόλη Σαντρ, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης των υποστηρικτών του Σάντρ, που ζητούσαν την απελευθέρωση του συνεργάτη του Σάντρ.
* Στις 15 Οκτωβρίου 2003, υποστηρικτές του Σάντρ συγκρούστηκαν με ενόπλους οπαδούς του Αγιατολλάχ Σιστάνι, για τον έλεγχο δύο ναών στην πόλη Κερμπάλα. Ενας άνθρωπος είχε σκοτωθεί σε αυτές τις συγκρούσεις. Τελικά, οι άντρες του Σάντρ ηττήθηκαν.
* Στις 16 Οκτωβρίου 2003, στην Κερμπάλα, 3 Αμερικανοί σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας του Σιίτη κληρικού Σαχίντ Μαχμούντ αλ Ασσάνι, ομοϊδεάτη του Σάντρ.
ΣΑΝΤΡ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ
Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι υποστηρικτές του Σάντρ έχουν οργανώσει επιθέσεις αυτοκτονίας. Ο ίδιος ο Σάντρ έχει αρνηθεί κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι ερευνούν τυχόν ανάμειξη της οργάνωσης του Σάντρ σε κάποιες επιθέσεις:
* Στις 29 Αυγούστου 2003, έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Νάτζαφ, είχε ως συνέπεια να χάσει τη ζωή του ο Αγιατολλάχ Μοχάμεντ Μπακίρ αλ Χακίμ, ένας από τους σημαντικότερους αντιπάλους του Σάντρ. Σε αυτήν την επίθεση, οι νεκροί πλησίασαν τους 100.
* Στις 24 Αυγούστου 2003, έκρηξη βόμβας έξω από την οικία ενός άλλου αντιπάλου του Σάντρ, του κληρικού Αγιατολλάχ Μοχάμεντ Σαέντ αλ Χακίμ, τραυματίζει τον Χακίμ και σκοτώνει άλλους τρεις.
* Στις 10 Απριλίου 2003, ο θάνατος στη Νάτζαφ, του κληρικού Αγιατολλάχ αλ Κοέι, λίγο μετά την επιστροφή του από την εξορία.
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Ο Απρίλιος του 2004 ήταν ο πιο αιματηρός μήνας στο Ιράκ από την έναρξη του πολέμου. Περισσότεροι από 700 Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις κατοχικές δυνάμεις. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 1250. Από την πλευρά των Αμερικανών, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100.
Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ δήλωσε: ΄΄Αυτό δεν θα το ανεχτούμε Θα επαναφέρουμε τον νόμο και την τάξη που περιμένει από εμάς ο ιρακινός λαός΄΄.
|
|
|