Φάκελος Ιράκ/Ο καρπός της βίας

0


Φάκελος Ιράκ/Ο καρπός της βίαςHome

Φάκελος Ιράκ
Αποτροπιασμό για την αγριότητα και ερωτηματικά για την σκοπιμότητα προκαλεί το βίντεο του αποκεφαλισμού ενός Αμερικανού ομήρου από Ιρακινούς αντάρτες, που πιστεύεται ότι έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα. 
 
 
 
 
Το βίντεο του αποκεφαλισμού του αμερικανού Νίκολας Μπεργκ, προβλήθηκε από το τηλεοπτικο δίκτυο Αλ Τζαζίρα την ώρα που στις Ηνωμένες Πολιτειες κλιμακώνονται οι πολιτικές πιέσεις στην κυβέρνηση Μπους να λάβει μέτρα για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τους βασανισμούς Ιρακινών αιχμαλώτων.
Μετά την προβολή του βίντεο από τον αποκεφαλισμό του Νίκολας Μπεργκ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν έσπευσε να δηλώσει πως αυτή η ενέργεια αποδεικνύει ποιοί είναι εκείνοι που μάχονται εναντίον των Αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.
Το κατηγορώ του πατέρα
Ωστόσο ερωτηματικά προκαλεί η δήλωση του πατέρα του θύματος, του Μάικλ Μπεργκ, ο οποίος αποκάλυψε ότι οι αντάρτες είχαν προτείνει να αφήσουν ελεύθερο τον γιό του σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ορισμένων Ιρακινών αιχμαλώτων που βρίσκονται στη φυλακή Αμπού Γαρίμπ της Βαγδάτης.
Ομως η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την κατοχική διοίκηση του Ιράκ, όπως δήλωσε ο πατέρας του θύματος, υπαινισσόμενος ότι η διοίκηση των Αμερικανικών δυνάμεων δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για την απελευθέρωση του γιού του.
Επιπλέον ο Μάικλ Μπεργκ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εβραϊκή καταγωγή του ίσως να ήταν καθοριστικός παράγοντας για τον φρικτό θάνατο που βρήκε ο γιός του.
Ο Νίκολας Μπεργκ εργαζόταν ως υπάλληλος σε εταιρία τηλεπικοινωνιών . Πριν από δύο μήνες είχε συλληφθεί από την Ιρακινή αστυνομία για λόγους που δεν έχουν διευκρινισθεί και παραδόθηκε στις αμερικανικές αρχές. Υστερα από λίγες ημέρες αφέθηκε ελέυθερος χωρίς να τού απαγγελθεί καμμία κατηγορία . Ωστόσο καθώς ετοιμαζόταν να επιστρέψει στη χώρα του, ο Νίκολας Μπεργκ αιχμαλωτίσθηκε από τους αντάρτες, που τελικώς του αφαίρεσαν τη ζωή με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο.
Εξυπηρετούνται σκοπιμότητες;
Η κυβέρνηση Μπους επικήρυξε τους δολοφόνους του Μπεργκ, οι οποίοι στο βίντεο που προβλήθηκε από το Αλ Τζαζίρα δηλώνουν ότι η ενέργειά τους αυτή είναι σε αντίποινα για τα βασανιστήρια και τις ταπεινώσεις των Ιρακινών αιχμαλώτων από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς.
Η είδηση για τον αποκεφαλισμό του Νίκολας Μπεργκ σκιάζει την συζήτηση μεταξύ της πολιτικής ηγεεσίας και του Πενταγώνου, στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τον τρόπο με τον οποίον πρέπει να αντιμετωπισθεί το σκάνδαλο με τις φωτογραφίες από τα βασανιστήρια των Ιρακινών αιχμαλώτων.
Μάλιστα το τηλεοπτικό δίκτυο CBS προανήγγειλε ότι θα προβάλει βίντεο μίας Αμερικανίδας που υπηρετεί στον στρατό και εργάσθηκε σε δύο φυλακές στο Ιράκ. Στο βίντεο αυτό δεν υπάρχουν εικόνες κακοποίησης κρατουμένων, αλλά οι στρατιώτες ακούγονται να συζητούν για θανάτους Ιρακινών αιχμαλώτων, με τρόπο που αποδεικνύει ότι δεν δείχνουν απολύτως κανένα ενδιαφέρον για τη ζωή τους.
Η συνέντευξη του Μοκτάντα αλ Σαντρ
Την ίδια ώρα, ο ριζοσπάστης σιίτης κληρικός, Μοκτάντα αλ Σαντρ προειδοποιούσε ότι θα κλιμακωθούν οι επιθέσεις εναντίον των Αμερικανικών δυνάμεων, αλλά διαβεβαίωσε ότι διαλύσει την πολιτοφυλακή του εάν τού το ζητήσουν οι ηγέτες της σιιτικής κοινότητας στο Ιράκ.
΄΄Εάν οι ΗΠΑ φύγουν από το Ιράκ ,θα επικρατήσει ειρήνη. Ομως η παρουσία τους θα οδηγήσει σε περισσότερη τρομοκρατία΄΄, δήλωσε ο Μοκτάντα αλ Σαντρ στη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που έδωσε από τον Απρίλιο, όταν άρχισαν οι επιθέσεις των πολιτοφυλάκων του.
Κόλαση πυρός στην Καρμπάλα
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την εκτόνωση της έντασης στη Νάτζαφ, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις συγκρούονται με τους σιίτες πολιτοφύλακες σε αρκετά μέτωπα του ιρακινού νότου.
Οι σφοδρότες μάχες διεξάγονται στην Καρμπάλα το τελευταίο 48ωρο με επίκεντρο την περιοχή του τεμένους Μουχαϊαμ, που βρίσκεται κοντά στο ιερό τέμενος του Ιμάμη Χουσεϊν. Αμερικανοί στρατιώτες επιχείρησαν να εισβάλουν στο τέμενος, αλλά τους σταμάτησαν με καταιγισμό πουρών οι πολιτοφύλακες του Σαντρ.
Ξένοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην Καρμπάλα αναφέρουν ότι η πόλη γνώρισε χθες την πιο βίαιη νύχτα στην ιστορία της.

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ