Η φυλακή Αμπού Γκράϊμπ εκ των έσω

0


Η φυλακή Αμπού Γκράϊμπ εκ των έσωHome

Φάκελος Ιράκ
Η φυλακή του Αμπού Γκράϊμπ κυκλωμένη από ψηλούς τοίχους και φυλάκια βρίσκεται σε κύριο αυτοκινητόδρομο δυτικά της Βαγδάτης. Οι Αμερικανοί την ελέγχουν από τον Απρίλιο του 2003.


 
 
 
Ενα τετραγωνικό χιλιόμετρο κόλασης κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Σαντάμ διατήρησε λίγη απο την αίγλη του όταν οι Αμερικανοί την κατέλαβαν, δύο εβδομάδες μετά την πτώση του προηγούμενου καθεστώτος.
Χτίστηκε απο Βρετανούς εργολάβους τη δεκαετία του ΄60. Εχοντας το μέγεθος μικρής πόλης η περιοχή χωρίστηκε σε πέντε τομείς που χωρίζονταν με τοιχους για διαφορετικούς τύπους κρατουμένων.
Μέχρι την πτώση του καθεστώτος αυτοί οι τομείς προορίζονταν για ξένους φυλακισμένους, βαρυποινίτες, μικροαπατεώνες, θανατοποινίτες και άλλους. Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό ότι το κόμμα Μπααθ τις χρησιμοποιούσε για ανεπιθύμητους και εχθρούς όπου και τους βασάνιζε ποικιλοτρόπως.
Σε αντίθεση με την αμερικανική κατοχή δεν υπάρχουν φωτογραφίες απο το τι συνέβαινε επί Σαντάμ. Ωστόσο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και η Διεθνής Αμνηστία έχουν μαρτυρίες βασανισμών.
-Τον Ιανουάριο του 1994 περισσότεροι απο 150 κρατούμενοι εκτελέστηκαν μέσα σε δύο ημέρες.
-Τον Νοέμβριο του 1996 δολοφονήθηκαν εκατοντάδες μέλη της αντιπολίτευσης.
-Τον Ιούνιο του 1998, εκτελέστηκαν 60 άνθρωποι, οι περισσότεροι κρατούμενοι από την Επανάσταση των Σιιτών του ΄91.
-Στις 12 Οκτωβρίου του 1999, εκτελέστηκαν τουλάχιστον 100 φυλακισμένοι.
-Τον Οκτώβριο του 2001, εκτελέστηκαν 23 πολιτικοί κρατούμενοι κυρίως Σιίτες.
Εκτός από τις μαζικές εκτελέσεις, οι κρατούμενοι υποβάλλονταν σε φρικτά βασανιστήρια όπως ηλεκτροσόκ, σβησμένα τσιγάρα στο σώμα, βγάλσιμο των νυχιών, ξυλοδαρμούς, εικονικές εκτελεσεις και απειλές για βιασμούς συγγενών.
———————


Περίεργη διακόσμηση


———————


Περίπου 15.000 κρατούμενοι ήταν στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ, οι περισσότεροι σε διώροφα κτήρια. Ο κάθε τομέας ήταν όσο πιο λιτός γινόταν με τραπεζαρία, χώρο προσευχής, χώρο ασκήσεων και χώρο για καθαρισμό. Τα κελια ήταν υπέρπληρη, 40 άτομα σε ένα χώρο 4Χ4.
Η μόνη διακόσμηση για να σπάει η μονοτονία ήταν πορτραίτα του Σαντάμ και αποσπάσματα ομιλιών του… Εικόνες του Σαντάμ να ελευθερώνει την Παλαιστίνη, να εγκαινιάζει έργα υποδομής στο Ιράκ, αλλά και φράσεις του όπου καλεί τους φυλακισμενους να φροντίζουν την υγιεινή τους και να είναι πιστοί στον Αραβικό λαό.
Στην κύρια είσοδο, υπήρχε μια φωτογραφία του Σαντάμ με κοστούμι, ο οποίος υποδεχόταν κατά κάποιο τρόπο τους εισερχόμενους, και από κάτω έγραφε: ΄΄Δεν υπάρχει ζωή χωρίς τον Ηλιο και δεν υπάρχει αξιοπρέπεια χωρίς τον Σαντάμ΄΄.
————-


Νέα διοίκηση


————-


Στις 22 Απριλίου 2003 η φυλακή περνάει στα χέρια των Αμερικανών έχοντας μερικώς λεηλατηθεί.
Εφεδροι συνοδευόμενοι από έναν αξιωματικό από τη Φλόριντα κλήθηκαν να φυλάξουν το μέρος ως πιθανό κέντρο για επιχειρήσεις. Εκατοντάδες θύματα της φυλακής Αμπού Γκράιμπ θάφθηκαν σε τάφους κοντινού νεκροταφείου.
Κανείς τότε δεν είχε την παραμικρή ιδέα πως ένα απομεινάρι ενός άσχημου παρελθόντος θα γινόταν μία από τις πιο τρομακτικές τοποθεσίες του νέου Ιράκ.
Σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί να το γκρεμίσει πιθανότατα για να ξεχαστεί ευκολότερα και το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει.
Τότε κανείς Αμερικανός στρατιώτης δεν γνώριζε την προηγούμενη χρήση και λειτουργία του κτηρίου.
Στο τομέα με τους ξένους κρατούμενους υπήρχε ένα πτώμα τριών εβδομάδων μισοθαμένο, ένας από τους 20 φυλακισμενους που πυροβολήθηκαν την ώρα που το καθεστώς κατέρρεε.
Ο υπεύθυνος κήρυξε το μέρος τόπο εγκλήματος και διέταξε τη σύλληψη όσων τοπικών αστυνομικών είχαν σταλεί να συγχρωτισθούν με τους Αμερικανούς πεζοναύτες.
————————


Βασανιστήρια Αμερικανών


————————-


Στους επόμενους μήνες η φυλακή του Αμπού Γκράιμπ αναβαθμίστηκε σε Κέντρο Φυλακών Βαγδάτης, όπου κρατούνταν 5000 Ιρακινοί για διάφορους λόγους.
Μέχρι πρόσφατα οι κράτουμενοι φυλάσσονταν σε δύο περιοχές, τα στρατόπεδα Vigilant και Ganci. Αυτά αντικαταστάθηκαν το Μάιο 2004 απο το Στρατόπεδο Avalanche χτισμένο από τσιμέντο ώστε να μειωθεί το πρόβλημα με τη σκόνη.
Υπάρχει και το ΄΄Σκληρό Μέρος΄΄, έτσι αποκαλούν οι Αμερικανοί τις παλιές φυλακές όπου μετετράπησαν σε φυλακές των δυνάμεων κατοχής. Εδώ στέλνονται οι δύσκολες περιπτώσεις και εδώ έγιναν και τα βασανιστήρια.
Ο Χαυντάρ Σαμπάρ Αμπέντ είναι ένα από τα θύματα των αμερικανικών βασανιστηρίων. Συνελήφθη γιατί δεν έφερε την αστυνομική ταυτότητα πάνω του. Τον έστειλαν στο κολαστήριο του Αμπού Γκράιμπ ύστερα από ένα καυγά με υπάλληλο Ιρακινής φυλακής σε ένα από τα στρατόπεδα κρατουμένων.
΄΄Μας έσχισαν τα ρούχα και μας είπαν να αυνανιστούμε μπροστά από μία γυναίκα φρουρό. Δε θέλαμε και αρχισαν να μας χτυπούν. Μας έκαναν να φερόμαστε σα σκυλιά, μας έβαζαν κολλάρα, σφύριζαν και έπρεπε να γαυγίζουμε σα σκυλιά. Νομίζαμε πως θα μας σκότωναν΄΄, είπε.
Μέρος των βασανιστηρίων αποτελούσε και η φωτογράφηση των εξαθλιωμένων κρατουμένων και αυτές οι φωτογραφίες ήταν αυτές που έφεραν στο φως της δημοσιοτήτας το σκάνδαλο.
Η Συμμαχία επέρριψε την ευθύνη των βασανιστηρίων σε λίγους, ΄΄σε μερικά σάπια μήλα΄΄, όπως είπε, ΄΄που δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο του αμερικανικού στρατού΄΄.
Φήμες λένε πως οι φύλακες πρέπει να είχαν εντολές άνωθεν και ισχυρίζονται πως αποτελούσαν ρουτίνα, ώστε να προετοιμάζουν τους κρατούμενους για ανάκριση μα και αυτό έχει διαψευστεί από τη Συμμαχία.
Την ώρα που η Ουάσιγκτον προσπαθεί να συνέλθει από τον απόηχο των βασανιστηρίων και οι αντάρτες συνεχίζουν να βάλλουν κατά των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, ο πρόεδρος Μπους αποφάσισε να γκρεμίσει την φυλακή Αμπού Γκράιμπ, ως ένα σύμβολο της νέας αρχής, του νέου ξεκινήματος του Ιράκ.
Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους στρατιώτες στην βάση στην Πενσυλβάνια. Ωστόσο πολλοί Ιρακινοί τον τελευταίο χρόνο αναρωτιούνται γιατί δεν το είχαν κάνει νωρίτερα.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Ρουκέτες, πλειστηριασμοί και αναρχία (Κ. Βέρρος)
( 25.01.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)

Να τους αλλάξουν όλους. . . (Κ. Βέρρος)

Να τους αλλάξουν όλους. . . (Κ. Βέρρος)

Κομματοκρατία αντί δημοκρατίας (Κ. Βέρρος)

Συνδικαλιστικός εκβιασμός (Κ. Βέρρος)

Περί Τσιτουρίδη και περί πολιτικής ευθύνης (Κ. Βέρρος)

Αγαπητοί κύριε Πολύδωρα και κύριε Δημοσχάκη. . . (Κ. Βέρρος)

Στρουθοκαμηλισμός και υποκρισία (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ