Φάκελος Ιράκ/ Ενα μήνα μετά…

0


Φάκελος Ιράκ/ Ενα μήνα μετά…Home

Φάκελος Ιράκ
Ενα μήνα από την ημέρα που οι αμερικανικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Βαγδάτη, ο Τζορτζ Μπους αισθάνεται δικαιωμένος. ΄΄Νικήσαμε΄΄, λέει. Ομως οι Ιρακινοί ζουν το απόλυτο μεταπολεμικό χάος και αντιμετωπίζουν τώρα τους Αμερικανούς ως κατοχική δύναμη.


 
Μια εικόνα, χίλιες λέξεις...
Μια εικόνα, χίλιες λέξεις…
¨Ο τελευταίος μήνας ήταν καταστροφικός ως προς το θέμα του σχηματισμού μίας νέας ιρακινής κυβέρνησης. Επιπλέον, η εξουσία της κατοχικής δύναμης υπέστη πλήγμα εξαιτίας του οργίου λεηλασιών και καταστροφών¨, επισημαίνει ο Πίτερ Γκάλμπρέϊθ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κροατία.
Εμπειρος διπλωμάτης ο Γκάλμπρέιθ, επισημαίνει τις δύο βασικές αιτίες για τις οποίες η αμερικανική κυβέρνηση δέχεται έντονες επικρίσεις: η απουσία κάποιας πολιτικής διοίκησης Ιρακινών και η εικόνα του πλήρους χάους που παρουσίασε η Βαγδάτη τις πρώτες ημέρες μετά την εισβολή των Αμερικανών.
Οι Ιρακινοί βλέπουν πως ένα μήνα μετά την απαλλαγή τους από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν, το μόνο που έχουν κερδίσει είναι η δραματική αύξηση της εγκληματικότητας και οι σοβαρές ελλείψεις βασικών αγαθών: νερό και φάρμακα.
Γι`αυτό και λίγες ημέρες μετά τις εικόνες που μετέδιδαν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα με τους στρατιώτες να γίνονται δεκτοί μετά βαϊων και κλάδων, άρχισαν οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στη Βαγδάτη και σε άλλες ιρακινές πόλεις.
Οι Αμερικανοί αντί να ρίξουν το βάρος των προσπαθειών στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας- δηλαδή, στην επαναλειτουργία των δικτύων ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, στην κάλυψη των αναγκών που έχουν τα νοσοκομεία σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και στην πάταξη της εγκληματικότητας – προτίμησαν να κάνουν επίδειξη πολιτικής (και στρατιωτικής) ισχύος, επιβάλοντας τους εκλεκτούς τους στην πολιτική σκηνή, ενόψει του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.
Ενα από τα σοβαρότερα προβλήματα στο νότιο Ιράκ, αυτή τη στιγμή, είναι η επαπειλούμενη επιδημία χολέρας. Στη Βασόρα η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποίησε ότι η νόσος μπορεί να εξαπλωθεί ταχύτατα, αφού οι κάτοικοι αυτής της πόλης πίνουν νερό που είναι κατάλληλο μόνο για τα ζώα.
Προφανώς είχαν άλλα στο μυαλό τους οι Βρετανοί που ελέγχουν τη Βασόρα εδώ και ένα μήνα και γι`αυτό δεν έδειξαν ενδιαφέρον να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκάλεσαν στο δίκτυο υδροδότησης βομβαρδίζοντας ανηλεώς επί εβδομάδες την πόλη.
Επιπλέον οι Ιρακινοί αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα όσους υποδεικνύουν οι Αμερικανοί ως μελλοντικούς πολιτικούς αρχηγούς, αφού όχι μόνο είναι αμφιλεγόμενα πρόσωπα, αλλά λείπουν από τη χώρα τους δεκαετίες και μάλλον δεν γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες της. Επιπλέον, τα πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης προς τις ΗΠΑ, τα οποία τους συνοδεύουν, δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τους Ιρακινούς, που μόλις πρόσφατα τούς βομβάρδιζαν οι Αμερικανοί στο όνομα της …απελευθέρωσής τους.
Πρέπει βεβαίως να αναγνωρίσουμε ότι ο πρόεδρος Μπους προσπαθώντας να δώσει μίαν επίφαση πολιτικής εξουσίας στην κατοχική διοίκηση του απόστρατου Τζέι Γκάρνερ, διόρισε ως επικεφαλής των προσπαθειών ανοικοδόμησης, έναν πρώην αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Πολ Μπρέμερ. Ο οποίος Μπρέμερ στη συνέχεια ανέλαβε το σύνολο των καθηκότων του Τζέι Γκάρνερ, ο οποίος ανεκλήθη στην Ουάσινγκτον. Δηλαδή έφυγε ο απόστρατος και ήλθε ένας βετεράνος διπλωμάτης.
Το ερώτημα είναι τί έχουν αντιληφθεί από αυτές τις προσπάθειες οι Ιρακινοί. Το μόνο βέβαιο είναι πως ζουν υπό την απειλή των όπλων των αμερικανών στρατιωτών. Τον Πολ Μπρέμερ δεν τον γνωρίζουν, ούτε βεβαίως τον Τζέι Γκάρνερ.
¨Τον επόμενο μήνα είναι ανάγκη να σχηματισθεί κάποιου είδους ιρακινή διοίκηση που θα αναλάβει κάποιες εξουσίες. Πρέπει επίσης να αρχίσει η επαναλειτουργία των δικτύων υδροδότησης και ηλεκτροδότησης¨, για να αποκατασταθεί κάπως η αξιοπιστία της αμερικανικής δύναμης, επισημαίνει ο Τόμας Καρόδερς, του Ιδρύματος Κάρνεγκι. Και επιπλέον πρέπει να αρχίσει η ροή του πετρελαίου, προσθέτει…
Γιατί όσο κι αν ακούγεται σαν ανέκδοτο, στο Ιράκ υπάρχει σήμερα έλλειψη καυσίμων…Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ