Φάκελος Ιράκ/Κωδικός¨Πετροδόλαρα¨

0


Φάκελος Ιράκ/Κωδικός¨Πετροδόλαρα¨Home

Φάκελος Ιράκ
Δεν μπήκαμε σε τόσο κόπο στο Ιράκ, για να βάλουμε τον ΟΗΕ πάνω στο κεφάλι μας. Κάπως έτσι σκέφτεται η Ουάσινγκτον και ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας εξουσιοδότηση για να χρησιμοποιεί όπως θέλει τα έσοδα από τις πωλήσεις ιρακινού πετρελαίου. 
 
Οι ΗΠΑ κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο απόφασης που προβλέπει ότι τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται από τις πωλήσεις πετρελαίου θα χρησιμοποιούνται κατά την αμερικανική βούληση, για την ανοικοδόμηση της χώρας. Και το πετρέλαιο θα πωλείται βεβαίως από τους Αμερικανούς μέχρι να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση στο Ιράκ.
Οκτώ σελίδες καταλαμβάνει το αμερικανικό σχέδιο απόφασης και προβλέπει την άρση όλων των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Ιράκ το 1990. Ωστόσο στο αμερικανικό σχέδιο δεν γίνεται λόγος για την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, όπως προβλέπουν όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το 1990 έως σήμερα για το Ιράκ.
Οι ΗΠΑ έχουν απέναντί τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη Ρωσία και τη Γαλλία, που επιμένουν ότι για να αρθούν οι κυρώσεις πρέπει να εξακριβώσουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ πως το Ιράκ δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής. Δηλαδή ζητούν την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ομως οι ΗΠΑ δεν θέλουν κατ`ουδένα τρόπο την επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ. ¨Μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας τους ελέγχους στο ιρακινό οπλοστάσιο¨, δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην έδρα του ΟΗΕ, Τζον Νεγκροπόντε. Βεβαίως μόλις συμπληρώθηκε ένας μήνας από την κατάληψη της Βαγδάτης αποσύρθηκαν από το Ιράκ οι αμερικανοί εμπειρογνώμονες που εστάλησαν στη χώρα ακριβώς για να εντοπίσουν όπλα μαζικής καταστροφής. Χωρίς να βρουν απολύτως τίποτα.
Οι Αμερικανοί με το σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας ζητούν όχι απλά το ελεύθερο να δαπανούν όπως πιστεύουν πως είναι σωστό τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου, αλλά κυρίως μίαν έμμεση νομιμοποίηση της εισβολής στο Ιράκ και της κατοχής που έχουν επιβάλει.
Η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις ώστε το σχέδιο απόφασης να έχει ψηφισθεί μέχρι τις 3 Ιουνίου, οπότε εκπνέει το πρόγραμμα ¨Πετρέλαιο Αντί Τροφίμων¨, που προβλέπει τις πωλήσεις συγκεκριμένων ποσοτήτων ιρακινού πετρελαίου για την κάλυψη των αναγκών του Ιράκ σε τρόφιμα και φάρμακα.

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ