Προκάλεσε αναστάτωση ο Θ. Πάγκαλος

0


Προκάλεσε αναστάτωση ο Θ. ΠάγκαλοςHome

Πολιτική
Tον «ασκό του Αιόλου» εμφανίζεται να άνοιξε η πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ζητεί την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου και την είσοδο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, ακόμα και χωρίς την άδεια των πρυτανικών αρχών:


 
«Το άσυλο είναι μόνον ένας χώρος όπου εκφράζονται ελεύθερα όλες ανεξαιρέτως οι απόψεις. Αυτό και μόνον είναι το άσυλο και δεν έχει καμία σχέση με τις παράνομες πράξεις που βλέπουμε κάθε τόσο μέσα στα πανεπιστήμια. Εγώ θα έλεγα ότι το πανεπιστημιακό άσυλο δεν σημαίνει καν ότι δεν μπαίνει η αστυνομία στα πανεπιστήμια. Εγώ δεν βλέπω γιατί πρέπει να είναι απούσα η αστυνομία τάξης από τα πανεπιστήμια», αναφέρει και επικαλείται το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, το οποίο «θυμίζει πλέον ένα τεράστιο παζάρι».


Κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις του Θ. Πάγκαλου για το πανεπιστημιακό άσυλο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος παρατήρησε πως είναι εσωτερικό θέμα του ΠΑΣΟΚ. Διαβεβαίωσε, δε, ότι το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή.


Σχετικά, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς δήλωσε: «Η άποψή μου είναι ότι το άσυλο πρέπει να έχει περιεχόμενο ακαδημαϊκό και μόνο. Δεν είναι δυνατόν να καταστρατηγούν το άσυλο ορισμένοι και αν αυτό γίνεται πρέπει να το κρίνει κάποιο όργανο του πανεπιστημίου».


Ερωτηθείς εάν το συγκεκριμένο όργανο θα πρέπει να κρίνει αν υπάρχει παραβίαση του ασύλου, ο κ. Σουφλιάς σημείωσε: «Πρέπει να σεβόμαστε την αυτοτέλεια των ΑΕΙ. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια. Βέβαια, πολλές φορές το άσυλο χρησιμοποιείται για άλλες σκοπιμότητες και δεν έχει σχέση με την ακαδημαϊκή ελευθερία».


Τις δηλώσεις Πάγκαλου κλήθηκε να σχολιάσει και η υπουργός Παιδείας. Η κ. Γιαννάκου δήλωσε πως έχει συζητήσει κατά καιρούς στη Βουλή με τον Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος έχει τη δική του άποψη και γνώμη, και επισήμανε τις κοινές ανησυχίες σε διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το συγκεκριμένο.


Από την πλευρά της, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Μόνο κάποιος που αισθάνεται απέχθεια για κάθε μορφή αγωνιστικής κοινωνικής δραστηριότητας μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια θέση και μάλιστα να αγνοήσει το γεγονός ότι το λαϊκό κίνημα σε όλες του τις εκφράσεις –και το νεολαιίστικο– είναι σε θέση να αυτοπεριφρουρηθεί. Το ζήτημα είναι ποιος μας περιφρουρεί από τους πολιτικούς εχθρούς του λαϊκού κινήματος».


Την Κυριακή, ο γραμματέας του του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο, είχε λάβει σαφείς αποστάσεις από τον κ. Πάγκαλο, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει τις θέσεις του για το πανεπιστημιακό άσυλο και διαμορφώνει και διατυπώνει τις θέσεις του για την Παιδεία με τις αποφάσεις των Οργάνων του. Ο διάλογος στο ΠΑΣΟΚ είναι ελεύθερος, αλλά καθετί που δημιουργεί σύγχυση δεν προσφέρει τίποτα αυτή τη στιγμή».


Στο μεταξύ, νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο οργανώνεται την Πέμπτη, με συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, όπου θα συζητείται το άρθρο 16.


Φοιτητές, πανεπιστημιακοί αλλά και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και μαθητές, καθώς η OΛΜΕ αποφάσισε 24ωρη απεργία, θα συγκεντρωθούν ξανά έξω από τη Βουλή, όπου θα συζητηθεί η αναθεώρηση του άρθρου 16, ενώ συλλαλητήρια θα γίνουν και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Aύριο Τετάρτη, ομάδα φοιτητών που υποστηρίζεται κυρίως από το ΚΚΕ οργανώνει άλλο συλλαλητήριο στην Αθήνα.


Πηγή: ΕΞΠΡΕΣHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ