Αποδοκιμασία για την αποχή από τη συζήτηση για το Σύνταγμα

0


Αποδοκιμασία για την αποχή από τη συζήτηση για το ΣύνταγμαHome

Πολιτική
Mε άδεια τα έδρανα του ΠΑΣΟΚ άνοιξε η συζήτηση της Αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή. Eναν μακρύ κατάλογο κατηγοριών επιφύλασσε για τη στάση του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα για να στηρίξει τις προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος. Ανάλογη επίθεση δέχθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση και από τα κόμματα της Aριστεράς.


 
Οξύτατη κριτική για την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να μη συμμετάσχει στη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής: «Βλέποντας τα άδεια έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκέφτομαι ότι αυτό που συμβαίνει είναι πραγματικά κρίμα!» είπε αρχίζοντας την ομιλία του. «Κρίμα πάνω απ΄ όλα για τον τόπο, κρίμα για το δημόσιο βίο, την ποιότητα της δημοκρατίας. Κρίμα για τους πολίτες εκείνους που εκπροσωπούνται εδώ, στην καρδιά του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, με την απουσία, το κενό και τη φυγή του εκπροσώπου τους. Κρίμα και για τον ίδιο τον αρχηγό του κόμματος, που κατέληξε να αντιφάσκει, να αυτοακυρώνεται και να απουσιάζει», δήλωσε ακόμη ο κ. Καραμανλής, αποδίδοντας την απουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πολιτική αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να υποστηρίξει με συνέπεια προτάσεις για το μέλλον του τόπου.


Την ίδια ώρα όμως ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε επίσης να επισημαίνει: «Tα άδεια έδρανα εκπροσωπούν τη λογική της περιχαράκωσης, της πόλωσης και του φανατισμού. Τη λογική που βάζει το μικροκομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον των πολιτών». Για πρώτη φορά ίσως ο κ. Καραμανλής αφιέρωσε τόσο μεγάλο μέρος της ομιλίας του για να στηλιτεύσει τη στάση του ΠΑΣΟΚ. «Γίνεται φυγή από την ευθύνη. Διότι η συνταγματική αναθεώρηση δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος ούτε μιας κυβέρνησης ούτε καν μιας συγκεκριμένης πλειοψηφίας», δήλωσε μιλώντας ακόμη και για «κυνική απόπειρα υπονόμευσης μιας κοινά συμφωνημένης πορείας», για να θυμίσει ότι το ΠΑΣΟΚ είχε συμφωνήσει στην ανάγκη άμεσης συνταγματικής αναθεώρησης και είχε καταθέσει δικές του προτάσεις, για να φύγει την ώρα του ουσιαστικού διαλόγου.


«Δεν άντεξαν τα εσωκομματικά τους προβλήματα. Δεν τα άντεξαν και επέλεξαν να τα φορτώσουν στη χώρα. Για να δικαιολογήσουν μάλιστα την αντιθεσμική τους συμπεριφορά, έχασαν και τα τελευταία υπολείμματα σοβαρότητας και αξιοπιστίας», διαπίστωσε ο πρωθυπουργός και προειδοποίησε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν μπορεί να μεταθέτει μια αναγκαία αναθεώρηση δύο θητείες μετά, διότι πρόκειται για πρωτόγνωρη έκφραση πολιτικής ανευθυνότητας και αλαζονείας. Για θεσμικά και πολιτικά αδιανόητη συμπεριφορά και ακραία αντιδημοκρατική νοοτροπία».


Το ΠΑΣΟΚ δέχθηκε βολές και από τα δύο κόμματα της Aριστεράς. Απάντηση στην κατηγορία που είχε απευθύνει στο κόμμα της ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν διαπίστωνε ότι «το ΚΚΕ παριστάνει τον αριστερό ψάλτη της Δεξιάς», έδωσε η γενική γραμματέας του κόμματος Α. Παπαρήγα. Με την ομιλία της κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για εκβιαστικές πρακτικές και πρόσθεσε ότι η απόφαση να μη συμμετάσχει στη συζήτηση για το Σύνταγμα συνιστά «επιλογή εκ του ασφαλούς», προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως «χαρτί εκβιασμού για τις 180 έδρες στις εκλογές». Είναι χαρακτηριστική η φράση της κ. Παπαρήγα: «Για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ δεν πέφτει λόγος στο ΚΚΕ, αλλά τέτοιοι εκβιασμοί δεν περνάνε, διότι το Kομμουνιστικό Kόμμα παραμένει συνειδητά στη θέση της πάλης κατά της δικομματικής λογικής και ψηφίζει συνειδητά». Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ διευκρίνισε ότι το κόμμα της θα δώσει μάχη κατά των αντιδραστικών προτάσεων με την παρουσία του στη συζήτηση στη Βουλή, αλλά δεν θα συμμετάσχει στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν.


Κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ή συμπαράταξης στα βασικά θέματα έσπευσε να το αποκλείσει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του παραμένει στη συζήτηση και στις ψηφοφορίες.


Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ