Στη δημοσιότητα ο νόμος για τα ΑΕΙ

0


Στη δημοσιότητα ο νόμος για τα ΑΕΙHome

Πολιτική
Δόθηκε τελικά στη δημοσιότητα, μετά τη σχετική έγκριση από την Κυβερνητική Επιτροπή, ο πολυσυζητημένος νόμος – πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση, ο οποίος υπόσχεται μεγαλύτερη αυτοτέλεια στα πανεπιστήμια και ταυτόχρονα αυξημένο κοινωνικό έλεγχο μέσω της Βουλής.


 
Η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου έκανε λόγο για «ανάγκη αλλαγής σελίδας και αλλαγής νοοτροπίας», ενώ παρατήρησε πως έγινε ανοιχτός διάλογος και κατήγγειλε εκείνους που δεν συμμετείχαν και δεν κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής: Δίνεται η δυνατότητα να σχεδιάζει από μόνο του κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ τα προγράμματά του, εξασφαλίζοντας σχετική αυτοτέλεια. Επίσης, θα υπάρχει κοινωνική λογοδοσία, καθώς ο/η υπουργός Παιδείας θα ενημερώνει τη Βουλή για τον απολογισμό κάθε πανεπιστημίου. Κάθε ΑΕΙ, ΤΕΙ θα πρέπει να καταρτίσει εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας.


Η απόφαση για την άρση του θα λαμβάνεται κατά πλειοψηφία από το πρυτανικό συμβούλιο και η αστυνομία θα εισέρχεται στο πανεπιστήμιο με την παρουσία εισαγγελέα. Επιπλέον, προβλέπεται ότι κάθε ΑΕΙ, ΤΕΙ θα ορίσει ποιοι χώροι αποτελούν άσυλο.


Για τους φοιτητές που θα μπαίνουν στο εξής στα πανεπιστήμια, καθώς και για εκείνους που βρίσκονται σε κάποιο εξάμηνο της κανονικής φοίτησής τους προβλέπεται ότι οφείλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε διπλάσιο χρόνο από εκείνο που ορίζει το πρόγραμμα σπουδών τους. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στα ιδρύματα να παρέχουν έναν επιπλέον χρόνο σε φοιτητές που έχουν κάποιους συγκεκριμένους λόγους.


Για όσους φοιτητές έχουν εξαντλήσει τον χρόνο που ορίζει το πρόγραμμα σπουδών τους προβλέπεται παροχή μιας 5ετίας προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Στους αιώνιους φοιτητές τα πανεπιστήμια θα απευθύνουν επιστολή με την οποία θα καλούνται να δηλώσουν εάν ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.


Επιπλέον, φοιτητές που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα θα έχουν το δικαίωμα να ζητούν διακοπή της φοίτησής τους έως πέντε (5) χρόνια, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να αιτιολογήσουν.


Οι νέοι φοιτητές που έχουν ανάγκη θα τυγχάνουν στήριξης, όπως άτοκων εκπαιδευτικών δανείων και ανταποδοτικών υποτροφιών.


Oσον αφορά τα συγγράμματα, προβλέπεται ότι θα δίνεται ένα δωρεάν για κάθε μάθημα, ενώ για το ένα δέκατο του συνόλου των προτεινόμενων συγγραμμάτων θα υπάρχουν αντίτυπα στις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες. Το σύνολο των προτεινόμενων συγγραμμάτων θα εξετάζεται από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.


Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ