Aνοιξε η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων στο εργατικό δίκαιο

0


Aνοιξε η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων στο εργατικό δίκαιοHome

Πολιτική
Η Πράσινη Βίβλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα συγκεκριμένα ερωτήματα που θέτει, είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων για τον εκσυγχρονισμό του εργατικού δικαίου στον 21ο αιώνα με βάση τη στρατηγική της Λισσαβόνας, δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης, κατά τη διάρκεια σχετικής ημερίδας που οργάνωσε το υπουργείο Απασχόλησης.


 
Ο κ. Τσιτουρίδης, αφού τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ του Ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και αναφέρθηκε στο σχετικό κείμενο των εννέα ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προς τη Γερμανική Προεδρία, συνόψισε τις απαντήσεις της ελληνικής πλευράς στα ερωτήματα της Πράσινης Βίβλου ως εξής:


• Βασική αρχή του εργατικού δικαίου πρέπει να παραμείνει η προστασία του αδύναμου πόλου της εργασιακής σχέσης, δηλαδή της εργασίας.


• Το πλαίσιο προσλήψεων και απολύσεων στη χώρα μας χαρακτηρίζεται από ισορροπία.


• Η νομοθεσία για την προστασία της απασχόλησης στην Ελλάδα δεν αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη, αποτελεί ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας των εργαζομένων και κατά συνέπεια δεν επιδέχεται αλλαγές προς τα κάτω.


• Η νομοθεσία και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας οφείλουν να συνεχίσουν να κατοχυρώνουν τις ελάχιστες δυνατές προστασίες για τον εργαζόμενο.


• Στην αγορά εργασίας στη χώρα υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» και κατά συνέπεια χρειάζονται διευκρινίσεις σχετικά με την κινητικότητα μεταξύ απασχόλησης – άτυπης απασχόλησης – αυταπασχόλησης.


• Το φαινόμενο απασχόλησης σε εταιρίες υπεργολάβων αυξάνει διεθνώς και κατά συνέπεια προκύπτει ζήτημα προσδιορισμού των ευθυνών μεταξύ των εργοδοτών και των εταιριών απασχόλησης.


• Στη χώρα γίνεται προσπάθεια για την ενίσχυση της λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά απασχόλησης, η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί.


Ο κ. Τσιτουρίδης σημείωσε επίσης το ρόλο της επιστημονικής επιτροπής που έχει συγκροτηθεί υπό τον καθηγητή Ι. Κουκιάδη και η οποία οφείλει να επεξεργαστεί τις απόψεις αλλά και τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτηματικά.


Ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, στην παρέμβασή του στην ημερίδα, υπογράμμισε ότι ο εκσυγχρονισμός της εργασιακής νομοθεσίας οφείλει να πάρει υπόψη όχι μόνο την προστασία των εργαζομένων, αλλά και την προσαρμογή σε ικανοποιητικό βαθμό της απασχόλησης στα νέα οικονομικά δεδομένα. Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις, είπε, στις οποίες θα χρειαστεί να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις που υπονομεύουν την οικονομία και προς την κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαίες υπερβάσεις από όλες τις πλευρές.


Ο κ. Αλογοσκούφης, αφού αναφέρθηκε στη σταθερή και μετρήσιμη, όπως τόνισε, βελτίωση στην οικονομία, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινωνική και πολιτική συναίνεση, γιατί οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο επόμενο διάστημα, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της οικονομίας και της κοινωνίας.


Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι στην Ευρώπη είναι εκτεθειμένοι στον ανταγωνισμό από τις αναδυόμενες χώρες, κυρίως τις ασιατικές, και πρότεινε μέτρα περιορισμού των αγορών από τον κατακλυσμό με προϊόντα, τα οποία περιέχουν παιδική εργασία, καταπάτηση των περιβαλλοντικών νόμων κλπ. Ζήτησε, επίσης, αύξηση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού μέσα από τη διαρκή κατάρτιση, αλλά και το σωστό μίγμα εργασιακής ασφάλειας και απαραίτητης ευελιξίας.


Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη σημείωσε ότι η θέση της χώρας μας ως προς την ανταγωνιστικότητα υποχώρησε από την 17η στην 22η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε ότι ο διάλογος για τη «ασφάλεια με ευελιξία» (flexicurity) υπήρξε μέχρι σήμερα υποτυπώδης. Στην όλη συζήτηση, σημείωσε, δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ της ευελιξίας και της ασφάλειας, αφού η πλάστιγγα γέρνει επικίνδυνα υπέρ της ευελιξίας.


Η κ. Δαμανάκη πήρε αποστάσεις από την άποψη ότι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας θα προέλθει κυρίως μέσα από τη μείωση του κόστους εργασίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «πλέον εργαζόμαστε όλοι για τους Ευρωπαίους τραπεζίτες και το ευρώ». Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για μονομέρεια του κειμένου της Πράσινης Βίβλου με κύριο ζητούμενο τη διευκόλυνση των απολύσεων και υπογράμμισε ότι για τις ειδικές συνθήκες της χώρας η κατεύθυνση αυτή είναι ανεφάρμοστη.


Κατά των ζητημάτων που θέτει η Πράσινη Βίβλος τάχθηκαν οι εκπρόσωποι τόσο του ΚΚΕ όσο και του ΣΥΝ.
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ