Πρωτόκολλο συνεργασίας Ελλάδας και Ιταλίας

0


Πρωτόκολλο συνεργασίας Ελλάδας και ΙταλίαςHome

Πολιτική
Πρωτόκολλο πολιτικής συνεργασίας και τακτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ιταλίας υπέγραψαν στη Ρώμη οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών Ντόρα Μπακογιάννη και Μάσιμο ντ\’ Αλέμα, αντιστοίχως. Στο επίκεντρο της συνάντησής τους ωστόσο βρέθηκε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, τα Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή, ο Λίβανος, το Ιράκ, τα ελληνοτουρκικά και η μετανάστευση.


 
Η κ. Μπακογιάννη μετά το πέρας των συνομιλιών δήλωσε ότι «δεν έχουμε πολλά να συζητήσουμε για τα διμερή μας θέματα, γιατί απλούστατα έχουν λυθεί». «Eτσι, μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε για την ευρωπαϊκή προοπτική, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική. Συμφωνήσαμε -και η Ελλάδα και η Ιταλία- ότι πρέπει να στηρίξουμε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και να τελειώσει μέχρι, τουλάχιστον, τις ευρωπαϊκές εκλογές η περίοδος μελέτης και να ληφθούν οι αποφάσεις για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.


Για τα Βαλκάνια, η Ρώμη και η Αθήνα πιστεύουμε ότι εργαζόμαστε από κοινού για την ευρωπαϊκή προοπτική τους. Σε αυτή τη στρατηγική μας εντάσσουμε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης και της Σερβίας. Στο Κόσοβο επιδιώκουμε λύση βιώσιμη, που θα ενισχύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Μια λύση, με την οποία θα πρέπει να μπορούν να ζήσουν και τα δύο άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη.


Στη Μέση Ανατολή, επίσης η Ελλάδα και η Ιταλία συμφωνούν ότι η Συμφωνία της Μέκκας ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Η κυβέρνηση του Αμπού Μάζεν χρειάζεται να ενθαρρυνθεί για να προχωρήσει προς τις κατευθύνσεις τις οποίες και η Ευρώπη, αλλά και η διεθνής κοινότητα επιθυμούν. Ενας ιδιαίτερα δυνατός συμβολισμός θα ήταν να επιλυθεί το θέμα των στρατιωτών που έχουν απαχθεί.


Συμφωνήσαμε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να επιτύχουμε καλύτερο συντονισμό στον έλεγχο των εξωτερικών θαλάσσιων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη μεγαλύτερη αξιοποίηση της Frontex».


Σε ερώτηση αν συζήτησαν τα ελληνοτουρκικά και αν τον ενημέρωσε για τις παραβιάσεις από τα τουρκικά αεροσκάφη, απάντησε: «Δεν ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης, αλλά είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο».


Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ