Ξέσπασε «πόλεμος» στη Βουλή

0


Ξέσπασε «πόλεμος» στη ΒουλήHome

Πολιτική
Oι ραγδαίες εξελίξεις και οι εντυπωσιακές αποκαλύψεις για τις σχέσεις του ΤΕΑΔΥ με την ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΧΕΠΕΥ αναγκάζουν την κυβέρνηση στην απόφαση να αφαιρέσει την πολιτική ομπρέλα από τον διορισμό των προέδρων των ασφαλιστικών ταμείων.


 
Στην Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανατίθεται πλέον η ευθύνη για την έγκριση των προεδρείων των δ.σ. των Ταμείων, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στη Βουλή. Στόχος είναι, όπως εξήγησε ο κ. Κ. Καραμανλής, «τα πρόσωπα που διαχειρίζονται τα οικονομικά των Ταμείων να έχουν γνώση και την απαιτούμενη πείρα, ώστε οι ασφαλισμένοι να αισθάνονται απόλυτα σίγουροι για την αποδοτικότερη διαχείριση των χρημάτων τους».


Παρά τις διαρροές στον Τύπο και τις φημολογούμενες αποκαλύψεις, για πρόσωπα και πράγματα που την τελευταία δεκαετία ζημίωσαν τα Tαμεία με τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τα αποθεματικά τους, η χθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή διέψευσε όσους ανέμεναν εντυπωσιακές αποκαλύψεις και στοιχεία που θα προκαλούσαν τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό.


«Γαλάζια επιδρομή» κατήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου


Συγκριτικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου ήταν πάντως εκείνος που χρησιμοποίησε αιχμηρότερους χαρακτηρισμούς, αξιοποιώντας το δυσάρεστο κλίμα των τελευταίων ημερών για την κυβέρνηση. Χαρακτηρισμοί που κορυφώθηκαν τη στιγμή που απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό για να τον ρωτήσει: «Πού άραγε τον κρατάει ο υπουργός του της Απασχόλησης και δεν τον θέτει εκτός κυβέρνησης» και να υπαινιχθεί ότι μέρος της προμήθειας από την αγοραπωλησία του ομολόγου μπορεί και να πήγε στα ταμεία του κόμματος της Ν.Δ. γιατί όταν «ο κουμπαράς των Tαμείων έσπασε, στο δρόμο κάποιοι πήραν μεγάλες προμήθειες και τα χρήματα μπορεί να μην ήταν μόνο για τις τσέπες των επιτήδειων αλλά να ήταν και μαύρα χρήματα πολιτικά».


Ο τρόπος όμως με τον οποίο ο πρωθυπουργός επέλεξε να αναφερθεί στην υπόθεση του ΤΕΑΔΥ έδειξε ότι ο υπουργός Απασχόλησης, προς το παρόν, παροπλίζεται μερικώς από την πολιτική ευθύνη του διορισμού των προεδρείων των Tαμείων, αλλά παραμένει στη θέση του. O κ. Καραμανλής δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στο όνομα του κ. Τσιτουρίδη, ενώ απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε: «Δεν ξέρω ποιος κρατάει ποιον και πως κρατιέστε εν πάση περιπτώσει στο κόμμα σας. Εμένα πάντως δεν με κρατάει κανείς».


Στις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για γαλάζια επιδρομή και φαινόμενα αδιαφάνειας, ο κ. Καραμανλής απάντησε πως «η σύγκρουση με τη διαφθορά είναι διαρκής και μετωπική. Γιατί η κυβέρνηση δεν χαρίζεται σε κανέναν και δεν έχει εξαρτήσεις. Δεν έχει δεσμεύσεις. Θεσπίστηκαν και θεσπίζονται ασφαλιστικές δικλίδες. Αντιμετωπίστηκαν και θα αντιμετωπίζονται, και θα φεύγουν, παραπέμφθηκαν και θα παραπέμπονται όποιοι παραβαίνουν τις αρχές της νομιμότητας και της διαφάνειας και δεν σέβονται το χρήμα των φορολογουμένων». Για την οικονομική και κοινωνική πολιτική γενικότερα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα διολισθήσει στην τακτική της παροχολογίας, αλλά θα προχωρήσει με προσεκτικά βήματα και σχεδιασμό στη δημιουργία του Ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη στήριξη των ανέργων μεγαλύτερης ηλικίας, στην καθιέρωση της Κατώτατης Εθνικής Σύνταξης και στη δημιουργία Ταμείου Αντιμετώπισης της Φτώχειας.


Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε ακόμη και σε εκείνους που απορρίπτουν κάθε μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, καταγγέλλοντάς τους ως «αντιμεταρρυθμιστές» που επιδιώκουν τη συντήρηση των προβλημάτων και τον κοινωνικό διχασμό.


«Γαλάζια επιδρομή στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, κρυφά ομόλογα και υπερτιμημένα» κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για συστηματική υπονόμευση των θεσμών από την κυβερνητική πλειοψηφία, για να επικαλεστεί «κυβερνητική συγκάλυψη στο θέμα των υποκλοπών», «πραξικοπηματική αλλοίωση της σύνθεσης της Βουλής για να γίνει βουλευτής ο θείος του πρωθυπουργού», «κομματικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη», «ευτελισμό του ΑΣΕΠ», «κυβερνητική ομερτά για την απαγωγή των Πακιστανών», «προσπάθεια νοθείας της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στη Συνταγματική Αναθεώρηση».


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τρεις φορές το αίτημά του για τη διεξαγωγή εκλογών, λέγοντας πως «είναι βαριά η πολιτική ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού, την οποία οφείλει να αναλάβει». Πώς απάντησε ο πρωθυπουργός; Με τη δηκτική παρατήρηση πως «γίνεται κωμικό να ζητάει εκλογές εκείνος που στο βάθος τις απεύχεται».


Για το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός κάλεσε το ΠΑΣΟΚ «να πάψει να παίζει με την αγωνία του κόσμου» και ξεκαθάρισε, απαντώντας στο ερώτημα ποιες κρυφές δεσμεύσεις έχει αναλάβει ως αντιστάθμισμα στην άρση της επιτήρησης, ότι «δεν ανέλαβε καμία δέσμευση σε κανέναν για το ασφαλιστικό» και πως ακόμη «το μόνο πράγμα που υποσχέθηκε είναι να μην αφήσει τη χώρα να συρθεί εκεί που την άφησε το ΠΑΣΟΚ στα δημοσιονομικά».


Κρυφό ομόλογο του ΟΔΔΗΧ με σκοπό την κάλυψη του δημόσιου χρέους που φέρει την υπογραφή του πρώην υφυπουργού κ. Γ. Δρυ, εμφάνισε ο υπουργός Oικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, που κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «μιλάει σήμερα για διαφάνεια αν και έβαλε στο συρτάρι το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου που κόστισε στα ασφαλιστικά ταμεία τα δύο τρίτα των αποθεματικών τους».


Τα κόμματα της Aριστεράς


«Είτε ΠΑΣΟΚ είτε Ν.Δ., η επίθεση που θα δεχθούμε θα είναι άνευ προηγουμένου», είπε η Γ.Γ. του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, εκτιμώντας ότι «τα πιο συντριπτικά πλήγματα θα τα δεχθούν οι γυναίκες και οι νέοι» με καθιέρωση φθηνού κόστους εργασίας.


Ταυτόχρονα κατήγγειλε τη λειτουργία «εταιριών-χαφιέδων» που «στρατολογούν επί πληρωμή φοιτητές και χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις υποδυόμενοι τους πελάτες ώστε να εξακριβωθεί ποιοι εργαζόμενοι είναι αποδοτικοί και ποιοι όχι και η δραστηριότητά τους αυτή φέρει την ονομασία… «μυστικές αγορές».


«Συνυπευθυνότητα της αντιπολίτευσης και στην ανασφάλιστη εργασία και στην ενοικίαση εργαζομένων» κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος, σημειώνοντας ακόμη ότι «καταλήστευση των Tαμείων σημαίνει καταλήστευση των εργαζομένων». Παράλληλα απηύθυνε πρόταση στο ΠΑΣΟΚ για την υποβολή κοινής πρότασης σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη διαχείριση των αποθεματικών των Tαμείων αλλά και του τρόπου λειτουργίας τους. Πρόταση την οποία απεδέχθη κατ΄ αρχήν ο κ. Παπανδρέου.
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ