Ειδική επιτροπή ελέγχου των Ανεξάρτητων Αρχών

0


Ειδική επιτροπή ελέγχου των Ανεξάρτητων ΑρχώνHome

Πολιτική
Στο «μικροσκόπιο» της Βουλής μπαίνουν οι Ανεξάρτητες Αρχές (Α.Α.), με τη δημιουργία μιας ειδικής επιτροπής στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κανονισμού του Σώματος, που θα μπορεί να διενεργεί επιτόπιους ελέγχους! Η πρόεδρος της Βουλής Α. Ψαρούδα – Μπενάκη μιλώντας στο Νομικό Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής για τη λειτουργία των Α.Α. στη σύγχρονη δημοκρατία, αποκάλυψε πως στις προθέσεις της είναι να εισηγηθεί την αλλαγή του κοινοβουλευτικού ελέγχου των Ανεξάρτητων Αρχών.


 
Προς την κατεύθυνση αυτή προτείνει είτε τη σύσταση μιας ad hoc Επιτροπής από τη Διάσκεψη των Προέδρων, είτε τη δημιουργία μιας Ειδικής Επιτροπής που θα λειτουργεί αυτοτελώς (η κ. Μπενάκη θεωρεί αυτό ως προτιμότερο) ή ως υποεπιτροπής της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Επόμενα βήματα θα είναι να προσδιοριστεί κατά περιεχόμενο τόσο το είδος όσο και η έκταση του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καθώς και η σύνθεση και οι κανόνες λειτουργίας αυτής της Επιτροπής, που πρέπει να γίνουν -όπως είπε- αντικείμενο προσεκτικής μελέτης.


Σύμφωνα με την πρόεδρο της Βουλής, η Επιτροπή αυτή, πέραν των ακροάσεων, θα πρέπει να μπορεί να διενεργεί και επιτόπιους ελέγχους, στηριζόμενη κατά περίπτωση από κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό. Η κ. Μπενάκη εξέφρασε την άποψη ότι ο σημερινός τρόπος ελέγχου γίνεται «εκ αποστάσεως», ενώ πολλές φορές η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας «διολισθαίνει» σε επιτροπή έντονου κοινοβουλευτικού ελέγχου της κυβέρνησης, όπως συνέβη στο θέμα των υποκλοπών.


Στην ομιλία της, η κ. Μπενάκη ήταν αποκαλυπτική για τον τρόπο που ασκεί έλεγχο η Βουλή, καθώς από το 2001 έως σήμερα μία φορά συζητήθηκε η έκθεση του ΑΣΕΠ και δύο φορές οι εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, αφού ουδείς (κυβέρνηση και κόμματα) δεν ζήτησε να κινηθεί η διαδικασία. Γι’ αυτό προτείνει να γίνονται υποχρεωτικά πέντε συνεδριάσεις κατά Σύνοδο (όσες είναι σήμερα οι Α.Α.) στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα τον απολογισμό των Αρχών. Η πρόεδρος της Βουλής ουσιαστικά επισημαίνει πως ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι αδύνατος, καθώς ουδείς υπουργός μπορεί να υποχρεώσει μια Ανεξάρτητη Αρχή να απαντήσει στο αίτημα ενός βουλευτή. «Ο ασκούμενος κοινοβουλευτικός έλεγχος των Α.Α. δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής, ικανός να αναπληρώσει το θεσμικό κενό ελέγχου που εμφανίζει ο έλεγχος των Α.Α.» τόνισε με νόημα. Oσον αφορά τις δυσλειτουργίες και την επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των Αρχών, προτείνει ο συντονισμός και η αξιολόγησή τους να γίνεται από τη Βουλή μέσω της ειδικής επιτροπής που θα δημιουργηθεί.


Επιπλέον, η κ. Μπενάκη χτυπάει το «καμπανάκι» και για τον τρόπο επιλογής των μελών των Α.Α. με την πλειοψηφία των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, την οποία χαρακτηρίζει «εφεύρημα και παγκόσμια πρωτοτυπία», που στην περίπτωση κατά την οποία δεν επιτευχθεί «μπορεί να οδηγήσει σε συνταγματικό αδιέξοδο». «Η λειτουργικότητα του συστήματος», ανέφερε, «επαφίεται στη διαμεσολαβητική ικανότητα του ΠτΒ».


Σήμερα λειτουργούν πέντε ανεξάρτητες αρχές. Το ΑΣΕΠ, η ΑΔΑΕ, ο Συνήγορος του Πολίτη, το ΕΣΡ και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Αν στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή περάσει η πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και 50 ακόμη βουλευτών, τότε στις ήδη υπάρχουσες πέντε θα προστεθούν ακόμη δύο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ