Απάντηση Καραμανλή στον Γ. Παπανδρέου

0


Απάντηση Καραμανλή στον Γ. ΠαπανδρέουHome

Πολιτική
«Οι πολίτες είδαν, έμαθαν, ξέρουν και γνωρίζουν ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο επέκρινε για τη στάση του ιδίου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τόσο στα φαινόμενα διαφθοράς, όσο, κυρίως, για την έκδοση «ανομολόγητων» ομολόγων, αλλά και την εκμετάλλευση των Ταμείων από την εταιρία «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» επί κυβέρνησης Σημίτη.


 
Ο Κώστας Καραμανλής άρχισε τη δευτερολογία του στη Βουλή σχολιάζοντας τη δήλωση του Γ. Παπανδρέου ότι θα καταπολεμήσει προσωπικά τη διαφθορά, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμβίωνε με τη διαφθορά και συγκεκριμένα με τις παράνομες ελληνοποιήσεις, το συνεχιζόμενο έγκλημα του χρηματιστηρίου, και τις μίζες στα εξοπλιστικά.


«Γιατί σιωπούσατε τότε κ. Παπανδρέου; Κι εγώ σας ξέρω και οι Έλληνες πολίτες σας ξέρουν πολύ καλά»,είπε ο κ. Καραμανλής.


Ακολούθως, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη θωράκιση των Ταμείων, τονίζοντας ότι «όπου υπάρχουν σκιές και υπόνοιες, οι υποθέσεις θα διερευνώνται εξονυχιστικά και όπου διαπιστώνονται παραβατικές συμπεριφορές θα παραπέμπονται στη δικαιοσύνη. Αυτή η κυβέρνηση δεν χαρίζεται σε κανένα».


Ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε, επίσης, ότι είναι «παντελώς ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί για πιθανή, τάχα, αδυναμία των Ταμείων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η αλήθεια είναι ότι η περιουσία των Ταμείων σε χρεόγραφα, μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια είχε μειωθεί το διάστημα 1999-2002 και όχι τώρα».


Τότε, είχε μειωθεί κατά 13,4% και είχαν χαθεί 1,6 δις ευρώ, είπε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι σήμερα η περιουσία των ταμείων αυξάνεται σημαντικά και από τα 22 δις ευρώ το 2003, πήγε στα 29 δις το 2005 και εκτιμάται ότι ήδη υπερβαίνει τα 31 δις ευρώ.


«Αυταπάτες ας μην υπάρχουν πουθενά. Τα ταμεία δεν πρόκειται να χάσουν ούτε ένα ευρώ. Το διασφαλίζουμε και το εγγυόμαστε», είπε χαρακτηριστικά.


Ο πρωθυπουργός αφού επανέλαβε ότι ο ίδιος έκανε την αυτοκριτική του γιατί χρειάστηκαν τρία χρόνια να βρούμε τρόπο επιλογής διοικήσεων των ταμείων, ρώτησε: «Που ήταν η διαφάνεια επί ημερών σας; Είχε πάρει άδεια διαρκείας. Απουσίαζε».


Ο Κώστας Καραμανλής αποκάλυψε ότι επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, το 2002, η εταιρία Ακρόπολις «είχε στήσει μηχανισμό εκμετάλλευσης των ταμείων και έκανε πάρτι». Και απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου του είπε ότι «μίλησε για τα ομόλογα, αλλά ας μιλήσουμε και για τα ανομολόγητα που θέλετε να ξεχάσετε».


Συγκεκριμένα, κατέθεσε στοιχεία βάσει των οποίων η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή αγόρασε από σειρά ταμείων 27 ομόλογα, στη συνέχεια τα έσπασε σε 45 κομμάτια και τα ξαναπούλησε στα ίδια ταμεία, με όφελος πάνω από επίσημο όριο της ΗΔΑΤ.


«Δεν ήταν για μία ούτε για δύο, αλλά για 70 πράξεις της «Ακρόπολις», που εσείς καλύπτατε και εμείς στείλαμε στη Δικαιοσύνη», είπε ο κ. Καραμανλής.


Σημείωσε ότι η Ακρόπολις αγόραζε ομόλογα από τα ταμεία φθηνότερα από τις τιμές της αγοράς και τους τα ξαναπουλούσε πάντα ακριβότερα από τις τιμές της αγοράς.


«Έκανε τράμπα στο ίδιο ομόλογο, προς όφελος για την πράσινη -προφανώς- τότε πράσινη εταιρεία. Αυτό ήταν κόλαφος για τα ταμεία που μετείχαν σε αυτές τις αγοραπωλησίες, κόλαφος για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και κόλαφος για την τότε Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που δεν παρενέβη ποτέ», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.


Και επεσήμανε ότι «χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια για να έρθει στο φως η αλήθεια, για να μπορεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, απελευθερωμένη από τις κομματικές σας δαγκάνες να κάνει τη δουλειά της».


Καταθέτοντας τον κατάλογο των αγοραπωλησιών, ώστε «να μάθουν οι πολίτες, ποιοι είναι οι δήθεν κήρυκες διαφάνειας και οι κήνσορες των χρημάτων των ασφαλισμένων», ο κ. Καραμανλής ρώτησε: «Που πήγαν τα λεφτά αυτά; Τι κάνατε; Κι επειδή σας αρέσουν τα συνθήματα, «φέρτε πίσω τα λεφτά» που πήρε η Ακρόπολις, χωρίς να μιλήσει κανείς σας».


Ο Κώστας Καραμανλής αμφισβήτησε, επίσης, ότι ο κ. Παπανδρέου αγνοούσε τον όρο δομημένα ομόλογα, ρωτώντας τον εάν ήταν ή όχι εξέχον μέλος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ όταν εξέδιδε δομημένα ομόλογα εκχωρώντας μελλοντικά έσοδα: (α) του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ύψους 740 εκ ευρώ στις 23/11/2000, (β) των Κρατικών Λαχείων ύψους 650 εκ ευρώ στις 13/12/2000, (γ) του Γ΄ ΚΠΣ ύψους 2 δισ. ευρώ το Νοέμβριο του 2001, (δ) του EuroControl ύψους 355 εκ ευρώ στις 13/12/2001, αλλά και όταν το 2001 «δομήθηκε το πιο σύνθετο και το πιο ακριβό ομόλογο-μαμούθ, που εξέδωσε το Δημόσιο για να αποκρύψετε 2,5 % του δημόσιου χρέους».


Γι’ αυτό το ομόλογο οι Έλληνες θα πληρώνουν 400 εκατ. το χρόνο έως το 2019, είπε ο κ. Καραμανλής, συμπεραίνοντας ότι «και τα δομημένα τα ξέρατε, και σιωπούσατε εσκεμμένα, αλλά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».


«Οι πολίτες», κατέληξε ο κ. Καραμανλής, «αντιλαμβάνονται ότι εμείς δεν αποκρύπτουμε και δεν συγκαλύπτουμε. Γνωρίζουν ότι εσείς συγκαλύπτατε και κουκουλώνατε και δεν αφήνατε τίποτα να βγει στο φως. Οι πολίτες, είδαν, έμαθαν, ξέρουν, γνωρίζουν ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο».
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ