Απόσυρση υποψηφιότητας Γκιουλ για προεδρία

0


Απόσυρση υποψηφιότητας Γκιουλ για προεδρίαHome

Πολιτική
Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Τουρκία, μετά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιούλ ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Δημοκρατίας, έπειτα από την αποτυχία του κοινοβουλίου να προχωρήσει σε ψηφοφορία ελλείψει απαρτίας.


 
Σε επίσημες δηλώσεις του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε: «Όπως είναι η παρούσα κατάσταση, αποσύρω την υποψηφιότητά μου για τις προεδρικές εκλογές», προσθέτοντας πως «Δεδομένης της κατάστασης, ένας δεύτερος γύρος ψηφοφορίας δεν έχει νόημα».


Σημειώνεται πως ο Γκιουλ, δεύτερος στην ιεραρχία του ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ήταν ο μοναδικός υποψήφιος. Διαψεύδοντας ότι αισθάνεται «πίκρα», ο Γκιουλ δήλωσε πως η υποψηφιότητά του υποστηρίχθηκε από μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας.


Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην γείτονα χώρα είναι πως το Κοινοβούλιο δεν μπόρεσε ούτε καν να προχωρήσει στην ψηφοφορία καθώς ο αριθμός των παρόντων βουλευτών δεν ήταν αρκετός σύμφωνα με την απαρτία που όρισε το Συνταγματικό Δικαστήριο, δηλαδή τα δύο τρίτα των βουλευτών (367). Η αντιπολίτευση απείχε από την κοινοβουλευτική σύνοδο και το AKP δεν διαθέτει παρά απλή πλειοψηφία (352 έδρες). Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μπουλέντ Αρίντς προχώρησε δύο φορές σε καταμέτρηση των παρόντων βουλευτών. Ωστόσο, μόνο 356 και 358 βουλευτές ήταν παρόντες στις δύο καταμετρήσεις.
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ