Αντιμέτωπη με πολλά η κυβέρνηση

0


Αντιμέτωπη με πολλά η κυβέρνησηHome

Πολιτική
«Ο κρατικός μηχανισμός πληγώνει τους πολίτες και το γόητρο της κυβέρνησης». Στη διαπίστωση αυτή καταλήγουν κορυφαίοι υπουργοί που αντιλαμβάνονται πλέον ότι τα συνεχή «τυχαία περιστατικά» με τις πυρκαγιές, τα ατυχήματα, τους νεκρούς δασοπυροσβέστες και τα περί νοθείας στις εξετάσεις συμβάλλουν σε ένα εκρηκτικό κλίμα, το οποίο σε συνδυασμό με την υπόθεση των ομολόγων μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την ανατροπή της πολιτικής της υπεροχής.


 
Η επανίδρυση του κράτους που δεν έγινε την προηγούμενη τριετία και η επίπλαστη εικόνα ότι η χώρα εκσυγχρονίζεται ενώ όταν συμβαίνει μια καταστροφή ο μηχανισμός αδυνατεί να ανταποκριθεί χτυπούν την κυβέρνηση, πέραν των θεμάτων της υψηλής πολιτικής, και στα ζητήματα της καθημερινότητας. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του σε μια από τις σπάνιες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου να καταπιαστούν με τα θέματα αυτά, αλλά πολλοί τον επέκριναν ότι ίσως αυτή την οδηγία που είχε δώσει στις αρχές της θητείας του όφειλε να ελέγξει αν υλοποιείται και να μην περιορίζεται στην επιτελική ενημέρωση.


Πάντως, εξακολουθεί να παραμένει ο κ. Καραμανλής, σύμφωνα με συνεργάτες του, προσηλωμένος στον εκλογικό σχεδιασμό του, που προβλέπει κάλπες στα τέλη Σεπτεμβρίου παρά τις φωνές που ενισχύονται και αναφέρουν ότι «με τις καταστροφές που συμβαίνουν ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτεί την εξάντληση της κυβερνητικής θητείας».


Λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Eπιτροπής κορυφαίος υπουργός έλεγε ότι μπορεί να έχουν μειωθεί οι πιθανότητες αλλά ακόμη παραμένει ισχυρότερο το ενδεχόμενο για εκλογές τον Σεπτέμβριο. «Είναι 70% Σεπτέμβριος και 30% αργότερα» είπε στην «ΒτΚ» χαρακτηριστικά συνεργάτης του κ. Καραμανλή. Oμως και πάλι στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξαφανίστηκε διά μιας η αισιοδοξία μετά την παραίτηση του γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ Ι. Παπακωνσταντίνου, αλλά και η ψυχολογική δυναμική λόγω συνεδρίου. Η δυναμική υπέρ των εκλογών το φθινόπωρο μειώθηκε κατακόρυφα και κορυφαία στελέχη του κόμματος άρχισαν και πάλι να υποστηρίζουν ότι το πολιτικό κλίμα δεν είναι καθόλου καλό για την κυβέρνηση.


Oμως ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες αυτή τη στιγμή πιστεύουν ότι το μεγάλο ρίσκο είναι να επιχειρήσει η κυβέρνηση να φθάσει στο τέλος της τετραετίας. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο κ. Καραμανλής μιλώντας στο συνέδριο του κόμματός του αποκάλυψε ουσιαστικά ότι το πρόβλημα είναι το κράτος και για αυτό επέμεινε ότι από τις τέσσερις προτεραιότητές του για την επόμενη τετραετία είναι η διοικητική μεταρρύθμιση και η αναδιοργάνωση του κράτους.


Εκτός από τις φωτιές, τα προβλήματα στη ΔΕΗ και τα απρόοπτα ατυχήματα, η κυβέρνηση φοβάται τη μάχη του λιμανιού και τα προβλήματα στις καθυστερήσεις των πλοίων. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, κάτι που δεν πολυ-πιστεύουν στην κυβέρνηση καθώς ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας έχει δώσει αντίθετα δείγματα γραφής, τότε θα μπορεί πιο εύκολα να προσφύγει στις κάλπες. Ο πρωθυπουργός, αναφέρουν πληροφορίες, στην πρόσφατη συνάντησή τους στα μέσα της εβδομάδας ήταν σαφής ότι δεν θα ανεχθεί και νέα προβλήματα και για αυτό τον λόγο στη συνέχεια απηύθυνε και δημοσίως οδηγίες στους υπουργούς να σκύβουν με φροντίδα στα προβλήματα της καθημερινότητας. Oλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός παραμένει πιστός στην απόφασή του να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, αλλά επειδή δεν είναι βέβαιος ότι οι υπουργοί θα ανταποκριθούν θα συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα μετά τις 15 Αυγούστου και τότε θα αποφασίσει οριστικά. Μέχρι τότε πάντως αποκλείει κάθε άλλη κίνηση και απορρίπτει και κάθε σκέψη για ανασχηματισμό.


Ο κ. Καραμανλής δέχθηκε εισηγήσεις να αντικαταστήσει υπουργούς του που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Ανάμεσά τους και η κυρία Μ. Γιαννάκου που θεωρείται ότι δεν χειρίστηκε σωστά το ζήτημα με τη νοθεία στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας, λόγω των αδυναμιών της Πυροσβεστικής. Oμως ο πρωθυπουργός ανανέωσε τη θητεία και των δύο στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Πάντως μετά τον Αύγουστο αν δεν προχωρήσει σε εκλογές τότε πολλά ενδεχόμενα, ακόμα και του ανασχηματισμού, είναι ανοικτά.


Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ