Μεγάλη κόντρα για το Αρθρο 16

0


Μεγάλη κόντρα για το Αρθρο 16Home

Πολιτική
Στο κόκκινο έφθασε η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής είχε ζητήσει στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής να συζητηθεί άμεσα το άρθρο 16 και η κυβέρνηση αποφάσισε να συμφωνήσει προχθές στην πρόταση αυτή, αντέδρασε οργισμένα, καθώς εμφανίστηκε να προχωρεί σε παρασκηνιακές συζητήσεις με την κυβέρνηση.


 
Στην επιτροπή της Βουλής τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μίλησαν για χαλκεία της κυβέρνησης και κατηγόρησαν τον Θ. Ρουσόπουλο πως επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το θέμα προκαλώντας πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ. «Διαπιστώνω ότι υπάρχει μια διαφορετική άποψη στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να προχωρήσει η αναθεώρηση με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση», είπε ο κ. Ρουσόπουλος, ενώ αποδοκίμασε τις δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ όπως του κ. Πάγκαλου και του κ. Λοβέρδου εναντίον δημοσιογράφων.


Ειδικότερα, για άθλια σκευωρία της Ν.Δ. έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή διαρροές και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συμφώνησαν παρασκηνιακά να «ξεπαγώσει» την πρότασή της για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που αφορά την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ και την προώθηση προς άμεση συζήτηση στη Βουλή.


Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, σε συνέντευξη τύπου στη Χαρ. Τρικούπη, υποστήριξε ότι «μέσα σε λίγες ώρες στη Βουλή χρεοκόπησε μια άθλια σκευωρία της ΝΔ που επιστρατεύτηκε στην απέλπιδα προσπάθειά της να αποφύγει τις συνέπειες της αδιέξοδης πολιτικής της, να αποφύγει την άρνηση, την αντίδραση και την καταδίκη από τον ελληνικό λαό της πολιτικής της σε όλους τους τομείς».


Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι η κυβέρνηση «κατασκεύασε με τη μέθοδο της θεάς προπαγάνδας μια σκευωρία που αφήνει έκθετους και καταγέλαστους τους εμπνευστές της». Είπε ακόμη ότι είναι ανεπίτρεπτο και αδιανόητο η συζήτηση για το Σύνταγμα να γίνεται εργαλείο μικροκομματικού πολιτικού σχεδιασμού και να εμπλέκεται σε σκευωρίες, όπως αυτή που χρεοκόπησε στη Βουλή.


Κόντρα και για τις υποκλοπές


Σχετικά με την εξεταστική επιτροπή για το θέμα των υποκλοπών που ζήτησαν από κοινού βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και του ΚΚΕ από την Πρόεδρο της Βουλής ο κ. Ευθυμίου είπε ότι θεωρεί στοιχειώδη υποχρέωση της κυβέρνησης να την δεχτεί και να μην κρύβεται πίσω από τη δικαιοσύνη.


«Η απόλυτη διάψευση των σχετικών δημοσιευμάτων έγινε το πρωί στη Βουλή. Δεν υπήρξε κανενός είδους παρασκηνιακή συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας για οποιοδήποτε θέμα, και κατά μείζονα λόγο για τη συζήτηση του Συντάγματος.


Αντίθετα, οι παρασκηνιακές μεθοδεύσεις περί παρασκηνιακών συμφωνιών υπέστησαν σήμερα μια μεγάλη ήττα στη Βουλή. Τους βεβαιώνουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες, όσο συνεχίζουν να κινούνται στο σκοτάδι. Καλούμε τη Νέα Δημοκρατία να αναλογιστεί τις ευθύνες της να σεβαστεί τους βασικούς κανόνες της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου. Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Ρουσόπουλου ότι δεν σχολιάζει την αποφυλάκιση των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΜΕΒΓΑΛ, είπε ότι συμφωνεί απολύτως, αλλά αναρωτήθηκε σε ποιον ανήκει η φράση «Δεν βλέπετε τις χειροπέδες». Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν πρέπει τέτοια ζητήματα να χρησιμοποιούνται κατά περίσταση, όταν δηλαδή πρέπει να στηθεί μια επικοινωνιακή φιέστα να χρησιμοποιείται απροκάλυπτα η δικαιοσύνη, αλλά όταν υπάρχει άλλη τροπή να λέμε ότι προστατεύουμε τη δικαιοσύνη.


Aπό την πλευρά της, η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει άμεσα το θέμα του άρθρου 16 και εκτιμά ότι η δημοσιοποίηση της υπόθεσης δεν εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της. Πάντως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν συζήτηση άμεσα στη Βουλή του επίμαχου άρθρου και ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιχειρήσει να βάλει και εμβόλιμες συνεδριάσεις πριν από τα Χριστούγεννα, τότε θα αποχωρήσει. Εξάλλου δεν έγινε η συνεδρίαση για το θέμα σχέσεων εκκλησίας-κράτους και ούτως ή άλλως στις 13 Δεκεμβρίου θα συζητηθεί αυτό το θέμα.


Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ